Schab z cukinią
- Schab wieprzowy bez kości - podzielony na plastry (500 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (250 g)
- Ser Feta (75 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta (50 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na schab z cukinią krok po kroku
Cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki (możesz użyć do tego obieraczki do warzyw). Następnie cukinię posyp sola oraz pieprzem i zarumień na rozgrzanej patelni grillowej w dwóch stron.
Kotlety za schabu rozbij, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem.
Na każdym plastrze schabu ułóż kilka plastrów cukinii oraz kawałek sera fety.
Do miski wybij jajka, dodaj odrobinę soli i rozbełtaj. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą.
Plastry schabu zwiń w roladki i panieruj je w jajku oraz bułce tartej.
Na dobrze rozgrzanym oleju smaż schab z cukinią z każdej strony na złoty kolor.
Gotowy schab podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu z cukinią
Schab z cukinią to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszny schab faszerowany cukinią warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie sezonowych warzyw. Przepis na schab z cukinią jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, cukinia, ser feta, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, sól i pieprz.
A jak zrobić schab z cukinią? Cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki (możesz użyć do tego obieraczki do warzyw). Następnie cukinię posyp sola oraz pieprzem i zarumień na rozgrzanej patelni grillowej w dwóch stron. Kotlety za schabu rozbij, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem. Na każdym plastrze schabu ułóż kilka plastrów cukinii oraz kawałek sera fety. Do miski wybij jajka, dodaj odrobinę soli i rozbełtaj. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą. Plastry schabu zwiń w roladki i panieruj je w jajku oraz bułce tartej. Na dobrze rozgrzanym oleju smaż schab z cukinią z każdej strony na złoty kolor. Gotowy schab podawaj z ulubionymi dodatkami.
Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gram mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować schab nadziewany cukinią i serem feta. Schab możesz również upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C - czas pieczenia roladek ze schabu wynosi około 45 minut. Schab pieczony lub smażony świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Smaczny schab jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do zrobienia potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w schabie z cukinią
Lista alergenów dla schabu z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze schabu z cukinią
Schab z cukinią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Cukinia wykorzystana to przygotowania potrawy stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.