Sos pieczeniowy
- Łopatka wieprzowa (600 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 pełne łyżki (40 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na sos pieczeniowy krok po kroku
Mięso podziel na dość duże kawałki i podsmaż w dużym garnku na oliwie. Gdy będzie rumiane dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Przypraw papryką, kminkiem i czosnkiem. Smaż 10 minut, a po tym czasie zalej całość szklanką bulionu.
Duś mięso 45 minut do miękkości. Następnie wyciągnij mięso, a sos zblenduj na gładką masę.
Do sosu dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
Więcej informacji na temat sosu pieczeniowego
Sos pieczeniowy to idealny dodatek, który zmieni każdą, nawet najnudniejszą potrawę w coś fantastycznego. Sos pieczeniowy dodaje smaku każdemu daniu. Wspaniale komponuje się z kluskami, ziemniakami i wszelkimi mięsami. Choć jego nazwa sugeruje, że powinien być używany tylko do pieczeni, nie jest to prawda. Jego wykonanie może się wydawać skomplikowane, ale z tym przepisem będzie niezwykle proste.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos pieczeniowy, który nie będzie zbyt skomplikowany, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest tak prosta, że spokojnie poradzie sobie z nią nawet początkujący kucharz. W tym przepisie pokazane jest wykonanie krok po kroku, dzięki czemu cały proces nie stanowi żadnego problemu. To świetna opcja dla osób, które chciałyby zaskoczyć swoich gości wspaniałym sosem, które jest niezwykle pyszny i domowy.
To dobry sos dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Jest dużo lepszą alternatywą dla gotowych sosów dostępnych w sklepach. Główna różnica polega na braku konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Ma również znacznie mniej soli, dzięki czemu będzie dobrym wyborem nawet dla osób, które muszą ograniczyć sód w diecie. Nadmiar soli w codziennym menu może prowadzić do występowania problemów z układem krwionośnym i sercem. Zwykle w gotowych produktach ilość sodu jest naprawdę duża, dlatego warto zamienić je na te wykonane samodzielnie. Choć całość może się wydawać bardzo trudna, wcale tak nie jest.
Ten sprawdzony przepis na sos pieczeniowy pozwala stworzyć całość w ekspresowym tempie. Choć w przepisie najpierw należy podsmażyć mięso, do przepisu można też użyć soku pozostałego po pieczeniu mięsa. Można użyć 1 lub 2 szklanek takiej esencji i na jej podstawie zbudować cały smak sosu. Gdy mięso będzie dobrze podpieczone, sos będzie smaczniejszy, jednak nie należy przesadzać, skórka zbyt zarumieniona sprawi, ze sos będzie zbyt gorzki.
To naprawdę prosty przepis na domowy sos do pieczeni. Ten dodatek własnej roboty jest tak wspaniały, że zmieni każde danie w wyjątkową potrawę. Sprawdzi się idealnie zwłaszcza na wykwintne obiady dla całej rodziny.
Alergeny w sosie pieczeniowym
Lista alergenów dla sosu pieczeniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze sosu pieczeniowego
To dodatek, który jest zdrowszą alternatywą dla sklepowych produktów.
Energia i białka
(56g)
Węglowodany
(56g)
Tłuszcze
(56g)
Witaminy
(56g)
Składniki mineralne
(56g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.