Jak zrobić sos pieczeniowy?

Jak zrobić sos pieczeniowy
Jak zrobić sos pieczeniowy
ikona podziel się
Opublikowano: 08.06.2023 r., 19:18 | Autor: Magda Panek
  1. Na początek przygotuj:
  2. szklankę wywaru (możesz użyć bulionu mięsny, warzywny lub wywaru po pieczeniu mięsa),
  3. płaskie łyżki mąki,
  4. płaskie łyżki masła oraz przyprawy.
  5. Na patelni rozpuść masło i przesmaż na nim mąkę - uzyskasz dość gęstą zasmażkę.
  6. Następnie na patelnię dodaj wywar lub bulion.
  7. Składniki dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia zasmażki.
  8. Sos zagotuj i odstaw do zgęstnienia.
  9. Na koniec sos dopraw do smaku przyprawami.

Jak zrobić sos pieczeniowy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Ciemny sos pieczeniowy najczęściej przygotowywany jest na bazie bulionu oraz zasmażki przygotowanej na bazie mąki, oraz masła. Sos pieczeniowy jest dość gęsty i podawany jest na ciepło jako dodatek do obiadu. Stanowi on doskonały dodatek do wielu potraw - najczęściej podawany jest z dodatkiem klusek śląskich lub do mięsa pieczonego. Do przygotowania sosu pieczeniowego warto wykorzystać esencję powstałą podczas pieczenia mięs. W dalszej części dowiesz się, jak się robi smaczny, domowy sos pieczeniowy. Sprawdzony przepis na sos pieczeniowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A więc jak zrobić sos pieczeniowy? Na początek przygotuj 1 szklankę wywaru (możesz użyć bulionu mięsny, warzywny lub wywaru po pieczeniu mięsa), 3 płaskie łyżki mąki, 2 płaskie łyżki masła oraz przyprawy. Na patelni rozpuść masło i przesmaż na nim mąkę - uzyskasz dość gęstą zasmażkę. Następnie na patelnię dodaj wywar lub bulion. Składniki dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia zasmażki (ważne jest, aby całkowicie rozpuścić zasmażkę, ponieważ w innym wypadku powstaną grudki). Sos zagotuj i odstaw do zgęstnienia. Na koniec sos dopraw do smaku przyprawami.

Mąka pszenna to najczęściej wybierana mąka w kuchni polskiej. Jest ona otrzymywana z pszenicy i wykorzystywana do produkcji sosów, pieczywa, a także ciast. Przy pomocy mąki często zagęszcza się zupy lub sosy. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka o typie 450 jest lekkostrawna i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania ciasta biszkoptowych. Natomiast mąka o typie 1850 zawiera większą ilość błonnika pokarmowego i wykorzystuje się ją do przygotowania pieczywa typu graham. W mąkach typu 2000 jest dużo więcej błonnika niż w mąkach typu 450. Jednak mąki z niższymi numerami warto wybierać na dietach lekkostrawnych. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię, dlatego sos z jej dodatkiem nie powinien znaleźć się w diecie bezglutenowej.

Podsumowując szybki i prosty w przygotowaniu sos pieczeniowy stanowi doskonały dodatek do wielu dań. Pyszny sos świetnie sprawdzi się z dodatkiem mięs lub klusek przygotowanych na bazie ziemniaków i mąki. Najlepszy sos będzie idealnym dodatkiem także do pieczonych warzyw lub grillowanego mięsa. Sprawdzony przepis na smaczny sos przygotujesz bez większego problemu. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Produkty do przygotowania sosu pieczeniowego dostępne są w większości sklepów spożywczych. Jeśli nie wiesz, w czym przygotować sos pieczeniowy to warto do tego celu wykorzystać głęboką patelnię lub garnuszek (w garnuszku również przesmażysz zasmażkę).

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto