Śledzie z boczniaków
- Boczniaki (450 g)
- Wodorosty wakame (100 g)
- Olej rzepakowy (400 ml)
- Sos sojowy (65 ml)
Przepis na śledzie z boczniaków krok po kroku
W garnku zagotuj 1,5 l wody. Włóż do niej wodorosty, sos sojowy i łyżkę soli. Gotuj przez 30 min.
Zachowując płyn, odcedź glony.
Boczniaki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
Powtórnie zagotuj powstały bulion i włóż do niego grzyby. Gotuj przez 2 minuty, po czym wyłącz gaz i zostaw pod przykryciem na 20 minut.
Odcedź grzyby na sicie. Poczekaj chwilę, aż wystygną.
Do dużej miski włóż dużą garść glonów. Dodaj 6 liści laurowych, 13 kulek ziela angielskiego, dużą szczyptę soli. Na koniec dodaj boczniaki. Wymieszaj i przełóż do słoików.
Uzupełnij słoiki olejem, tak by przykryły zawartość.
Pozostaw na dobę w lodówce.
-
Pasztet z cukinią
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Koreczki
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Rogale marcińskie
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Szybka pizza
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Tarta z warzywami
-
Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat śledzi z boczniaków
Boczniak a la śledź być może brzmi egzotycznie, ale wiele wyjaśnia. Śledzie z boczniaków to pyszne wegańskie rozwiązanie dla osób, które lubią tradycyjne smaki w nowym wydaniu.
Przepis na śledzie z boczniaków rozpoczynamy od przygotowania wywaru z wodorostów z dodatkiem sosu sojowego i soli. W takim wywarze ugotuj grzyby przez 2 minuty i pozostaw pod przykryciem na 20 minut. Następnie w dużej misce wymieszaj glony, boczniaki, ziele angielskie, liście laurowe i odrobinę soli. Tak przygotowane grzyby przekładaj do słoika. Uzupełnij olejem i pozostaw na przynajmniej dobę w lodówce. Tylko tyle wystarczy, by powstał ten prosty przepis.
Boczniaki to duże, jadalne grzyby. Poznać je można po szaro-białej barwie kapeluszy przywodzących na myśl ostrygi. Popularne są w kuchni azjatyckiej, a pochodzą z Azji Syberyjskiej. Występuję kilka rodzajów boczniaków. Rozróżniamy odmianę perłową, ostrygowatą czy królewską. Pomimo że wydaje się, iż grzyby nie zawierają wartości odżywczych. To w przypadku właśnie boczniaków- nic bardziej mylnego.
Te niezwykłe grzybki cenione są za swój mięsisty smak, dlatego często stosowane są jako wege zamiennik mięsa. Są dobre w smaku, niskokaloryczne, jednocześnie dostarczając znaczną ilość białka i węglowodanów. Zawierają niewiele cukru prostego, przez co ich indeks glikemiczny wynosi 15. Dodatkowo filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego.
Co najbardziej zaskakujące, w badaniach in vitro wykazano, że boczniaki są w stanie zatrzymać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka okrężnicy i raka piersi. W podobnych badaniach wykazano, że mogą pomagać w terapii nowotworu jelita grubego czy białaczki.
Ze względu na to, że grzyby należą do produktów alergizujących, warto zwracać uwagę na to, kto je spożywa. Dodatkowo w większości zawierają dużo puryn, dlatego nie są polecane dla osób chorujących na dnę moczanową- mogą nasilić jej objawy.
Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić śledzie z boczniaków w oleju pomogły Ci przekonać się, że to naprawdę proste i smaczne urozmaicenie codziennej diety.
Alergeny w śledziach z boczniaków
Lista alergenów dla śledzi z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
Wartości odżywcze śledzi z boczniaków
Dodatkowo filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.