Skärgårdssill
- Śledź filet - w occie (300 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Majonez (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (20 g)
- Chleb żytni razowy (300 g)
- Kawior czerwony (80 g)
Przepis na skärgårdssill krok po kroku
Śledzie pokrój w kostkę.
W misce wymieszaj majonez, śmietanę.
Posiekaj koper i szczypiorek, dodaj do sosu.
Dopraw sos solą i pieprzem i dodaj do niego śledzia, wymieszaj.
Chleb pokrój na kromki i posmaruj masłem.
Na kromki chleba ułóż kawałki śledzia z sosem i udekoruj kawiorem.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledź z jabłkiem i cebulą
-
Śledzie salsa
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie po cygańsku
-
Śledzie po meksykańsku
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Potrawy ze śledzi
Więcej informacji na temat skärgårdssill
Skärgårdssill to tradycyjne danie kuchni Skandynawskiej. Przygotowuje się je na bazie śledzia w sosie z majonezu i śmietany i podaje kromce chleba z kawiorem na wierzchu. Przepis na skärgårdssill jest prosty i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pysznego dania będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filet śledziowy w occie, śmietana kwaśna 18%, majonez, szczypior koper ogrodowy, czerwony kawior, sól, pieprz, chleb żytni, masło.
Jak zrobić skärgårdssill? Śledzie pokrój w kostkę. W misce wymieszaj majonez, śmietanę. Posiekaj koper i szczypiorek, dodaj do sosu. Dopraw sos solą i pieprzem i dodaj do niego śledzia, wymieszaj. Chleb pokrój na kromki i posmaruj masłem. Na kromki chleba ułóż kawałki śledzia z sosem a na niego wyłóż kawior.
Śledź jest rybą tłustą bogatą w kwasy Omega 3. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i mikroelementów takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego. Żelazo jest składnikiem mineralnym odpowiedzialnym za transport tleny przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Chleb żytni jest doskonałym źródłem błonnika oraz wielu składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B a także żelazo i magnez. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując pyszny śledź w sosie koperkowym z kawiorem to doskonały pomysł na kolację lub przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Śledzie z dodatkiem kawioru zawierają cenne kwasy omega 3 oraz wiele składników mineralnych. W tradycyjnym przepisie używa się kawioru z ryby zwanej "Kamienną" jest to ryba z gatunku siedmiogrzbietnych. Kawior ten zwany jest "kamiennym kawiorem".
Alergeny w skärgårdssill
Lista alergenów dla skärgårdssill przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
- Kawior czerwony
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
Wartości odżywcze skärgårdssill
Skärgårdssill to bardzo zdrowe danie zawierające dużą ilość kwasów Omega 3. Śledzie zawierają także sporo białka zwierzęcego oraz wiele składników mineralnych. Danie jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(235g)
Węglowodany
(235g)
Tłuszcze
(235g)
Witaminy
(235g)
Składniki mineralne
(235g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.