Ser panierowany

Opublikowano: 13.08.2023 r., 13:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ser panierowany podany z dodatkiem frytek i sosu na białym talerzu.
Ser panierowany
Ser panierowany to doskonała propozycja na szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Ser warto podać z dodatkiem frytek oraz konfitury żurawinowej. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 15 min
760 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser gouda (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (70 g)
  • Olej rzepakowy - ćwierć szklanki (60 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia, ręcznik papierowy, głęboki talerz, duży talerz

Przepis na ser panierowany krok po kroku

Ser pokrój na 4 równe kawałki.

W głębokim talerzu roztrzep jajka. Na płaski talerz przesyp bułkę tartą.

Na patelni rozgrzej dobrze olej rzepakowy.

Każdy plaster sera obtocz w jajku oraz bułce tartej. Czynność powtórz 3 razy (aby ser nie wyciekał podczas smażenia).

Tak przygotowany ser smaż z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Usmażony ser ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

Ser panierowany podawaj z ulubionymi dodatkami (np. z frytkami pieczonymi oraz konfiturą żurawinową).

Jak oceniasz przepis na ser panierowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat sera panierowanego

Ser panierowany to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. W dalszej części dowiesz się jak panierować ser. Szybki w przygotowaniu ser żółty panierowany warto podać z dodatkiem pieczonych frytek oraz surówek przygotowanych na bazie kapusty. Smażony ser żółty doskonale smakuje również z dodatkiem konfitury żurawinowej. Przepis na ser panierowany jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: ser gouda, jajka, bułka tarta oraz olej rzepakowy. Przyprawy nie są wymagane, ponieważ ser jest słony.

A jak zrobić ser panierowany? Ser pokrój na 4 równe kawałki. W głębokim talerzu roztrzep jajka. Na płaski talerz przesyp bułkę tartą. Na patelni rozgrzej dobrze olej rzepakowy. Każdy plaster sera obtocz w jajku oraz bułce tartej. Czynność powtórz 3 razy (aby ser nie wyciekał podczas smażenia). Tak przygotowany ser smaż z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażony ser ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

Ser żółty to produkt wysokokaloryczny, dlatego nie jest zalecany w zbyt dużej ilości szczególnie na diecie redukcyjnej. Zawiera on jednak niektóre witaminy oraz składniki odżywcze, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Możemy zaliczyć do nich wapń, fosfor, cynk, seler, niektóre witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Ser żółty stanowi także doskonałe źródło białka - dlatego świetnie sprawdzi się w diecie laktowegetariańskiej.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi ser panierowany w bułce tartej. Potrawa ta świetnie sprawdzi się jako szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Ser panierowany warto podać z dodatkiem frytek, konfitury żurawinowej oraz surówki z białej kapusty. Ser panierowany jest daniem wysokokalorycznym, dlatego warto ograniczyć jego spożycie. Danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do wykonania sera panierowanego dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w serze panierowanym

Lista alergenów dla sera panierowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze sera panierowanego

na 100g gotowej potrawy

Ser panierowany to doskonała propozycja na smaczny i szybki w przygotowaniu obiad. Pamiętaj jednak, że ser żółty jest wysokokaloryczny oraz zawiera sporo soli.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
380.37
760.73
Białko (g)
17.44
34.88
Fenyloalanina (mg)
0.82
1.65
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
11.58
23.16
Węglowodany przyswajalne (g)
10.94
21.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
1.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
29.12
58.23
Tłuszcze nasycone (g)
11.75
23.50
Tłuszcze nienasycone (g)
17.37
34.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.00
26.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.37
8.73
Cholesterol (mg)
141.67
283.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
120.10
240.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.04
2.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.70
1.41
Witamina E (mg)
0.47
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
119.59
239.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.00
1.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.55
73.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.10
10.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
554.31
1108.61
Potas (mg)
120.71
241.43
Wapń (mg)
395.86
791.71
Fosfor (mg)
346.59
693.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.63
47.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.21
2.41
Cynk (mg)
2.49
4.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sera panierowanego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sera panierowanego

Koszt składników
24.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser gouda
250 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
70 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 70 g
Olej rzepakowy
60 ml
ćwierć szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
24.20