Schab faszerowany pieczarkami

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab i ziemniaki na talerzu
Schab faszerowany pieczarkami
Schab faszerowany pieczarkami to doskonała opcja na rodzinny posiłek. Całość jest smaczna, prosta i szybka. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych dań.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Pieczenie 45 min
348 kcal
Kcal w porcji
198 g
Wielkość porcji
8
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (400 g)
  • Pieczarki (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (75 ml)
  • Czosnek (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tarka, wykałaczki, tłuczek

Przepis na schab faszerowany pieczarkami krok po kroku

Mięso opłucz, osusz i dokładnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj je solą, pieprzem i czosnkiem mielonym

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj starte na grubych oczkach pieczarki oraz drobno posiekany czosnek i dopraw solą, a także pieprzem.

Farsz pieczarkowy nałóż na środek każdego kotleta i zroluj, zepnij mięso wykałaczkami.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej roladki z każdej strony.

Naczynie żaroodporne natłuść 1 łyżką oliwy, włóż do niego roladki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na schab faszerowany pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat schabu faszerowanego pieczarkami

Schab faszerowany pieczarkami to doskonała opcja na rodzinny posiłek. Całość jest smaczna, prosta i szybka. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych dań.

Przepis na schab faszerowany pieczarkami to dobry pomysł na obiad. Schab w takim wydaniu jest niezwykle soczysty i kruchy. To świetny pomysł na pyszne danie, które nie tylko jest smaczne, ale także pięknie się prezentuje. Schab przygotowany w ten sposób jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Najlepiej komponuje się z gotowanymi ziemniakami lub kaszą i warzywami. Choć zwykle bardziej popularne są roladki wołowe, to naprawdę warto skorzystać z wieprzowiny, która jest chudsza. Najważniejszym krokiem w przygotowaniu najlepszych roladek jest wybór mięsa. Nie może to być kawałek, w którym zbyt dużo jest włókien, gdyż przez to roladki nie będą smaczne, ani odpowiednio miękkie. Dobrze również, by nie były zbyt chude. Tłuszcz wytopi się podczas obróbki termicznej, a jego niewielka ilość sprawia, że mięso lepiej smakuje. Dodatkiem do mięsa są pyszne i aromatyczne grzyby. Najlepiej skorzystać z pieczarek, które są łatwo dostępne, przez cały rok. Idealnie sprawdzą się zarówno białe, jak i brązowe. Choć można faszerować roladki pieczarkami surowymi, to lepiej jednak poddać je krótkiej obróbce termicznej, dzięki czemu będą nawet smaczniejsze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab faszerowany pieczarkami, by był pyszny i soczysty, to masz przed sobą najlepszy przepis na to danie. Całość zajmuje tylko kilka minut, a efekt pozytywnie zaskakuje smakiem. Warto wypróbować tej receptury i przekonać się jak pyszny może być pieczony schab z pieczarkami. Całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Są bardzo smaczne, a przy tym niezwykle eleganckie, więc można je również przygotować na imprezę. Te roladki są naprawdę dobre, a przy tym bardzo proste i szybkie. Są tak pyszne, że w mgnieniu oka znikają z talerzy. By stworzyć z ich udziałem wartościowy i zbilansowany posiłek, warto dodać do nich ziemniaki, kaszę lub ryż i świeże warzywa.

Alergeny w schabie faszerowanym pieczarkami

Lista alergenów dla schabu faszerowanego pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab faszerowany pieczarkami

Wartości odżywcze schabu faszerowanego pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na duży udział czerwonego mięsa to danie nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(198g)
Energia (kcal)
175.87
348.22
Białko (g)
11.98
23.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(198g)
Węglowodany (g)
2.64
5.22
Węglowodany przyswajalne (g)
2.13
4.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
1.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(198g)
Tłuszcz (g)
13.12
25.97
Tłuszcze nasycone (g)
3.18
6.31
Tłuszcze nienasycone (g)
9.93
19.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.44
16.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.49
2.95
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.92
67.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(198g)
Witamina A (µg (mcg))
0.51
1.00
Witamina B6 (mg)
0.43
0.86
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.55
Witamina C (mg)
2.06
4.08
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.41
Witamina E (mg)
1.44
2.85
Retinol (µg (mcg))
0.51
1.00
Tiamina (mg)
0.37
0.73
Ryboflawina (mg)
0.20
0.40
Niacyna (mg)
4.99
9.88
Foliany (µg (mcg))
6.77
13.40
Beta karoten (µg (mcg))
0.22
0.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(198g)
Sód (mg)
26.59
52.65
Potas (mg)
295.56
585.20
Wapń (mg)
10.49
20.77
Fosfor (mg)
142.78
282.70
Magnez (mg)
17.18
34.02
Żelazo (mg)
0.49
0.97
Cynk (mg)
0.96
1.90
Miedź (mg)
0.12
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu faszerowanego pieczarkami 8
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu faszerowanego pieczarkami

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
49.00