Śledzie w sosie musztardowo miodowym

Opublikowano: 05.11.2023 r., 13:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowo miodowym
Śledzie w sosie musztardowo-miodowym to doskonała propozycja na przystawkę serwowaną podczas imprez. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne śledzie.
Przygotowanie 30 min
78 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Musztarda sarepska (60 g)
  • Musztarda francuska (30 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Miód - 1 łyżka stołowa (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma
Sprzęt kuchenny
duża miska, czajnik, sitko, folia spożywcza, miska, ręcznik papierowy, lodówka

Przepis na śledzie w sosie musztardowo miodowym krok po kroku

Śledzie przełóż do miski, zalej je mlekiem i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

Po kilku godzinach śledzie osusz na ręczniku papierowym i pokrój je na 2-3 cm kawałki.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Następnie cebulę przelej na sicie wrzącą wodą i przełóż do miski.

Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardy, miód, szczyptę kurkumy, soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia.

Do miski z sosem dodaj śledzie. Dokładnie je wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Po kilku godzinach śledzie przełóż do salaterki i podawaj ja na zimno w formie przystawki.

Jak oceniasz przepis na śledzie w sosie musztardowo miodowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,4% osób

Więcej informacji na temat śledzi w sosie musztardowo miodowym

Śledzie w sosie musztardowo-miodowym doskonała propozycja na pyszną przystawkę, którą warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Smaczne, domowe śledzie w sosie musztardowo-miodowym świetnie sprawdzą się również jako potrawa wielkanocna lub wigilijna. Sprawdzony przepis na śledzie w musztardzie i miodzie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: filety śledziowe, mleko, musztarda sarepska, musztarda francuska, cebula, czosnek, miód, sól, pieprz oraz kurkuma.

A jak zrobić śledzie w sosie musztardowo-miodowym? Śledzie przełóż do miski, zalej je mlekiem i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Po kilku godzinach śledzie osusz na ręczniku papierowym i pokrój je na 2-3 cm kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Następnie cebulę przelej na sicie wrzącą wodą i przełóż do miski. Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardy, miód, szczyptę kurkumy, soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia. Do miski z sosem dodaj śledzie. Dokładnie je wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach śledzie przełóż do salaterki i podawaj ja na zimno w formie przystawki.

Śledź to ryba stosunkowo niskokaloryczna. Jest również dobrym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Śledzie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, jodu, żelaza i wapnia. Znajdziemy w nich również witaminę A, witaminę D oraz niektóre witaminy z grupy B. Śledź jest także doskonałym źródłem potasu.

Podsumowując: wiesz już, jak przygotować pyszne śledzie w sosie musztardowo-miodowym w domu. Śledzie w sosie warto podać jako przystawkę lub przekąskę świąteczną. Śledzie są dobre do spożycia po kilku godzinach od przygotowania, gdy smaki dobrze przegryzą się. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w śledziach w sosie musztardowo miodowym

Lista alergenów dla śledzi w sosie musztardowo miodowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska
    • Musztarda francuska

Wartości odżywcze śledzi w sosie musztardowo miodowym

na 100g gotowej potrawy

Śledzie w sosie musztardowo miodowym to doskonała propozycja na smaczną przystawkę. Śledzie to doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
98.53
78.82
Białko (g)
8.57
6.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
5.04
4.04
Węglowodany przyswajalne (g)
4.47
3.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
0.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
4.89
3.91
Tłuszcze nasycone (g)
2.35
1.88
Tłuszcze nienasycone (g)
2.53
2.03
Brak danych dla: musztarda sarepska, musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.68
1.34
Brak danych dla: musztarda sarepska, musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.85
0.68
Brak danych dla: musztarda sarepska, musztarda francuska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.27
21.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
23.00
18.40
Witamina B6 (mg)
0.30
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
5.39
4.32
Witamina C (mg)
1.66
1.33
Witamina D (µg (mcg))
2.01
1.61
Witamina E (mg)
0.45
0.36
Retinol (µg (mcg))
22.35
17.88
Tiamina (mg)
0.08
0.06
Ryboflawina (mg)
0.15
0.12
Niacyna (mg)
1.32
1.06
Foliany (µg (mcg))
7.20
5.76
Beta karoten (µg (mcg))
4.95
3.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
124.28
99.42
Potas (mg)
216.86
173.48
Wapń (mg)
77.42
61.94
Fosfor (mg)
140.63
112.50
Magnez (mg)
21.67
17.34
Żelazo (mg)
0.58
0.46
Cynk (mg)
0.61
0.49
Miedź (mg)
0.05
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi w sosie musztardowo miodowym 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi w sosie musztardowo miodowym

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Musztarda sarepska
60 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 60 g
Musztarda francuska
30 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Miód
20 g
1 łyżka stołowa
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Koszt składników
41.50