Sernik z bitą śmietaną
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Jajko (8 szt.)
- Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
- Cukier puder (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło (200 g)
- Cukier (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Budyń (proszek) (80 g)
Przepis na sernik z bitą śmietaną krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Wlej żółtka. Ciasto wyrób rękami, owiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do lodówki.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Białka i żółtka oddziel do dwóch misek.
Żółtka utrzyj z połową cukru pudru. Dodaj ser i budynie.
W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka, dodaj resztę cukru pudru
Dodaj pianę białkową do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
Śmietankę ubij w misce na sztywną pianę i dodawaj powoli do masy serowej.
Na ciasto wylej masę serową i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na godzinę.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z bitą śmietaną
Sernik z bitą śmietaną to dobra opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Całość jest smaczna i niezwykle efektowna, gdyż sernik powstaje puszysty.
Przepis na sernik z bitą śmietaną to wspaniały pomysł na uroczysty deser, który skradnie serca wszystkich miłośników serników. Ma dużo niższy indeks glikemiczny, niż tradycyjne wersje dlatego będzie również dobrym rozwiązaniem w przypadku cukrzycy czy insulinooporności. I choć ciasto to wydaje się dość skomplikowane, to jednak całe wykonanie zajmuje tylko kilka chwil. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Będzie świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnego przepisu na sernik, który, choć pyszny zdążył się już znudzić. To pyszny deser, który skradnie serca wszystkich miłośników serników. To dobry sposób na smaczny i szybki wypiek, którego podstawą jest twaróg.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z bitą śmietaną, by był pyszny, domowy i łatwy, to ten prosty przepis stanowi najlepszy wybór. To dobry wybór do kawy. Całość robi się podobnie jak tradycyjny sernik, w tym wypadku jest on przygotowywany z dodatkiem bitej śmietany. Zachwyca swoim puszystym wypełnieniem, które przypomina gąbkę. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Do stworzenia tego sernika przyda się tylko kilka prostych podstawowych sprzętów kuchennych. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. To ciasto proste, jednak ze względu na wyjątkowe połączenie składników po prostu smakuje wyjątkowo. Podstawowym składnikiem tego dania jest oczywiście ser. Najlepiej sprawdza się specjalny twaróg sernikowy, który można kupić w większości dużych sklepów. Najlepiej sprawdza się zwłaszcza ten niskotłuszczowy. Dzięki temu całość nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na układ krwionośny. To ciasto ze względu na to, że bazuje w dużej większości na twarogu, ma niski indeks glikemiczny, więc jest najlepszym wyborem dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą.
Alergeny w serniku z bitą śmietaną
Lista alergenów dla sernika z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 36%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze sernika z bitą śmietaną
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(288g)
Węglowodany
(288g)
Tłuszcze
(288g)
Witaminy
(288g)
Składniki mineralne
(288g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.