Śledzie z boczniaków

Opublikowano: 03.02.2022 r., 0:36 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie z boczniaków podane na czarnym talerzu
Śledzie z boczniaków
Boczniak a la śledź być może brzmi egzotycznie, ale wiele wyjaśnia. Śledzie z boczniaków to pyszne wegańskie rozwiązanie dla osób, które lubią tradycyjne smaki w nowym wydaniu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 32 min
150 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Boczniaki (450 g)
  • Wodorosty wakame (100 g)
  • Olej rzepakowy (400 ml)
  • Sos sojowy (65 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek, słoik 400 g

Przepis na śledzie z boczniaków krok po kroku

W garnku zagotuj 1,5 l wody. Włóż do niej wodorosty, sos sojowy i łyżkę soli. Gotuj przez 30 min.

Zachowując płyn, odcedź glony.

Boczniaki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

Powtórnie zagotuj powstały bulion i włóż do niego grzyby. Gotuj przez 2 minuty, po czym wyłącz gaz i zostaw pod przykryciem na 20 minut.

Odcedź grzyby na sicie. Poczekaj chwilę, aż wystygną.

Do dużej miski włóż dużą garść glonów. Dodaj 6 liści laurowych, 13 kulek ziela angielskiego, dużą szczyptę soli. Na koniec dodaj boczniaki. Wymieszaj i przełóż do słoików.

Uzupełnij słoiki olejem, tak by przykryły zawartość.

Pozostaw na dobę w lodówce.

Jak oceniasz przepis na śledzie z boczniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat śledzi z boczniaków

Boczniak a la śledź być może brzmi egzotycznie, ale wiele wyjaśnia. Śledzie z boczniaków to pyszne wegańskie rozwiązanie dla osób, które lubią tradycyjne smaki w nowym wydaniu.

Przepis na śledzie z boczniaków rozpoczynamy od przygotowania wywaru z wodorostów z dodatkiem sosu sojowego i soli. W takim wywarze ugotuj grzyby przez 2 minuty i pozostaw pod przykryciem na 20 minut. Następnie w dużej misce wymieszaj glony, boczniaki, ziele angielskie, liście laurowe i odrobinę soli. Tak przygotowane grzyby przekładaj do słoika. Uzupełnij olejem i pozostaw na przynajmniej dobę w lodówce. Tylko tyle wystarczy, by powstał ten prosty przepis.

Boczniaki to duże, jadalne grzyby. Poznać je można po szaro-białej barwie kapeluszy przywodzących na myśl ostrygi. Popularne są w kuchni azjatyckiej, a pochodzą z Azji Syberyjskiej. Występuję kilka rodzajów boczniaków. Rozróżniamy odmianę perłową, ostrygowatą czy królewską. Pomimo że wydaje się, iż grzyby nie zawierają wartości odżywczych. To w przypadku właśnie boczniaków- nic bardziej mylnego.

Te niezwykłe grzybki cenione są za swój mięsisty smak, dlatego często stosowane są jako wege zamiennik mięsa. Są dobre w smaku, niskokaloryczne, jednocześnie dostarczając znaczną ilość białka i węglowodanów. Zawierają niewiele cukru prostego, przez co ich indeks glikemiczny wynosi 15. Dodatkowo filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego.

Co najbardziej zaskakujące, w badaniach in vitro wykazano, że boczniaki są w stanie zatrzymać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka okrężnicy i raka piersi. W podobnych badaniach wykazano, że mogą pomagać w terapii nowotworu jelita grubego czy białaczki.

Ze względu na to, że grzyby należą do produktów alergizujących, warto zwracać uwagę na to, kto je spożywa. Dodatkowo w większości zawierają dużo puryn, dlatego nie są polecane dla osób chorujących na dnę moczanową- mogą nasilić jej objawy.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić śledzie z boczniaków w oleju pomogły Ci przekonać się, że to naprawdę proste i smaczne urozmaicenie codziennej diety.

Alergeny w śledziach z boczniaków

Lista alergenów dla śledzi z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Wartości odżywcze śledzi z boczniaków

na 100g gotowej potrawy

Dodatkowo filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
377.14
150.86
Białko (g)
2.29
0.91
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.02
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
3.92
1.57
Węglowodany przyswajalne (g)
2.80
1.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
0.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
39.69
15.88
Tłuszcze nasycone (g)
2.92
1.17
Tłuszcze nienasycone (g)
36.77
14.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
26.03
10.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
10.73
4.29
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
445.66
178.26
Potas (mg)
218.99
87.60
Wapń (mg)
18.22
7.29
Żelazo (mg)
0.90
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi z boczniaków 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi z boczniaków

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
450 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 450 g
Wodorosty wakame
100 g
25.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
400 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 400 ml
Sos sojowy
65 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
3.03
Za 65 ml
Koszt składników
49.00