Sernik ze śliwkami
- Mąka pszenna typ 500 - 3/4 szklanki (200 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (8 g)
- Cukier - 1 i 1/4 szklanki (300 g)
- Masło (150 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Jajko (2 szt.)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Śliwki (600 g)
Przepis na sernik ze śliwkami krok po kroku
Z mąki, proszku do pieczenia, cukru (50g) i masła wyrób kruche ciasto. Wyrobionym ciastem wyłóż spód od tortownicy.
Spód ciasta upiecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Śliwki umyj i usuń z nich pestki. Podziel je na połówki.
Do miski wsyp pozostałe składniki (oprócz śliwek). Masę zmiksuj, tak aby była jednolita, ale nie za długo. Zbyt duża ilość powietrza w masie powoduje opadnięcie sernika po upieczeniu.
Masę przelej do tortownicy z upieczonym spodem. Na górę ułóż śliwki.
Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno się studzić w uchylonym piekarniku - dzięki temu sernik nie opadnie.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika ze śliwkami
Pyszny sernik ze śliwkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Ciasto z serem jest bardzo aromatyczne, a śliwki w takiej formie zapadną Ci na długo w pamięci. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapach sernika na kruchym spodzie ze śliwkami węgierkami będzie roznosił się po całym domu. Ważne, aby śliwki były dojrzałe. Smak możesz wzbogacić również o ulubione przyprawy, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić sernik ze śliwkami? Przygotowanie jest bardzo proste. Na początku należy umyć i usunąć pestki ze śliwek. Do miski wsypujemy cukier (50g), mąkę, proszek do pieczenia i masło. Ze składników wyrabiamy kruche ciasto, którym wykładamy spód tortownicy. Gotowy spód wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Pozostałe składniki wkładamy do drugiej miski i delikatnie miksujemy, ale nie za długo, ponieważ masa się napowietrzy i sernik po upieczeniu mocno opadnie. Gotową masę przelewamy do tortownicy z upieczonym spodem, a na górze układamy śliwki. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik powinien się studzić w uchylonym piekarniku.
Przepis na sernik ze śliwkami jest bardzo łatwy. Składa się głównie ze śliwek które mają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Wpływają miedzy innymi do poprawę apetytu oraz regulują procesy trawienne. Dzięki dużej ilości błonnika przeciwdziałają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się w przyszłości raka jelita grubego. Śliwki wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo są bogate w witaminy A, C,E i B, dzięki czemu są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz kojąco wpływają na nasz układ nerwowy. Owoce, które powinniśmy wybierać to węgierki oraz renklody, ponieważ zawierają najwięcej wartości odżywczych.
Pyszne ciasto ze śliwkami jest szybkie w przygotowaniu, a na dodatek smaczne. Idealnie będzie pasować jako deser lub słodki dodatek podczas obiadu rodzinnego. Sernik można również zrobić na zimno również z dodatkiem śliwek. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w serniku ze śliwkami
Lista alergenów dla sernika ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika ze śliwkami
Sernik należy do ciast kalorycznych, natomiast możemy go delikatnie zmodyfikować zamieniając mąkę pszenną na owsianą oraz cukier na słodzik. Wtedy ciasto będzie mniej kaloryczne i dostępne dla osób z nietolerancją glutenu czy cukrzycą.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.