Snickerdoodles
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (5 g)
- Cukier - 5 łyżek (50 g)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ocet winny - 1 łyżka (10 ml)
- Cynamon - 1 łyżka (10 g)
Przepis na snickerdoodles krok po kroku
Mąkę wymieszaj z sodą.
Masło zmiksuj z cukrem, wbij jajko i zmiksuj ponownie.
Wsyp mąkę z sodą, wlej ocet, wymieszaj całość.
Z ciasta uformuj kulki i rozpłaszcz na placki, ułóż wszystko na blaszce.
Posyp cynamonem. Upiecz w piekarniku przez 7 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat snickerdoodles
Snickerdoodles to pyszne, popularne amerykańskie ciastka o charakterystycznym smaku cynamonu i chrupiącej konsystencji na zewnątrz, a jednocześnie miękkim wnętrzu. Ich unikalny smak i wygląd sprawiają, że są ulubionym wypiekiem wielu osób.
Ciasteczka Snickerdoodles mają prosty skład, w którym główną rolę odgrywają masło, cukier, mąka i cynamon. Często są wzbogacane o ekstrakt z wanilii, który dodaje im delikatnego aromatu. W przepisie użyłam mąki pszennej.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Mąka pszenna zawiera gluten i ma wysoki indeks glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta takich osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie.
W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Przepis na snickerdoodles jest również łatwy i nie wymaga specjalnych umiejętności. Ciasto z cukrowo- cynamonową posypką jest formowane w kulki, które są następnie obtaczane w mieszance cynamonu i cukru, nadając im charakterystyczny wygląd. Po upieczeniu ciasteczka nabierają złocisto-brązowego koloru i chrupiącej struktury.
Snickerdoodles są idealnym towarzyszem do popołudniowej herbaty lub kawy. Mogą być również świetnym wypiekiem na różnego rodzaju okazje, takie jak imprezy, spotkania rodzinne czy przyjęcia. Są popularne szczególnie w okresie świątecznym, ale równie dobrze smakują przez cały rok.
Jedzenie Snickerdoodles jest prawdziwą przyjemnością dla miłośników słodkości. Ich wyjątkowy smak cynamonu i chrupiąca struktura sprawiają, że są nieodparty i trudno się im oprzeć. Skoro już znasz mój prosty przepis i wiesz, jak zrobić snickerdoodles przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są dobre w smaku. Będzie to dobry pomysł na słodką przekąskę.
Alergeny w snickerdoodles
Lista alergenów dla snickerdoodles przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze snickerdoodles
Ciasteczka możesz przygotować też z innej mąki.
Energia i białka
(10g)
Węglowodany
(10g)
Tłuszcze
(10g)
Witaminy
(10g)
Składniki mineralne
(10g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
jajka,
cynamon,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.