Snickerdoodles

Opublikowano: 21.06.2023 r., 13:10 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cynamonowe ciasteczka na talerzu
Snickerdoodles
Snickerdoodles to nic innego jak słodkie cynamonowe łakocie, które z łatwością przygotujesz w swoim domu. Dlatego, jeśli jesteś smakoszem cynamon roll, koniecznie poznaj ich nową wersję.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 7 min
40 kcal
Kcal w porcji
10 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (5 g)
  • Cukier - 5 łyżek (50 g)
  • Masło - 1/2 kostki (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ocet winny - 1 łyżka (10 ml)
  • Cynamon - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na snickerdoodles krok po kroku

Mąkę wymieszaj z sodą.

Masło zmiksuj z cukrem, wbij jajko i zmiksuj ponownie.

Wsyp mąkę z sodą, wlej ocet, wymieszaj całość.

Z ciasta uformuj kulki i rozpłaszcz na placki, ułóż wszystko na blaszce.

Posyp cynamonem. Upiecz w piekarniku przez 7 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na snickerdoodles
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat snickerdoodles

Snickerdoodles to pyszne, popularne amerykańskie ciastka o charakterystycznym smaku cynamonu i chrupiącej konsystencji na zewnątrz, a jednocześnie miękkim wnętrzu. Ich unikalny smak i wygląd sprawiają, że są ulubionym wypiekiem wielu osób.

Ciasteczka Snickerdoodles mają prosty skład, w którym główną rolę odgrywają masło, cukier, mąka i cynamon. Często są wzbogacane o ekstrakt z wanilii, który dodaje im delikatnego aromatu. W przepisie użyłam mąki pszennej.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Mąka pszenna zawiera gluten i ma wysoki indeks glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta takich osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie.

W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Przepis na snickerdoodles jest również łatwy i nie wymaga specjalnych umiejętności. Ciasto z cukrowo- cynamonową posypką jest formowane w kulki, które są następnie obtaczane w mieszance cynamonu i cukru, nadając im charakterystyczny wygląd. Po upieczeniu ciasteczka nabierają złocisto-brązowego koloru i chrupiącej struktury.

Snickerdoodles są idealnym towarzyszem do popołudniowej herbaty lub kawy. Mogą być również świetnym wypiekiem na różnego rodzaju okazje, takie jak imprezy, spotkania rodzinne czy przyjęcia. Są popularne szczególnie w okresie świątecznym, ale równie dobrze smakują przez cały rok.

Jedzenie Snickerdoodles jest prawdziwą przyjemnością dla miłośników słodkości. Ich wyjątkowy smak cynamonu i chrupiąca struktura sprawiają, że są nieodparty i trudno się im oprzeć. Skoro już znasz mój prosty przepis i wiesz, jak zrobić snickerdoodles przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są dobre w smaku. Będzie to dobry pomysł na słodką przekąskę.

Alergeny w snickerdoodles

Lista alergenów dla snickerdoodles przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze snickerdoodles

na 100g gotowej potrawy

Ciasteczka możesz przygotować też z innej mąki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kcal)
404.87
40.49
Białko (g)
8.55
0.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany (g)
47.44
4.74
Węglowodany przyswajalne (g)
46.21
4.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz (g)
20.91
2.09
Tłuszcze nasycone (g)
14.05
1.40
Tłuszcze nienasycone (g)
6.86
0.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(10g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.01
Tiamina (mg)
0.45
0.04
Ryboflawina (mg)
0.27
0.03
Niacyna (mg)
3.10
0.31
Foliany (µg (mcg))
74.29
7.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód (mg)
90.41
9.04
Potas (mg)
94.26
9.43
Wapń (mg)
45.12
4.51
Fosfor (mg)
90.26
9.03
Magnez (mg)
20.21
2.02
Żelazo (mg)
3.01
0.30
Cynk (mg)
0.72
0.07
Miedź (mg)
0.11
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny snickerdoodles 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania snickerdoodles

Koszt składników
24.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Soda oczyszczona
5 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ocet winny
10 ml
1 łyżka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 10 ml
Cynamon
10 g
1 łyżka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Koszt składników
24.80