Schab pieczony z jabłkami
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Jabłko (500 g)
- Czosnek - 3 ząbki (30 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Bulion warzywny - 1/2 szklanki (125 ml)
Przepis na schab pieczony z jabłkami krok po kroku
Schab natnij na krzyż na górze, natrzyj przyprawami i skropl olejem.
Przełóż schab do rękawa.
Jabłka umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
Do rękawa z mięsem dodaj jabłka i świeże zioła. Całość szczelnie zamknij.
Rękaw z całą zawartością ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu pieczonego z jabłkami
Przepis na schab pieczony z jabłkami sprawdzi się idealnie na niedzielny czy świąteczny obiad, ale nie tylko.
Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty i szybki. W krótkim czasie jesteś w stanie przygotować delikatne i kruche mięso.
Będziesz potrzebować duży kawałek schabu i sporą ilość jabłek.
O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Oprócz tego postaw na czosnek, olej rzepakowy i świeże zioła.
Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Przepis na schab pieczony z jabłkami jest bardzo szybki i prosty, na pewno nie sprawi Ci problemu. Poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni.
Kawałek schabu w całości natnij na górze na krzyż, natrzyj mięso przyprawami i skropl olejem, rzepakowym.
Ja zawsze stawiam na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę i czarny pieprz. Skraplam mięso olejem rzepakowym, a obok kładę świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu.
To idealny moment na dodatek liści laurowych i ziela angielskiego.
Mięso przełóż do rękawa. Jabłka obierz i przekrój na ćwiartki, dodaj je do mięsa, całość przełóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanki.
Piecz mięso z jabłkami w piekarniku, za około 45 minut schab będzie smaczny, delikatny i gotowy do podania.
Schab pieczony z dodatkiem jabłek to dobry pomysł na wspólny, pyszny posiłek dla całej rodziny, podawaj go na obiad lub kolację.
Sam widzisz, jaki to jest prosty przepis.
Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na obiad w rodzinnym gronie.
Skoro już wiesz jak zrobić schab pieczony z jabłkami, nie pozostaje nic innego jak spróbować.
Alergeny w schabie pieczonym z jabłkami
Lista alergenów dla schabu pieczonego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze schabu pieczonego z jabłkami
Im dłużej będziesz piec mięso w piekarniku, tym bardziej delikatne i kruche ono będzie.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.