Sernikobrownie z dynią

Opublikowano: 29.11.2021 r., 12:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dynia-sernikobrownie na talerzu
Sernikobrownie z dynią
Pyszne połączenie delikatnego, puszystego sernika z dynia i wilgotnym brownie. Poznaj przepis na najlepszy deser.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
283 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Masło (250 g)
  • Czekolada gorzka - 2 tabliczki (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (125 g)
  • Cukier (200 g)
  • Twaróg sernikowy - opakowanie (500 g)
  • Dynia - 1 kawałek (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na sernikobrownie z dynią krok po kroku

W rondelku rozpuść masło i czekoladę. Pozostaw do ostygnięcia.

W misce utrzyj 3 jajka ze 100 g cukru.

Do masy dodaj rozpuszczoną czekoladę, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.

Teraz przygotujemy masę sernikową z dynią.

Dynię obierz ze skóry, pokrój w kawałki i zblenduj na puree.

2 jajka utrzyj ze 100 g cukru i dodaj twaróg sernikowy. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodaj puree z dyni i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników.

Na blachę wylej brownie, a następnie masę sernikową.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na sernikobrownie z dynią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat sernikobrownie z dynią

Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie najlepsze połączenie, czyli bardzo czekoladowego brownie i delikatnego, puszystego sernika z dodatkiem dyni. Poznaj mój przepis na sernikobrownie z dynią.

Ciasto wbrew pozorom jest bardzo pyszne i proste w przygotowaniu, a efekt końcowy niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach. Będziesz potrzebować podstawowe składniki.

Najpierw zaczniemy od przygotowania brownie, które będzie stanowiło spód w naszym cieście.

Wystarczy, że w rondelku rozpuścisz kostkę masła i dodasz posiekaną czekoladę. Przy wyborze czekolady pamiętaj o dobrym składzie, czekolada powinna być gorzka o wysokiej zawartości kakao. Rozpuszczoną masę koniecznie dostaw do ostygnięcia. W tym czasie utrzyj cukier jajkami i dodaj do masy czekoladowej. Dodaj odrobinę mąki i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Już w tym momencie możesz wylać ciasto na blachę do pieczenia. Ważne jest aby była ona wcześniej wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, możesz także wyłożyć blachę papierem do pieczenia. A wszystko po to aby ciasto nie przypiekło się i nie przywarło.

Teraz zajmiemy się tak samo ekspresowym przygotowaniem masy sernikowej z dynią.

Kawałek dyni obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki, upiecz w piekarniku, ostudź tak aby dynia nie była ciepła. Zmiksuj dynię na puree. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas skorzystaj z kupnego dyniowego puree. Wystarczy, że masę sernikową wymieszasz z puree. Warto dodać odrobinę proszku do pieczenia, wtedy ciasto pięknie wyrośnie.

Tak przygotowaną masę sernikową wlej na czekoladowy spód brownie. Dodatkowo możesz zrobić wzory na cieście za pomocą wykałaczki. Dwie warstwy się połączą i uzyskamy niesamowity efekt końcowy po przekrojeniu ciasta. Wystarczy, że pieczesz ciasto w piekarniku. Ile czasu? Nie dłużej niż 40 minut, najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem.

Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut.

sernikobrownie z dynią to idealny pomysł na słodkie drugie śniadanie lub lunch, nie wspominając już, jak świetnie sprawdzi się na imprezie z rodziną lub znajomymi. Ciasto robi niesamowite wrażenie wizualne, dlatego będzie dobre na przyjęcia urodzinowe.

Sam widzisz jak prosty jest mój sprawdzony przepis

Skoro już wiesz, jak zrobić sernikobrownie z dynią koniecznie spróbuj.

Alergeny w sernikobrownie z dynią

Lista alergenów dla sernikobrownie z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze sernikobrownie z dynią

na 100g gotowej potrawy

Możesz skorzystać z gotowego puree z dyni lub przygotować je samodzielnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
283.14
283.14
Białko (g)
7.05
7.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
24.38
24.38
Węglowodany przyswajalne (g)
23.02
23.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
1.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
18.20
18.20
Tłuszcze nasycone (g)
12.06
12.06
Tłuszcze nienasycone (g)
6.15
6.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.27
5.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
0.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
90.67
90.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
186.32
186.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.26
1.26
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
125.68
125.68
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.09
Ryboflawina (mg)
0.17
0.17
Niacyna (mg)
0.69
0.69
Foliany (µg (mcg))
23.71
23.71
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
451.59
451.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
111.20
111.20
Potas (mg)
230.80
230.80
Wapń (mg)
65.83
65.83
Fosfor (mg)
157.59
157.59
Magnez (mg)
33.21
33.21
Żelazo (mg)
1.66
1.66
Cynk (mg)
0.80
0.80
Miedź (mg)
0.23
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny sernikobrownie z dynią 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernikobrownie z dynią

Koszt składników
61.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna typ 500
125 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Twaróg sernikowy
500 g
opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Dynia
250 g
1 kawałek
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Koszt składników
61.10