Sok z kwiatów czarnego bzu
- Kwiaty czarnego bzu (400 g)
- Cytryna - 2 średnie sztuki (150 g)
- Cukier (750 g)
Przepis na sok z kwiatów czarnego bzu krok po kroku
Cytrynę wyszoruj i pokrój w plastry.
Do wyparzonego słoika włóż oczyszczone kwiaty bzu, przekładając je cytryną.
Następnie zawartość słoika zalej 1,5 litra chłodnej, przegotowanej wody.
Słoik przykryj i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na 2 dni.
Następnie kwiaty czarnego bzu wyciśnij i wyciągnij ze słoika.
Do soku z czarnego bzu wsyp cukier, zamieszaj i przelej do mniejszych słoików.
Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj przez około 15 minut.
Następnie słoiki wyciągi, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
Więcej informacji na temat soku z kwiatów czarnego bzu
Sok z kwiatów czarnego bzu doskonały pomysł na pyszny dodatek do wielu dań. Sprawdzony przepis na sok z kwiatów czarnego bzu bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: kwiaty czarnego bzu, cytryny, cukier oraz woda.
Jak zrobić sok z kwiatów czarnego bzu? Cytrynę wyszoruj i pokrój w plastry. Do wyparzonego słoika włóż oczyszczone kwiaty bzu, przekładając je cytryną. Następnie zawartość słoika zalej 1,5 litra chłodnej, przegotowanej wody. Słoik przykryj i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na 2 dni. Następnie kwiaty czarnego bzu wyciśnij i wyciągnij ze słoika. Do soku z czarnego bzu wsyp cukier, zamieszaj i przelej do mniejszych słoików. Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj przez około 15 minut. Następnie słoiki wyciągi, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
Czarny bez jest rośliną powszechnie dostępną. Jeśli chcemy przygotować sok z jego kwiatów musimy zebrać je samodzielnie w odpowiednim momencie, gdy tylko zakwitną. Owoce czarnego bzu to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich witaminę A, C, niektóre witaminy z grupy B, żelaza, wapń oraz fosfor. Obecność w kwiatach czarnego bzu szeregu przeciwutleniaczy niweluje powstawanie wolnych rodników, przyczyniając się do opóźnienia procesów starzenia się skóry oraz zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Czarny bez dzięki swoim właściwościom znalazł zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym oraz w przemyśle kosmetycznym. Cytryna natomiast jest dobrym źródłem witaminy C, która spożywana w odpowiednich ilościach wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Podsumowując najlepszy syrop z kwiatów czarnego bzu jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw i napoi. Sok ma także działanie antywirusowe i pomaga rozrzedzić katar. Pyszny sok można stosować w celach poprawy smaku lub leczniczych. Domowy sok z kwiatów czarnego bzu jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać przez kilka miesięcy.
Alergeny w soku z kwiatów czarnego bzu
Lista alergenów dla soku z kwiatów czarnego bzu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z kwiatów czarnego bzu
Wartości odżywcze soku z kwiatów czarnego bzu
Sok z kwiatów czarnego bzu to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Sok warto przygotować jako dodatek do obiadu.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.