Schabowe w mleku
- Schab wieprzowy bez kości (240 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 550 - 4 łyżki (48 g)
- Bułka tarta - 4 łyżki (32 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na schabowe w mleku krok po kroku
Mięso pokrój na plastry, w poprzek włókien, i rozbij na cieńsze kotlety
Cebulę pokrój w piórka.
Do miski włóż połowę cebuli, mięso i resztę cebuli.
Zalej mięso mlekiem, przykryj i włóż na kilka godzin lub na noc do lodówki.
Po tym czasie wyjmij kotlety z marynaty, a mleko z cebulą wylej.
W trzech miseczkach/głębokich talerzach przygotuj mąkę, jajka wymieszane z solą i pieprzem oraz bułkę tartą.
Mięso posyp szczyptą soli i opanieruj w mące, jajku i bułce tartej.
Smaż kotlety na rozgrzanej patelni z olejem, aż będą złote.
Więcej informacji na temat schabowych w mleku
Schabowe w mleku możesz znać z domu rodzinnego, ponieważ jest to częsty sposób przygotowywania, wykorzystywany przez mamy i babcie.
Zanim przejdę do wyjaśnienia jak zrobić schabowe w mleku, należy zwrócić uwagę na wybór mięsa. Prawdziwe schabowe powinny być zrobione ze schabu z kością, od strony karku. Takie mięso zawiera tłuste, białe żyłki, które odpowiadają za kruchość mięsa po przygotowaniu. Kotlety z takiego mięsa należy rozklepać tłuczkiem do mięsa, lecz z wyczuciem — najlepiej robić to przez folię.
Gdy już mamy przygotowane mięso, przechodzimy do pytania, jak moczyć schab w mleku.
Najlepiej zacząć od pokrojenia cebuli w piórka. Do miski wykładamy część cebuli, mięso i na wierzch resztę cebuli. Tak przygotowane mięso z cebulą zalewamy mlekiem (może być też jogurt lub śmietana). Miskę należy przykryć i schować do lodówki. Schab powinien być w ten sposób moczony przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Taki sposób przygotowania pod względem mikrobiologicznym nie jest jakoś szczególnie korzystny, ale też nie ma co przesadnie się go bać. Mięso może być źródłem wielu bakterii, które mogą powodować zatrucia pokarmowe, ale nie tyczy się to tylko marynowanego w mleku mięsa, ale każdego. Mleko pasteryzowane lub UHT jest pozbawione bakterii. Cebula natomiast może być zanieczyszczona jakimiś bakteriami z gleby, dlatego warzywa i owoce zawsze należy myć przed spożyciem, szczególnie gdy mamy je jeść na surowo. Połączenie mięsa ze związkami siarki z cebuli może przyspieszać psucie się żywności. Jeżeli będziesz przechowywać mięso zamoczone w takiej marynacie przez kilka dni, to rzeczywiście się zepsuje, ale kotlet schabowy w mleku i cebuli, po moczeniu tylko przez kilka godzin i to w warunkach chłodniczych (w lodówce), nie jest powodem do niepokoju. Co więcej, jeśli usmażymy lub upieczemy taki marynowany schab, to pozbędziemy się bakterii, które mogą się w nim znajdować. To sprawia, że ten przepis na schab w mleku i cebuli jest bezpieczny, a powstały kotlety wychodzą kruche i soczyste, czyli po prostu pyszne.
Alergeny w schabowych w mleku
Lista alergenów dla schabowych w mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Bułka tarta
Wartości odżywcze schabowych w mleku
Schabowy w mleku to dosyć kaloryczne danie, ponieważ jest on smażony na oleju. Obniżyć jego kaloryczność możesz zamieniając smażenie na pieczenie, ponieważ użyjesz wtedy mniej oleju. Dodatkowo możesz obniżyć indeks glikemiczny zamieniając bułkę tartą na panier z ciecierzycy, a jasną mąkę na pełnoziarnistą lub zupełnie pomijając mąkę.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.