Sos do spaghetti z cukinii
- Cukinia - 2 średnie sztuki (600 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na sos do spaghetti z cukinii krok po kroku
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek.
Następnie do garnka dodaj cukinię, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 25 minut.
Po tym czasie dodaj pomidory z puszki oraz 1 łyżkę octu. Składniki dokładnie wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 10 minut.
Gotowy sos podawaj z dodatkiem makaronu.
-
Leczo z cukinii
-
Zapiekanka z cukinią
-
Zupa krem z cukinii
-
Zupa z cukinii
-
Krem z cukinii
-
Zapiekanka z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Bigos z cukinii
-
Kotlety z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Tarta z warzywami
-
Spaghetti z cukinii
-
Leczo z kurczakiem
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Cukinia z piekarnika
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Obiad z cukinii
Więcej informacji na temat sosu do spaghetti z cukinii
Sos do spaghetti z cukinii to doskonały pomysł na dodatek do makaronu. Najlepszy sos warto wykorzystać także do przygotowania pysznych zapiekanek makaronowych. Prosty przepis na sos do spaghetti z cukinii nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, cebula, czosnek, pomidory w puszce, olej rzepakowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz ocet jabłkowy.
A jak zrobić sos do spaghetti z cukinii? Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek. Następnie do garnka dodaj cukinię, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 25 minut. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki oraz 1 łyżkę octu. Składniki dokładnie wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 10 minut. Gotowy sos podawaj z dodatkiem makaronu.
Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Pomidory są również niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując: wiesz już, jak ugotować sos do spaghetti. Wiesz już także, jaki sos będzie najlepszy, aby urozmaicić dietę. Szybki i łatwy w przygotowaniu sos z cukinii świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, który możesz podać jako danie obiadowe. Produkty niezbędne do przygotowania sosu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w sosie do spaghetti z cukinii
Lista alergenów dla sosu do spaghetti z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos do spaghetti z cukinii
Wartości odżywcze sosu do spaghetti z cukinii
Sos do spaghetti z cukinii to doskonała propozycja na pyszny dodatek do makaronu. Cukinia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.