Ślimaki

Opublikowano: 22.04.2023 r., 11:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ślimaki podane w skorupkach na białym talerzu.
Ślimaki
Ślimaki z masłem czosnkowym oraz natką z pietruszki to danie wywodzące się z kuchni francuskiej. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne ślimaki.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
377 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Ślimaki - w sosie własnym firmy escargot (160 g)
  • Masło (80 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (40 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, sitko

Przepis na ślimaki krok po kroku

Ślimaki wyciągnij z puszki do sitka i przepłucz je pod bieżącą wodą.

Czosnek i cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Natkę pietruszki umyj i posiekaj.

Na patelni roztop masło.

Na rozgrzanym maśle podsmaż czosnek, cebulę oraz ślimaki.

Następnie do ślimaków dodaj natkę pietruszki oraz dopraw do smaku solą, oraz pieprzem.

Całość dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 10 minut.

Ślimaki możesz włożyć również do muszelek i całość zapiekać w piekarniku.

Gotowe danie podawaj z dodatkiem pieczywa.

Jak oceniasz przepis na ślimaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat ślimaków

Ślimaki to pyszne danie kuchni francuskiej. Ślimaki z masłem czosnkowym mają swoich zwolenników oraz przeciwników. Do przygotowania potrawy możesz wykorzystać ślimaki winniczki w muszelkach, jednak w przepisie wykorzystamy ślimaki w sosie własnym - ślimaki surowe trzeba odpowiednio przygotować przed wykonaniem przepisu (należy je głodzić przez 2 dni, wrzucić do wrzątku na kilka minut, dokładnie oczyścić, odciąć jadalną stopę a pozostałości wyciągnąć z muszelek i wyrzucić). Przepis na ślimaki jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne następujące produkty: ślimaki w sosie własnym, masło, czosnek, cebula, natka pietruszki, sól oraz pieprz.

A jak zrobić ślimaki? Ślimaki wyciągnij z puszki do sitka i przepłucz je pod bieżącą wodą. Czosnek i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Na patelni roztop masło. Na rozgrzanym maśle podsmaż czosnek, cebulę oraz ślimaki. Następnie do ślimaków dodaj natkę pietruszki oraz dopraw do smaku solą, oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Możesz przygotować również zapiekane w skorupkach ślimaki - wystarczy, że farsz przełożysz do muszelek i zapieczesz przez kilka minut w piekarniku.

W czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować ślimaki z zieloną pietruszką oraz masłem czosnkowym. Ślimaki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Przepis możesz wykorzystać jako inspirację do przygotowania pysznej przystawki lub dania na romantyczną kolację. W kuchni polskiej ślimaki są daniem dość kontrowersyjnym, jednak mają swoich zwolenników.

Alergeny w ślimakach

Lista alergenów dla ślimaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ślimaki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ślimaków

na 100g gotowej potrawy

Ślimaki to doskonała propozycja na smaczną przystawkę. Dodatek czosnku oraz natki pietruszki wzbogaca danie w wiele cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
235.92
377.48
Białko (g)
8.84
14.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
4.26
6.82
Węglowodany przyswajalne (g)
3.65
5.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
0.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
20.76
33.22
Tłuszcze nasycone (g)
13.95
22.33
Tłuszcze nienasycone (g)
6.81
10.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.92
9.47
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
1.42
Cholesterol (mg)
77.54
124.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
222.00
355.20
Witamina B6 (mg)
0.14
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.46
Witamina C (mg)
14.63
23.40
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
3.04
4.86
Retinol (µg (mcg))
179.94
287.90
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Ryboflawina (mg)
0.08
0.14
Niacyna (mg)
0.87
1.39
Foliany (µg (mcg))
20.20
32.32
Beta karoten (µg (mcg))
505.40
808.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
43.62
69.78
Potas (mg)
281.58
450.54
Wapń (mg)
34.75
55.61
Fosfor (mg)
155.80
249.28
Magnez (mg)
130.57
208.91
Żelazo (mg)
2.40
3.85
Cynk (mg)
0.69
1.10
Miedź (mg)
0.23
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny ślimaków 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ślimaków

Koszt składników
113.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ślimaki
160 g
w sosie własnym firmy escargot
100.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 160 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
40 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
113.00