Smażone lody
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (50 g)
- Lody waniliowe (500 ml)
- Olej rzepakowy (1000 ml)
- Orzechy laskowe (100 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
Przepis na smażone lody krok po kroku
Uformuj z lodów gałki. Mocno ściśnij w dłoniach i ułóż na blaszce wyłożonej wiórkami kokosowymi. Wstaw blaszkę do zamrażarki na ok.2 h.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno wraz z cukrem. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj.
Orzechy laskowe posiekaj, wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
Lody wyciągnij z zamrażarki, obtocz w pianie z jajek i obsyp orzechami. Ułóż na blaszce i włóż ponownie do zamrażarki na pół godziny. Następnie ponownie "zapanieruj" lody i schłodź na 2 h.
W garnku rozgrzej mocno olej, smaż pojedynczo mocno zmrożone lody ok. 30 sekund (do złotego koloru orzechów).
Podawaj bezpośrednio po smażeniu.
Więcej informacji na temat smażonych lodów
Smażone lody to niezwykle ciekawy, ale bardzo smaczny deser, który doskonale sprawdza się na imprezy. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Przepis na smażone lody to pomysł na naprawdę interesujący deser. Smażone lody w cieście są chrupiące na zewnątrz, a bardzo miękkie i delikatne w środku. Może się wydawać, że lody to deser, który smakuje dobrze tylko na zimno. Nie jest to jednak prawda, co udowadnia ten przepis. Z jego pomocą przygotujesz lody w panierce. Pamiętaj jednak, by nie smażyć ich zbyt długo.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić smażone lody, by były smaczne, proste i ciekawe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Te domowe smażone lody smakują lepiej niż restauracyjne. Podawane na gorąco, stanowią idealny deser. Może się wydawać, że przygotowanie ich w domu, nie jest zbyt proste. Jednak ten przepis udowadnia, że lody w cieście możesz przygotować w kilka chwil samodzielnie. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Jeśli chcesz przygotować łatwy deser, ale przy okazji zaskoczyć wszystkich swoich bliskich, koniecznie sięgnij po ten smakołyk. By całość wyszła od razu, musisz pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, niezwykle ważne jest przygotowanie gałek lodów wcześniej, jednak trzymanie ich w zamrażalniku i wyciąganie tylko tych, które wylądują na patelni. Dzięki temu lody nie będą się rozmrażać. Możesz do lodów przygotować różnorodne panierki. W przygotowaniu takiego deseru ważne jest, aby z wyprzedzeniem zaplanować wszystkie smaki. Gdy zamykamy w panierce orzeźwiający owocowy sorbet, nie potrzeba eksperymentować z dodatkowym smakiem, idealnie sprawdzi się po prostu zwykła bułka. Jeśli natomiast smażymy lody śmietankowe lub ze słonego karmelu, w panierce doskonale sprawdzą się zmielone orzeszki - wybierz swoje ulubione. Najlepiej do tego dania wybierać lody bardzo mocno zamrożone. Czyli takie, które przebywały w najniższej możliwej temperaturze zamrażarki. Wybieraj lody o zwartej, ale puszystej strukturze. Lody rozmrożone i zamrożone ponownie nie będą się nadawały do tego deseru.
Alergeny w smażonych lodach
Lista alergenów dla smażonych lodów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Lody waniliowe
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
Wartości odżywcze smażonych lodów
Ta opcja zawiera sporo tłuszczu i cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w menu.
Energia i białka
(463g)
Węglowodany
(463g)
Tłuszcze
(463g)
Witaminy
(463g)
Składniki mineralne
(463g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.