Przepis na śledzie z boczniaków krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
garnek, słoik 400 g

W garnku zagotuj 1,5 l wody. Włóż do niej wodorosty, sos sojowy i łyżkę soli. Gotuj przez 30 min.

Zachowując płyn, odcedź glony.

Boczniaki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

Powtórnie zagotuj powstały bulion i włóż do niego grzyby. Gotuj przez 2 minuty, po czym wyłącz gaz i zostaw pod przykryciem na 20 minut.

Odcedź grzyby na sicie. Poczekaj chwilę, aż wystygną.

Do dużej miski włóż dużą garść glonów. Dodaj 6 liści laurowych, 13 kulek ziela angielskiego, dużą szczyptę soli. Na koniec dodaj boczniaki. Wymieszaj i przełóż do słoików.

Uzupełnij słoiki olejem, tak by przykryły zawartość.

Pozostaw na dobę w lodówce.

Śledzie z boczniaków podane na czarnym talerzu
Śledzie z boczniaków
Koszt przygotowania dania
21.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
150 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
20

Śledzie z boczniaków - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o śledziach z boczniaków

Boczniak a la śledź być może brzmi egzotycznie, ale wiele wyjaśnia. Śledzie z boczniaków to pyszne wegańskie rozwiązanie dla osób, które lubią tradycyjne smaki w nowym wydaniu.

Przepis na śledzie z boczniaków rozpoczynamy od przygotowania wywaru z wodorostów z dodatkiem sosu sojowego i soli. W takim wywarze ugotuj grzyby przez 2 minuty i pozostaw pod przykryciem na 20 minut. Następnie w dużej misce wymieszaj glony, boczniaki, ziele angielskie, liście laurowe i odrobinę soli. Tak przygotowane grzyby przekładaj do słoika. Uzupełnij olejem i pozostaw na przynajmniej dobę w lodówce. Tylko tyle wystarczy, by powstał ten prosty przepis.

Boczniaki to duże, jadalne grzyby. Poznać je można po szaro-białej barwie kapeluszy przywodzących na myśl ostrygi. Popularne są w kuchni azjatyckiej, a pochodzą z Azji Syberyjskiej. Występuję kilka rodzajów boczniaków. Rozróżniamy odmianę perłową, ostrygowatą czy królewską. Pomimo że wydaje się, iż grzyby nie zawierają wartości odżywczych. To w przypadku właśnie boczniaków- nic bardziej mylnego.

Te niezwykłe grzybki cenione są za swój mięsisty smak, dlatego często stosowane są jako wege zamiennik mięsa. Są dobre w smaku, niskokaloryczne, jednocześnie dostarczając znaczną ilość białka i węglowodanów. Zawierają niewiele cukru prostego, przez co ich indeks glikemiczny wynosi 15. Dodatkowo filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego.

Co najbardziej zaskakujące, w badaniach in vitro wykazano, że boczniaki są w stanie zatrzymać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka okrężnicy i raka piersi. W podobnych badaniach wykazano, że mogą pomagać w terapii nowotworu jelita grubego czy białaczki.

Ze względu na to, że grzyby należą do produktów alergizujących, warto zwracać uwagę na to, kto je spożywa. Dodatkowo w większości zawierają dużo puryn, dlatego nie są polecane dla osób chorujących na dnę moczanową- mogą nasilić jej objawy.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić śledzie z boczniaków w oleju pomogły Ci przekonać się, że to naprawdę proste i smaczne urozmaicenie codziennej diety.

Wartości odżywcze śledzi z boczniaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
377.14 kcal
150.86 kcal
Białko
2.29 g
0.91 g
Fenyloalanina
0.06 mg
0.02 mg
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej

Węglowodany w śledziach z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
3.92 g
1.57 g
Węglowodany przyswajalne
2.80 g
1.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.12 g
0.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
39.69 g
15.88 g
Tłuszcze nasycone
2.92 g
1.17 g
Tłuszcze nienasycone
36.77 g
14.71 g
Tłuszcze jednonasycone
26.03 g
10.41 g
Tłuszcze wielonasycone
10.73 g
4.29 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na śledzie z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina D
0.31 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na śledzie z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
445.66 mg
178.26 mg
Potas
218.99 mg
87.60 mg
Wapń
18.22 mg
7.29 mg
Żelazo
0.90 mg
0.36 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi z boczniaków 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach z boczniaków

Lista alergenów dla śledzi z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Cena przygotowania śledzi z boczniaków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
450 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 450 g
Wodorosty wakame
100 g
25.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
400 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 400 ml
Sos sojowy
65 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
3.03
Za 65 ml
Koszt składników
49.00
Jak oceniasz przepis na śledzie z boczniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób