Schabowe w mleku

Opublikowano: 13.05.2021 r., 14:21 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schabowe w mleku z koperkiem
Schabowe w mleku
Schabowe w mleku wychodzą pyszne i soczysty. Schab z kością lub bez moczymy, przez noc, w mleku z dodatkiem cebuli, co nadaje mu wspaniałego smaku i delikatności.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 25 min
160 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (240 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 - 4 łyżki (48 g)
  • Bułka tarta - 4 łyżki (32 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miska, tłuczek do mięsa, patelnia

Przepis na schabowe w mleku krok po kroku

Mięso pokrój na plastry, w poprzek włókien, i rozbij na cieńsze kotlety

Cebulę pokrój w piórka.

Do miski włóż połowę cebuli, mięso i resztę cebuli.

Zalej mięso mlekiem, przykryj i włóż na kilka godzin lub na noc do lodówki.

Po tym czasie wyjmij kotlety z marynaty, a mleko z cebulą wylej.

W trzech miseczkach/głębokich talerzach przygotuj mąkę, jajka wymieszane z solą i pieprzem oraz bułkę tartą.

Mięso posyp szczyptą soli i opanieruj w mące, jajku i bułce tartej.

Smaż kotlety na rozgrzanej patelni z olejem, aż będą złote.

Jak oceniasz przepis na schabowe w mleku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat schabowych w mleku

Schabowe w mleku możesz znać z domu rodzinnego, ponieważ jest to częsty sposób przygotowywania, wykorzystywany przez mamy i babcie.

Zanim przejdę do wyjaśnienia jak zrobić schabowe w mleku, należy zwrócić uwagę na wybór mięsa. Prawdziwe schabowe powinny być zrobione ze schabu z kością, od strony karku. Takie mięso zawiera tłuste, białe żyłki, które odpowiadają za kruchość mięsa po przygotowaniu. Kotlety z takiego mięsa należy rozklepać tłuczkiem do mięsa, lecz z wyczuciem — najlepiej robić to przez folię.

Gdy już mamy przygotowane mięso, przechodzimy do pytania, jak moczyć schab w mleku.

Najlepiej zacząć od pokrojenia cebuli w piórka. Do miski wykładamy część cebuli, mięso i na wierzch resztę cebuli. Tak przygotowane mięso z cebulą zalewamy mlekiem (może być też jogurt lub śmietana). Miskę należy przykryć i schować do lodówki. Schab powinien być w ten sposób moczony przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Taki sposób przygotowania pod względem mikrobiologicznym nie jest jakoś szczególnie korzystny, ale też nie ma co przesadnie się go bać. Mięso może być źródłem wielu bakterii, które mogą powodować zatrucia pokarmowe, ale nie tyczy się to tylko marynowanego w mleku mięsa, ale każdego. Mleko pasteryzowane lub UHT jest pozbawione bakterii. Cebula natomiast może być zanieczyszczona jakimiś bakteriami z gleby, dlatego warzywa i owoce zawsze należy myć przed spożyciem, szczególnie gdy mamy je jeść na surowo. Połączenie mięsa ze związkami siarki z cebuli może przyspieszać psucie się żywności. Jeżeli będziesz przechowywać mięso zamoczone w takiej marynacie przez kilka dni, to rzeczywiście się zepsuje, ale kotlet schabowy w mleku i cebuli, po moczeniu tylko przez kilka godzin i to w warunkach chłodniczych (w lodówce), nie jest powodem do niepokoju. Co więcej, jeśli usmażymy lub upieczemy taki marynowany schab, to pozbędziemy się bakterii, które mogą się w nim znajdować. To sprawia, że ten przepis na schab w mleku i cebuli jest bezpieczny, a powstały kotlety wychodzą kruche i soczyste, czyli po prostu pyszne.

Alergeny w schabowych w mleku

Lista alergenów dla schabowych w mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze schabowych w mleku

na 100g gotowej potrawy

Schabowy w mleku to dosyć kaloryczne danie, ponieważ jest on smażony na oleju. Obniżyć jego kaloryczność możesz zamieniając smażenie na pieczenie, ponieważ użyjesz wtedy mniej oleju. Dodatkowo możesz obniżyć indeks glikemiczny zamieniając bułkę tartą na panier z ciecierzycy, a jasną mąkę na pełnoziarnistą lub zupełnie pomijając mąkę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
146.20
160.82
Białko (g)
10.73
11.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
10.04
11.05
Węglowodany przyswajalne (g)
9.64
10.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
6.77
7.44
Tłuszcze nasycone (g)
2.27
2.50
Tłuszcze nienasycone (g)
4.49
4.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.19
3.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.30
1.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
73.29
80.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
47.94
52.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.03
1.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.73
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
47.94
52.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.10
3.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.42
24.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.06
1.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
75.62
83.19
Potas (mg)
213.85
235.23
Wapń (mg)
60.28
66.30
Fosfor (mg)
144.16
158.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.27
20.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
1.03
Cynk (mg)
0.91
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowych w mleku 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabowych w mleku

Koszt składników
33.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
240 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 240 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 550
48 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 48 g
Bułka tarta
32 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 32 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
33.30