Sernik z bitą śmietaną

Opublikowano: 15.08.2022 r., 9:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z bitą śmietaną
Sernik z bitą śmietaną
Sernik z bitą śmietaną to dobra opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Całość jest smaczna i niezwykle efektowna, gdyż sernik powstaje puszysty.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 60 min
750 kcal
Kcal w porcji
288 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Jajko (8 szt.)
  • Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
  • Cukier puder (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło (200 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Budyń (proszek) (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, obciążniki do pieczenia

Przepis na sernik z bitą śmietaną krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Wlej żółtka. Ciasto wyrób rękami, owiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do lodówki.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

Białka i żółtka oddziel do dwóch misek.

Żółtka utrzyj z połową cukru pudru. Dodaj ser i budynie.

W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka, dodaj resztę cukru pudru

Dodaj pianę białkową do masy serowej i delikatnie wymieszaj.

Śmietankę ubij w misce na sztywną pianę i dodawaj powoli do masy serowej.

Na ciasto wylej masę serową i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na godzinę.

Jak oceniasz przepis na sernik z bitą śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sernika z bitą śmietaną

Sernik z bitą śmietaną to dobra opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Całość jest smaczna i niezwykle efektowna, gdyż sernik powstaje puszysty.

Przepis na sernik z bitą śmietaną to wspaniały pomysł na uroczysty deser, który skradnie serca wszystkich miłośników serników. Ma dużo niższy indeks glikemiczny, niż tradycyjne wersje dlatego będzie również dobrym rozwiązaniem w przypadku cukrzycy czy insulinooporności. I choć ciasto to wydaje się dość skomplikowane, to jednak całe wykonanie zajmuje tylko kilka chwil. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Będzie świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnego przepisu na sernik, który, choć pyszny zdążył się już znudzić. To pyszny deser, który skradnie serca wszystkich miłośników serników. To dobry sposób na smaczny i szybki wypiek, którego podstawą jest twaróg.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z bitą śmietaną, by był pyszny, domowy i łatwy, to ten prosty przepis stanowi najlepszy wybór. To dobry wybór do kawy. Całość robi się podobnie jak tradycyjny sernik, w tym wypadku jest on przygotowywany z dodatkiem bitej śmietany. Zachwyca swoim puszystym wypełnieniem, które przypomina gąbkę. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Do stworzenia tego sernika przyda się tylko kilka prostych podstawowych sprzętów kuchennych. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. To ciasto proste, jednak ze względu na wyjątkowe połączenie składników po prostu smakuje wyjątkowo. Podstawowym składnikiem tego dania jest oczywiście ser. Najlepiej sprawdza się specjalny twaróg sernikowy, który można kupić w większości dużych sklepów. Najlepiej sprawdza się zwłaszcza ten niskotłuszczowy. Dzięki temu całość nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na układ krwionośny. To ciasto ze względu na to, że bazuje w dużej większości na twarogu, ma niski indeks glikemiczny, więc jest najlepszym wyborem dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą.

Alergeny w serniku z bitą śmietaną

Lista alergenów dla sernika z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze sernika z bitą śmietaną

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(288g)
Energia (kcal)
260.62
750.60
Białko (g)
8.73
25.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(288g)
Węglowodany (g)
25.41
73.18
Węglowodany przyswajalne (g)
25.39
73.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(288g)
Tłuszcz (g)
14.09
40.58
Tłuszcze nasycone (g)
10.90
31.40
Tłuszcze nienasycone (g)
3.19
9.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(288g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.18
3.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.46
110.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(288g)
Sód (mg)
148.56
427.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
96.05
276.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
49.79
143.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
122.22
352.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.96
31.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.30
3.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.55
1.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z bitą śmietaną 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z bitą śmietaną

Koszt składników
55.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Koszt składników
55.10