Sos czosnkowy do pizzy
- Jogurt naturalny - pół opakowania (75 ml)
- Czosnek - jeden ząbek (5 g)
Przepis na sos czosnkowy do pizzy krok po kroku
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
Jogurt wymieszaj z czosnkiem.
Więcej informacji na temat sosu czosnkowego do pizzy
Sos czosnkowy do pizzy to jeden z najpopularniejszych sosów i dodatków do tego tradycyjnego włoskiego dania. Choć oryginalne włoskie pizze, przewidywały dodatek wyłącznie sosu pomidorowego, obecnie popularne warianty, dodatki i wersje pizzy dają dużą dowolność i możliwości urozmaicenia. Sos czosnkowy świetnie pasuje do wszystkich rodzajów pizzy, zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich, a także ze słodkimi dodatkami, na przykład ananasem. Domowy, dobry sos czosnkowy do pizzy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, nie wymaga ani specjalistycznego sprzętu, ani większych zdolności kulinarnych. Przygotowanie zajmuje kilka minut, możesz go przygotować kiedy pizza będzie już piekła się piekarniku. Najlepiej smakuje na świeżo, podany od razu po przyrządzeniu. Jedyne składniki, które będą potrzebne, aby przygotować pyszny jak w pizzerii sos czosnkowy to jogurt naturalny oraz świeży czosnek. Niektórzy przygotowują go również z dodatkiem majonezu, jednak zachęcamy cię do przygotowywania mniej kalorycznej i zdrowszej wersji wyłącznie z jogurtu. Najlepiej sprawdzi się świeży czosnek, jednak jeśli, akurat zabraknie go w Twojej kuchni, możesz wykorzystać również czosnek granulowany, sprzedawany jako przyprawa. Aby wzbogacić przepis na sos czosnkowy do pizzy, możesz dodać do niego także świeżą, drobno posiekaną natkę pietruszki lub inne suszone zioła, na przykład mieszanki prowansalskie, toskańskie, czy bazylię lub oregano. Jak zrobić sos czosnkowy do pizzy? Czosnek wystarczy przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać ząbek, dodać do jogurtu i gotowe! Sos czosnkowy do pizzy gotowy do podania. To ile czosnku użyjesz do jego przygotowania jest zależne wyłącznie od Twoich preferencji smakowych. Pamiętaj, aby dodawać sos do już upieczonej, wyjętej z pieca pizzy. Nie dodawaj go do pieczenia, ponieważ białka jogurtu się zetną, a czosnek nabierze gorzkiego, nieprzyjemnego smaku. Gotowym sosem możesz delikatnie polać całą pizzę lub przełożyć go do oddzielnej miseczki i maczać w nim kolejne kawałki pizzy.
Alergeny w sosie czosnkowym do pizzy
Lista alergenów dla Sosu czosnkowego do pizzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze sosu czosnkowego do pizzy
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.