Sernik ze śliwkami

Opublikowano: 29.10.2021 r., 9:17 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek sernika ze śliwkami
Sernik ze śliwkami
Sernik to klasyka polskiej kuchni, a w połączeniu ze śliwkami ma wyśmienity smak. Ciasto nadaje się na każdą okazję, jest aromatyczne i gwarantuję - zginie w mgnieniu oka.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 90 min
282 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 14 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3/4 szklanki (200 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (8 g)
  • Cukier - 1 i 1/4 szklanki (300 g)
  • Masło (150 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
  • Śliwki (600 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tortownica 26 cm, miska

Przepis na sernik ze śliwkami krok po kroku

Z mąki, proszku do pieczenia, cukru (50g) i masła wyrób kruche ciasto. Wyrobionym ciastem wyłóż spód od tortownicy.

Spód ciasta upiecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Śliwki umyj i usuń z nich pestki. Podziel je na połówki.

Do miski wsyp pozostałe składniki (oprócz śliwek). Masę zmiksuj, tak aby była jednolita, ale nie za długo. Zbyt duża ilość powietrza w masie powoduje opadnięcie sernika po upieczeniu.

Masę przelej do tortownicy z upieczonym spodem. Na górę ułóż śliwki.

Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno się studzić w uchylonym piekarniku - dzięki temu sernik nie opadnie.

Jak oceniasz przepis na sernik ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,2% osób

Więcej informacji na temat sernika ze śliwkami

Pyszny sernik ze śliwkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Ciasto z serem jest bardzo aromatyczne, a śliwki w takiej formie zapadną Ci na długo w pamięci. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapach sernika na kruchym spodzie ze śliwkami węgierkami będzie roznosił się po całym domu. Ważne, aby śliwki były dojrzałe. Smak możesz wzbogacić również o ulubione przyprawy, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić sernik ze śliwkami? Przygotowanie jest bardzo proste. Na początku należy umyć i usunąć pestki ze śliwek. Do miski wsypujemy cukier (50g), mąkę, proszek do pieczenia i masło. Ze składników wyrabiamy kruche ciasto, którym wykładamy spód tortownicy. Gotowy spód wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Pozostałe składniki wkładamy do drugiej miski i delikatnie miksujemy, ale nie za długo, ponieważ masa się napowietrzy i sernik po upieczeniu mocno opadnie. Gotową masę przelewamy do tortownicy z upieczonym spodem, a na górze układamy śliwki. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik powinien się studzić w uchylonym piekarniku.

Przepis na sernik ze śliwkami jest bardzo łatwy. Składa się głównie ze śliwek które mają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Wpływają miedzy innymi do poprawę apetytu oraz regulują procesy trawienne. Dzięki dużej ilości błonnika przeciwdziałają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się w przyszłości raka jelita grubego. Śliwki wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo są bogate w witaminy A, C,E i B, dzięki czemu są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz kojąco wpływają na nasz układ nerwowy. Owoce, które powinniśmy wybierać to węgierki oraz renklody, ponieważ zawierają najwięcej wartości odżywczych.

Pyszne ciasto ze śliwkami jest szybkie w przygotowaniu, a na dodatek smaczne. Idealnie będzie pasować jako deser lub słodki dodatek podczas obiadu rodzinnego. Sernik można również zrobić na zimno również z dodatkiem śliwek. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w serniku ze śliwkami

Lista alergenów dla sernika ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Sernik należy do ciast kalorycznych, natomiast możemy go delikatnie zmodyfikować zamieniając mąkę pszenną na owsianą oraz cukier na słodzik. Wtedy ciasto będzie mniej kaloryczne i dostępne dla osób z nietolerancją glutenu czy cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
188.09
282.13
Białko (g)
6.61
9.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
24.44
36.67
Węglowodany przyswajalne (g)
24.08
36.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
7.53
11.29
Tłuszcze nasycone (g)
5.21
7.81
Tłuszcze nienasycone (g)
2.32
3.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.98
2.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.45
56.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
69.52
104.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.39
3.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
64.06
96.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.15
Ryboflawina (mg)
0.14
0.20
Niacyna (mg)
0.70
1.05
Foliany (µg (mcg))
20.98
31.47
Beta karoten (µg (mcg))
62.17
93.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
148.84
223.26
Potas (mg)
134.79
202.19
Wapń (mg)
56.19
84.29
Fosfor (mg)
113.71
170.56
Magnez (mg)
8.82
13.23
Żelazo (mg)
0.65
0.97
Cynk (mg)
0.35
0.52
Miedź (mg)
0.05
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika ze śliwkami 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika ze śliwkami

Koszt składników
42.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3/4 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Proszek do pieczenia
8 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Cukier
300 g
1 i 1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Śliwki
600 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Koszt składników
42.10