Ser panierowany
- Ser gouda (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta (70 g)
- Olej rzepakowy - ćwierć szklanki (60 ml)
Przepis na ser panierowany krok po kroku
Ser pokrój na 4 równe kawałki.
W głębokim talerzu roztrzep jajka. Na płaski talerz przesyp bułkę tartą.
Na patelni rozgrzej dobrze olej rzepakowy.
Każdy plaster sera obtocz w jajku oraz bułce tartej. Czynność powtórz 3 razy (aby ser nie wyciekał podczas smażenia).
Tak przygotowany ser smaż z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Usmażony ser ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Ser panierowany podawaj z ulubionymi dodatkami (np. z frytkami pieczonymi oraz konfiturą żurawinową).
Więcej informacji na temat sera panierowanego
Ser panierowany to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. W dalszej części dowiesz się jak panierować ser. Szybki w przygotowaniu ser żółty panierowany warto podać z dodatkiem pieczonych frytek oraz surówek przygotowanych na bazie kapusty. Smażony ser żółty doskonale smakuje również z dodatkiem konfitury żurawinowej. Przepis na ser panierowany jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: ser gouda, jajka, bułka tarta oraz olej rzepakowy. Przyprawy nie są wymagane, ponieważ ser jest słony.
A jak zrobić ser panierowany? Ser pokrój na 4 równe kawałki. W głębokim talerzu roztrzep jajka. Na płaski talerz przesyp bułkę tartą. Na patelni rozgrzej dobrze olej rzepakowy. Każdy plaster sera obtocz w jajku oraz bułce tartej. Czynność powtórz 3 razy (aby ser nie wyciekał podczas smażenia). Tak przygotowany ser smaż z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażony ser ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Ser żółty to produkt wysokokaloryczny, dlatego nie jest zalecany w zbyt dużej ilości szczególnie na diecie redukcyjnej. Zawiera on jednak niektóre witaminy oraz składniki odżywcze, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Możemy zaliczyć do nich wapń, fosfor, cynk, seler, niektóre witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Ser żółty stanowi także doskonałe źródło białka - dlatego świetnie sprawdzi się w diecie laktowegetariańskiej.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi ser panierowany w bułce tartej. Potrawa ta świetnie sprawdzi się jako szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Ser panierowany warto podać z dodatkiem frytek, konfitury żurawinowej oraz surówki z białej kapusty. Ser panierowany jest daniem wysokokalorycznym, dlatego warto ograniczyć jego spożycie. Danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do wykonania sera panierowanego dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w serze panierowanym
Lista alergenów dla sera panierowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze sera panierowanego
Ser panierowany to doskonała propozycja na smaczny i szybki w przygotowaniu obiad. Pamiętaj jednak, że ser żółty jest wysokokaloryczny oraz zawiera sporo soli.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.