Przepis na sos pieczeniowy krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, blender, pojemnik blendera

Mięso podziel na dość duże kawałki i podsmaż w dużym garnku na oliwie. Gdy będzie rumiane dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Przypraw papryką, kminkiem i czosnkiem. Smaż 10 minut, a po tym czasie zalej całość szklanką bulionu.

Duś mięso 45 minut do miękkości. Następnie wyciągnij mięso, a sos zblenduj na gładką masę.

Do sosu dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.

Sos pieczeniowy w sosjerce wylewany na mięso.
sos pieczeniowy
Koszt przygotowania dania
21.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
118 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Sos pieczeniowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie pieczeniowym

Sos pieczeniowy to idealny dodatek, który zmieni każdą, nawet najnudniejszą potrawę w coś fantastycznego. Sos pieczeniowy dodaje smaku każdemu daniu. Wspaniale komponuje się z kluskami, ziemniakami i wszelkimi mięsami. Choć jego nazwa sugeruje, że powinien być używany tylko do pieczeni, nie jest to prawda. Jego wykonanie może się wydawać skomplikowane, ale z tym przepisem będzie niezwykle proste.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos pieczeniowy, który nie będzie zbyt skomplikowany, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest tak prosta, że spokojnie poradzie sobie z nią nawet początkujący kucharz. W tym przepisie pokazane jest wykonanie krok po kroku, dzięki czemu cały proces nie stanowi żadnego problemu. To świetna opcja dla osób, które chciałyby zaskoczyć swoich gości wspaniałym sosem, które jest niezwykle pyszny i domowy.

To dobry sos dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Jest dużo lepszą alternatywą dla gotowych sosów dostępnych w sklepach. Główna różnica polega na braku konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Ma również znacznie mniej soli, dzięki czemu będzie dobrym wyborem nawet dla osób, które muszą ograniczyć sód w diecie. Nadmiar soli w codziennym menu może prowadzić do występowania problemów z układem krwionośnym i sercem. Zwykle w gotowych produktach ilość sodu jest naprawdę duża, dlatego warto zamienić je na te wykonane samodzielnie. Choć całość może się wydawać bardzo trudna, wcale tak nie jest.

Ten sprawdzony przepis na sos pieczeniowy pozwala stworzyć całość w ekspresowym tempie. Choć w przepisie najpierw należy podsmażyć mięso, do przepisu można też użyć soku pozostałego po pieczeniu mięsa. Można użyć 1 lub 2 szklanek takiej esencji i na jej podstawie zbudować cały smak sosu. Gdy mięso będzie dobrze podpieczone, sos będzie smaczniejszy, jednak nie należy przesadzać, skórka zbyt zarumieniona sprawi, ze sos będzie zbyt gorzki.

To naprawdę prosty przepis na domowy sos do pieczeni. Ten dodatek własnej roboty jest tak wspaniały, że zmieni każde danie w wyjątkową potrawę. Sprawdzi się idealnie zwłaszcza na wykwintne obiady dla całej rodziny.

Wartości odżywcze sosu pieczeniowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(56g)
Energia (kalorie)
210.86 kcal
118.08 kcal
Białko
11.71 g
6.56 g

Węglowodany w sosie pieczeniowym

Na 100g
Na porcję
(56g)
Węglowodany
3.36 g
1.88 g
Węglowodany przyswajalne
3.36 g
1.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(56g)
Tłuszcz
16.45 g
9.21 g
Tłuszcze nasycone
6.06 g
3.39 g
Tłuszcze nienasycone
10.39 g
5.82 g
Tłuszcze jednonasycone
8.66 g
4.85 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.74 g
0.97 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos pieczeniowy

Na 100g
Na porcję
(56g)
Witamina A
4.49 µg (mcg)
2.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.23 mg
0.13 mg
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.56 mg
0.31 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
1.09 µg (mcg)
0.61 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.81 mg
0.46 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
1.28 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.54 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.11 mg
Niacyna
2.77 mg
1.55 mg
Foliany
9.41 µg (mcg)
5.27 µg (mcg)
Beta karoten
29.68 µg (mcg)
16.62 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos pieczeniowy

Na 100g
Na porcję
(56g)
Sód
121.08 mg
67.80 mg
Potas
204.36 mg
114.44 mg
Wapń
11.29 mg
6.32 mg
Fosfor
122.90 mg
68.82 mg
Magnez
13.35 mg
7.48 mg
Żelazo
0.95 mg
0.53 mg
Cynk
1.79 mg
1.00 mg
Miedź
0.06 mg
0.03 mg
Mangan
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pieczeniowego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie pieczeniowym

Lista alergenów dla sosu pieczeniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania sosu pieczeniowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
600 g
17.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
14.57
Za 600 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Mąka pszenna typ 500
40 g
2 pełne łyżki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
55.00
Jak oceniasz przepis na sos pieczeniowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób