Przepis na sałatkę z rzodkiewki i jajka krok po kroku
- Rzodkiewka 100 g 1 pęczek
- Jajko 4 szt.
- Majonez 30 g 3 łyżki
- Jogurt naturalny 20 ml 2 łyżki
- Musztarda 10 g 1 łyżka
- Szczypiorek 20 g 2 łyżki
- Kukurydza konserwowa 30 g 3 łyżki
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Ostudź jajka i obierz ze skóry. Następnie drobno pokrój i włóż do miski.
Dodaj drobno pokrojoną rzodkiewkę i szczypiorek.
Do całości dodaj majonez, jogurt i musztardę, dopraw do smaku i wymieszaj.
Gdy wszystkie składniki się połączą, sałatka będzie gotowa do podania.
Często zadawane pytania
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z pora i jajka
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z pieczarek i jajek
-
Sałatka jajeczna
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Sałatki z awokado i jajkiem
-
Sałatka z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatki z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Sałatka śledziowa z jajkami
-
Sałatka z jajkiem

(liczba kalorii)
Sałatka z rzodkiewki i jajka - cechy przepisu
Więcej o sałatce z rzodkiewki i jajka
Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.
Sałatka z rzodkiewki i jajka idealnie sprawdzi się na lunch lub obiad w ciągu dnia, który z łatwością przeniesiesz w dowolne miejsce.
Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą one sytości, dostarczą wielu witamin i składników mineralnych. Dodatkowo dają poczucie sytości.
Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.
Oprócz jajek w moim przepisie znajduje się kukurydza, rzodkiewka, majonez, musztarda koperek, nie zapominaj o szczypiorku, który nada delikatnej ostrości.
Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy.
Pokrój je drobno i przełóż do miski, dodaj pokrojone rzodkiewki, wrzuć kukurydzę, wymieszaj z majonezem i musztardą.
To jest moja propozycja dodatków, możesz śmiało postawić na swoje, ulubione warzywa.
Świetnie pasuje, także ogórek czy groszek.
Jeśli chcesz postawić na delikatniejszą wersję sałatki zamiast majonezu, wybierz jogurt naturalny lub wymieszaj odrobinę majonezu z jogurtem. Dokładnie wymieszaj całość tak, aby sos pokrył wszystkie warzywa. Nie zapomnij o przyprawach. Tutaj najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu sól i pierz. Sałatkę możesz przygotować też bez dodatku majonezu, wtedy powstanie surówka z rzodkiewki i jajka idealna jako dodatek do obiadu.
Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Pamiętaj, aby te były ugotowane na twardo. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.
Skoro już znasz przepis na sałatkę z rzodkiewką, przygotuj ją dla swojej rodziny.
Sprawdzi się ona jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako dobra przystawka na imprezę. Pamiętaj o tym przepisie przed następnymi odwiedzinami u znajomych. Na pewno każdy chętnie sięgnie po Twoją sałatkę.
Wartości odżywcze sałatki z rzodkiewki i jajka
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w sałatce z rzodkiewki i jajka
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z rzodkiewki i jajka
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z rzodkiewki i jajka
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z rzodkiewki i jajka
Lista alergenów dla sałatki z rzodkiewki i jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny