Sok z żurawiny
- Żurawina świeża - 4 szklanki (1000 g)
- Cukier trzcinowy - 1 szklanka (250 g)
Przepis na sok z żurawiną krok po kroku
Żurawinę oczyść i umieść w garnku.
Zasyp owoce cukrem i odstaw na 2 godziny.
Po tym czasie zalej garnek wodą i gotuj na niewielkim gazie przez minimum godzinę.
Odstaw sok, żeby ostygnął.
Odcedź dokładnie z resztek owoców i ponownie zagotuj, już nie tak długo.
Wlej sok do wcześniej przygotowanych słoików i szczelnie zamknij.
Więcej informacji na temat soku z żurawiną
Jesień to okres możliwości kulinarnych nie tylko pod względem potraw ale także napoi i przetworów z owoców. Dzisiaj przedstawiam Ci przepis na sok z żurawiny, który możesz przelać do słoików i zrobić pyszne zapasy na zimę.
Sok z żurawiny w szklanych słoikach możesz przechowywać przez długi czas dlatego polecam zrobić większą ilość. Idealnie sprawdzi się jako naturalny napój do obiadu w zimowe popołudnia, które zbliżają się wielkimi krokami. Jeśli chcesz postawić na sok bez cukru domowy, zamień cukier z przepisu na jego mniej energetyczny substytut, czyli zamiennik. Idealnie sprawdzi się tutaj erytrytol czy stawia. Wtedy sok będzie tak samo słodki ale dostarczy mniej kilokalorii. Sok możesz także całkowicie wykonać bez cukru, będzie w 100 % naturalny. Jeśli jesteś w stanie to wykorzystaj świeże owoce żurawiny, jeśli nie skorzystaj z wersji suszonej. Jedna i druga opcja idealnie sprawdzi się do wykonania soku z tych owoców.
Dodatkowo żurawina ma właściwości lecznicze i wiele wartości odżywczych, zawierają witaminę C,E, A i te z grupy B. Charakteryzuje się także działaniem antybakteryjnym i antygrzybicznym.
Zaleca się ją między innymi podczas występowania infekcji pęcherza moczowego czy wrzodów żołądka.
Każdemu polecam picie domowego soku z żurawiny nie tyko gdy Twoja odporność obniży się ale przez cały okres jesieni i zimy. Możesz pić niewielką ilość bezpośrednio ale możesz także dodawać odrobinę do herbaty. Wtedy zadziała rozgrzewająco i dostarczy do Twojego organizmu wiele witamin. Domowy sok z żurawiny będzie dobry nie tylko dla dorosłych ale i dla dzieci. Skoro już wiesz jak pić sok z żurawiny i jakie ma zastosowanie,
zostawiam dla ciebie przepis na sok z żurawiny skorzystaj i zakochaj się. Żurawina jest niskoenergetyczna co oznacza, że dostarcza małą ilość kilokalorii do Twojego organizmu, dodatkowo charakteryzuje się wysoką zwartością składników mineralnych i witamin, co oznacza, że jest po prostu zdrowy.
Mam nadzieje, że Cię przekonałam.
Zobacz jak zrobić sok z żurawiny, rzuć okiem na przepis. Smacznego!
Alergeny w soku z żurawiną
Lista alergenów dla soku z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z żurawiną
Wartości odżywcze soku z żurawiną
Sok z żurawiny nie tylko pomoże nam podczas przeziębienia ale podniesie naszą odporność. Dlatego warto pić go przez cały okres jesienno-zimowy.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.