Schab z cukinią

Opublikowano: 02.07.2023 r., 14:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab z cukinią podany na białym talerzu.
Schab z cukinią
Schab z cukinią i serem feta to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na schab faszerowany cukinią.
Przygotowanie 30 min
439 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości - podzielony na plastry (500 g)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (250 g)
  • Ser Feta (75 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, obieraczka, tłuczek do mięsa, patelnia, głęboki talerz

Przepis na schab z cukinią krok po kroku

Cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki (możesz użyć do tego obieraczki do warzyw). Następnie cukinię posyp sola oraz pieprzem i zarumień na rozgrzanej patelni grillowej w dwóch stron.

Kotlety za schabu rozbij, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem.

Na każdym plastrze schabu ułóż kilka plastrów cukinii oraz kawałek sera fety.

Do miski wybij jajka, dodaj odrobinę soli i rozbełtaj. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą.

Plastry schabu zwiń w roladki i panieruj je w jajku oraz bułce tartej.

Na dobrze rozgrzanym oleju smaż schab z cukinią z każdej strony na złoty kolor.

Gotowy schab podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na schab z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat schabu z cukinią

Schab z cukinią to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszny schab faszerowany cukinią warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie sezonowych warzyw. Przepis na schab z cukinią jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, cukinia, ser feta, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, sól i pieprz.

A jak zrobić schab z cukinią? Cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki (możesz użyć do tego obieraczki do warzyw). Następnie cukinię posyp sola oraz pieprzem i zarumień na rozgrzanej patelni grillowej w dwóch stron. Kotlety za schabu rozbij, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem. Na każdym plastrze schabu ułóż kilka plastrów cukinii oraz kawałek sera fety. Do miski wybij jajka, dodaj odrobinę soli i rozbełtaj. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą. Plastry schabu zwiń w roladki i panieruj je w jajku oraz bułce tartej. Na dobrze rozgrzanym oleju smaż schab z cukinią z każdej strony na złoty kolor. Gotowy schab podawaj z ulubionymi dodatkami.

Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gram mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować schab nadziewany cukinią i serem feta. Schab możesz również upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C - czas pieczenia roladek ze schabu wynosi około 45 minut. Schab pieczony lub smażony świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Smaczny schab jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do zrobienia potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w schabie z cukinią

Lista alergenów dla schabu z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze schabu z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Schab z cukinią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Cukinia wykorzystana to przygotowania potrawy stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
175.95
439.87
Białko (g)
13.74
34.35
Fenyloalanina (mg)
0.53
1.33
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.59
11.47
Węglowodany przyswajalne (g)
4.13
10.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
1.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
11.09
27.71
Tłuszcze nasycone (g)
3.59
8.96
Tłuszcze nienasycone (g)
7.50
18.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.40
13.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.10
5.24
Cholesterol (mg)
78.35
195.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
28.96
72.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.45
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.32
10.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
1.05
Witamina E (mg)
0.27
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
26.55
66.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.37
10.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.28
45.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
29.20
73.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
158.18
395.46
Potas (mg)
271.86
679.66
Wapń (mg)
57.76
144.41
Fosfor (mg)
171.79
429.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.64
54.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
1.99
Cynk (mg)
1.24
3.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu z cukinią 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu z cukinią

Koszt składników
47.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
podzielony na plastry
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Cukinia
250 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Ser Feta
75 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 75 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
47.80