Smażone lody

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lody smażone z bitą śmietaną
Smażone lody
Smażone lody to niezwykle ciekawy, ale bardzo smaczny deser, który doskonale sprawdza się na imprezy. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 5 min
2905 kcal
Kcal w porcji
463 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (50 g)
  • Lody waniliowe (500 ml)
  • Olej rzepakowy (1000 ml)
  • Orzechy laskowe (100 g)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na smażone lody krok po kroku

Uformuj z lodów gałki. Mocno ściśnij w dłoniach i ułóż na blaszce wyłożonej wiórkami kokosowymi. Wstaw blaszkę do zamrażarki na ok.2 h.

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno wraz z cukrem. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj.

Orzechy laskowe posiekaj, wymieszaj z wiórkami kokosowymi.

Lody wyciągnij z zamrażarki, obtocz w pianie z jajek i obsyp orzechami. Ułóż na blaszce i włóż ponownie do zamrażarki na pół godziny. Następnie ponownie "zapanieruj" lody i schłodź na 2 h.

W garnku rozgrzej mocno olej, smaż pojedynczo mocno zmrożone lody ok. 30 sekund (do złotego koloru orzechów).

Podawaj bezpośrednio po smażeniu.

Jak oceniasz przepis na smażone lody
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat smażonych lodów

Smażone lody to niezwykle ciekawy, ale bardzo smaczny deser, który doskonale sprawdza się na imprezy. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Przepis na smażone lody to pomysł na naprawdę interesujący deser. Smażone lody w cieście są chrupiące na zewnątrz, a bardzo miękkie i delikatne w środku. Może się wydawać, że lody to deser, który smakuje dobrze tylko na zimno. Nie jest to jednak prawda, co udowadnia ten przepis. Z jego pomocą przygotujesz lody w panierce. Pamiętaj jednak, by nie smażyć ich zbyt długo.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić smażone lody, by były smaczne, proste i ciekawe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Te domowe smażone lody smakują lepiej niż restauracyjne. Podawane na gorąco, stanowią idealny deser. Może się wydawać, że przygotowanie ich w domu, nie jest zbyt proste. Jednak ten przepis udowadnia, że lody w cieście możesz przygotować w kilka chwil samodzielnie. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Jeśli chcesz przygotować łatwy deser, ale przy okazji zaskoczyć wszystkich swoich bliskich, koniecznie sięgnij po ten smakołyk. By całość wyszła od razu, musisz pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, niezwykle ważne jest przygotowanie gałek lodów wcześniej, jednak trzymanie ich w zamrażalniku i wyciąganie tylko tych, które wylądują na patelni. Dzięki temu lody nie będą się rozmrażać. Możesz do lodów przygotować różnorodne panierki. W przygotowaniu takiego deseru ważne jest, aby z wyprzedzeniem zaplanować wszystkie smaki. Gdy zamykamy w panierce orzeźwiający owocowy sorbet, nie potrzeba eksperymentować z dodatkowym smakiem, idealnie sprawdzi się po prostu zwykła bułka. Jeśli natomiast smażymy lody śmietankowe lub ze słonego karmelu, w panierce doskonale sprawdzą się zmielone orzeszki - wybierz swoje ulubione. Najlepiej do tego dania wybierać lody bardzo mocno zamrożone. Czyli takie, które przebywały w najniższej możliwej temperaturze zamrażarki. Wybieraj lody o zwartej, ale puszystej strukturze. Lody rozmrożone i zamrożone ponownie nie będą się nadawały do tego deseru.

Alergeny w smażonych lodach

Lista alergenów dla smażonych lodów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Lody waniliowe
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe

Wartości odżywcze smażonych lodów

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo tłuszczu i cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(463g)
Energia (kcal)
627.57
2905.65
Białko (g)
2.86
13.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(463g)
Węglowodany (g)
11.23
52.00
Węglowodany przyswajalne (g)
9.64
44.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.59
7.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(463g)
Tłuszcz (g)
64.03
296.44
Tłuszcze nasycone (g)
9.71
44.96
Tłuszcze nienasycone (g)
54.31
251.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
39.10
181.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
15.21
70.44
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.83
156.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(463g)
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(463g)
Sód (mg)
31.92
147.79
Potas (mg)
79.08
366.12
Wapń (mg)
45.27
209.62
Żelazo (mg)
0.56
2.59
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonych lodów 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smażonych lodów

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Lody waniliowe
500 ml
15.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.50
Za 500 ml
Olej rzepakowy
1000 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Orzechy laskowe
100 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 100 g
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
47.50