Sos do spaghetti z cukinii

Opublikowano: 02.07.2023 r., 14:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos do spaghetti z cukinii podany w miseczce.
Sos do spaghetti z cukinii
Sos do spaghetti z cukinii to doskonała propozycja na pyszny dodatek do makaronu, który możesz podać na obiad. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na sos z cukinii.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
98 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Cukinia - 2 średnie sztuki (600 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, ocet jabłkowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sos do spaghetti z cukinii krok po kroku

Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.

Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek.

Następnie do garnka dodaj cukinię, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 25 minut.

Po tym czasie dodaj pomidory z puszki oraz 1 łyżkę octu. Składniki dokładnie wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 10 minut.

Gotowy sos podawaj z dodatkiem makaronu.

Jak oceniasz przepis na sos do spaghetti z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,9% osób

Więcej informacji na temat sosu do spaghetti z cukinii

Sos do spaghetti z cukinii to doskonały pomysł na dodatek do makaronu. Najlepszy sos warto wykorzystać także do przygotowania pysznych zapiekanek makaronowych. Prosty przepis na sos do spaghetti z cukinii nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, cebula, czosnek, pomidory w puszce, olej rzepakowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz ocet jabłkowy.

A jak zrobić sos do spaghetti z cukinii? Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek. Następnie do garnka dodaj cukinię, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 25 minut. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki oraz 1 łyżkę octu. Składniki dokładnie wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 10 minut. Gotowy sos podawaj z dodatkiem makaronu.

Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Pomidory są również niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując: wiesz już, jak ugotować sos do spaghetti. Wiesz już także, jaki sos będzie najlepszy, aby urozmaicić dietę. Szybki i łatwy w przygotowaniu sos z cukinii świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, który możesz podać jako danie obiadowe. Produkty niezbędne do przygotowania sosu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w sosie do spaghetti z cukinii

Lista alergenów dla sosu do spaghetti z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos do spaghetti z cukinii

Wartości odżywcze sosu do spaghetti z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Sos do spaghetti z cukinii to doskonała propozycja na pyszny dodatek do makaronu. Cukinia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
49.07
98.15
Białko (g)
1.38
2.75
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.12
10.24
Węglowodany przyswajalne (g)
3.77
7.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
2.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.04
6.08
Tłuszcze nasycone (g)
0.37
0.74
Tłuszcze nienasycone (g)
2.67
5.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.83
3.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
1.67
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
9.54
19.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.86
27.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.53
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.71
1.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.88
37.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
113.49
226.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
73.00
146.00
Potas (mg)
261.57
523.14
Wapń (mg)
24.00
48.00
Fosfor (mg)
35.39
70.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.94
35.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
1.41
Cynk (mg)
0.29
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do spaghetti z cukinii 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do spaghetti z cukinii

Koszt składników
19.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
19.30