Sałatka z rzodkiewki i jajka

Opublikowano: 21.01.2022 r., 14:21 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka z rzodkiewki i jajka
Sałatka z rzodkiewki i jajka
Sałatki to szybki i prosty sposób na pożywny posiłek w ciągu dnia. Z całą pewnością doda Ci energii i zapewni sytość na resztę dnia.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
269 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Rzodkiewka - 1 pęczek (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Majonez - 3 łyżki (30 g)
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki (20 ml)
  • Musztarda - 1 łyżka (10 g)
  • Szczypiorek - 2 łyżki (20 g)
  • Kukurydza konserwowa - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z rzodkiewki i jajka krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Ostudź jajka i obierz ze skóry. Następnie drobno pokrój i włóż do miski.

Dodaj drobno pokrojoną rzodkiewkę i szczypiorek.

Do całości dodaj majonez, jogurt i musztardę, dopraw do smaku i wymieszaj.

Gdy wszystkie składniki się połączą, sałatka będzie gotowa do podania.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z rzodkiewki i jajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki z rzodkiewki i jajka

Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.

Sałatka z rzodkiewki i jajka idealnie sprawdzi się na lunch lub obiad w ciągu dnia, który z łatwością przeniesiesz w dowolne miejsce.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą one sytości, dostarczą wielu witamin i składników mineralnych. Dodatkowo dają poczucie sytości.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Oprócz jajek w moim przepisie znajduje się kukurydza, rzodkiewka, majonez, musztarda koperek, nie zapominaj o szczypiorku, który nada delikatnej ostrości.

Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy.

Pokrój je drobno i przełóż do miski, dodaj pokrojone rzodkiewki, wrzuć kukurydzę, wymieszaj z majonezem i musztardą.

To jest moja propozycja dodatków, możesz śmiało postawić na swoje, ulubione warzywa.

Świetnie pasuje, także ogórek czy groszek.

Jeśli chcesz postawić na delikatniejszą wersję sałatki zamiast majonezu, wybierz jogurt naturalny lub wymieszaj odrobinę majonezu z jogurtem. Dokładnie wymieszaj całość tak, aby sos pokrył wszystkie warzywa. Nie zapomnij o przyprawach. Tutaj najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu sól i pierz. Sałatkę możesz przygotować też bez dodatku majonezu, wtedy powstanie surówka z rzodkiewki i jajka idealna jako dodatek do obiadu.

Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Pamiętaj, aby te były ugotowane na twardo. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Skoro już znasz przepis na sałatkę z rzodkiewką, przygotuj ją dla swojej rodziny.

Sprawdzi się ona jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako dobra przystawka na imprezę. Pamiętaj o tym przepisie przed następnymi odwiedzinami u znajomych. Na pewno każdy chętnie sięgnie po Twoją sałatkę.

Alergeny w sałatce z rzodkiewki i jajka

Lista alergenów dla sałatki z rzodkiewki i jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze sałatki z rzodkiewki i jajka

na 100g gotowej potrawy

Zamiast majonezu możesz użyć tylko jogurtu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
134.91
269.81
Białko (g)
7.29
14.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.18
6.36
Węglowodany przyswajalne (g)
2.51
5.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
1.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.26
20.52
Tłuszcze nasycone (g)
3.06
6.12
Tłuszcze nienasycone (g)
7.20
14.40
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.07
6.13
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.13
8.27
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
193.35
386.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
93.30
186.60
Witamina B6 (mg)
0.12
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
0.98
Witamina C (mg)
6.52
13.03
Witamina D (µg (mcg))
1.09
2.19
Witamina E (mg)
0.77
1.55
Retinol (µg (mcg))
83.00
166.00
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Ryboflawina (mg)
0.27
0.53
Niacyna (mg)
0.21
0.43
Foliany (µg (mcg))
38.95
77.91
Beta karoten (µg (mcg))
123.53
247.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
173.53
347.07
Potas (mg)
163.60
327.21
Wapń (mg)
50.30
100.60
Fosfor (mg)
122.72
245.44
Magnez (mg)
13.53
27.07
Żelazo (mg)
1.13
2.25
Cynk (mg)
0.86
1.72
Miedź (mg)
0.06
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z rzodkiewki i jajka 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z rzodkiewki i jajka

Koszt składników
22.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rzodkiewka
100 g
1 pęczek
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Majonez
30 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Jogurt naturalny
20 ml
2 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 ml
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Szczypiorek
20 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Kukurydza konserwowa
30 g
3 łyżki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 30 g
Koszt składników
22.30