Schab po warszawsku w galarecie
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Żelatyna (40 g)
- Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Seler korzeniowy - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Chrzan - tarty (50 g)
- Serek śmietankowy (300 g)
Przepis na schab po warszawsku w galarecie krok po kroku
Schab umieść w garnku i wlej bulion drobiowy.
Dodaj sól, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy.
Gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut.
Odcedź schab z bulionu i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz żelatynę i wymieszaj dokładnie.
Chrzan wymieszaj z serkiem śmietankowym.
Schab pokrój w plastry.
Plastry schabu przełóż sosem chrzanowym i ułóż na talerzykach.
Zalej tężejącą galaretą.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat schabu po warszawsku w galarecie
Schab po warszawsku w galarecie to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Gotowany schab jest smaczny i bardzo wilgotny. Schab przekłada się sosem chrzanowym z dodatkiem śmietankowego serka. Przepis na schab po warszawsku w galarecie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, żelatyna, bulion drobiowy, marchew, seler, cebula, czosnek, chrzan tarty, serek śmietankowy, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić schab po warszawsku? Schab umieść w garnku i wlej bulion drobiowy. Dodaj sól, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut. Odcedź schab z bulionu i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz żelatynę i wymieszaj dokładnie. Chrzan wymieszaj z serkiem śmietankowym. Schab pokrój w plastry. Plastry schabu przełóż sosem chrzanowym i ułóż na talerzykach. Zalej tężejącą galaretą. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Schab wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Schab jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza.
Podsumowując pyszny gotowany schab sprawdzi się podany dla całej rodziny. Smaczny schab podawać można z dodatkiem pieczywa lub gotowanych ziemniaków. Najlepszy schab jest bardzo aromatyczny i świetnie smakuje podany na zimno. Schab jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Schab jest nisko kaloryczny i sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Alergeny w schabie po warszawsku w galarecie
Lista alergenów dla schabu po warszawsku w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
Wartości odżywcze schabu po warszawsku w galarecie
Schab po warszawsku w galarecie to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Schab jest dobrym źródłem składników mineralnych i witamin. Schab będzie idealny dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.