Śmietanowiec z galaretką
- Galaretka - o smaku truskawkowym (75 g)
- Galaretka - o smaku owoców leśnych (75 g)
- Galaretka - o smaku kiwi (75 g)
- Galaretka - o smaku cytrynowym (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% - schłodzona (400 g)
- Serek homogenizowany waniliowy (300 g)
- Biszkopty (60 g)
Przepis na śmietanowca z galaretką krok po kroku
Każdą z galaretek kolorowych rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Galaretki przestudź, przelej do pojemników i pozostaw do całkowitego stężenia.
Stężałe galaretki wyciągnij z pojemników i pokrój w kostkę o boku 1 cm.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Galaretki cytrynowe rozpuść w 500 ml wrzącej wody i pozostaw do przestudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno.
Do masy śmietanowej dodaj serek homogenizowany i wymieszaj dokładnie.
Następnie do masy wlej cienką strużką przestudzoną galaretkę cytrynową, ciągle ubijając masę.
Masę śmietanową wymieszaj z pokrojonymi kostkami galaretki.
Na dno formy ułóż biszkopty i przelej na nie masę śmietanową z galaretkami.
Śmietanowiec wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
-
Śmietanowiec
-
Galaretkowiec
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Boża krówka
-
Ciasto kubuś
-
Sernik mango
-
Biszkopt z galaretką
-
Ciasto popapraniec
-
Sernik bez sera
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto z truskawkami i mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Ciasto orchidea
-
Kora orzechowa
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat śmietanowca z galaretką
Śmietanowiec z galaretką to doskonały pomysł na pyszny deser na zimno. Śmietanowiec możesz podać jako orzeźwiającą przekąskę do kawy lub herbaty. Prosty przepis na śmietanowiec z galaretką nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: galaretka o smaku truskawkowym, galaretka o smaku owoców leśnych, galaretka o smaku kiwi, galaretka o smaku cytrynowym, śmietanka 30%, serek homogenizowany oraz biszkopty.
A jak zrobić śmietanowiec z galaretką? Każdą z galaretek kolorowych rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Galaretki przestudź, przelej do pojemników i pozostaw do całkowitego stężenia. Stężałe galaretki wyciągnij z pojemników i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Galaretki cytrynowe rozpuść w 500 ml wrzącej wody i pozostaw do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Do masy śmietanowej dodaj serek homogenizowany i wymieszaj dokładnie. Następnie do masy wlej cienką strużką, przestudzoną galaretkę cytrynową ciągle ubijając masę. Masę śmietanową wymieszaj z pokrojonymi kostkami galaretki. Na dno formy ułóż biszkopty i przelej na nie masę śmietanową z galaretkami. Śmietanowiec wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Śmietana kremowa 30% jest produktem, który w swoim składzie zawiera aż 30% tłuszczu - oznacza to, że produkt ten jest wysokokaloryczny. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że produkt ten możemy śmiało ubić na sztywną pianę. Śmietanka jest również produktem, który dostarczy do naszego organizmu pewne ilości białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej również witaminę A, witaminę B2, wapń oraz fosfor.
Podsumowując śmietanowiec to pyszne ciasto bez pieczenia, które podaje się na zimno. Śmietanowiec możesz podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Najlepszy śmietanowiec jest dobry do spożycia dopiero po stężeniu. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Do przygotowania ciasta możesz wykorzystać galaretki w innych smakach - ważne, aby były one różnokolorowe.
Alergeny w śmietanowcu z galaretką
Lista alergenów dla śmietanowca z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Serek homogenizowany waniliowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze śmietanowca z galaretką
Śmietanowiec z galaretką to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Śmietanowiec zawiera sporą ilość cukrów prostych, dlatego nie jest polecany w diecie cukrzyków.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.