Sałatka z batatów

Opublikowano: 19.04.2021 r., 17:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z batatów w misce
Sałatka z batatów
Sałatka z batatów to doskonała propozycja na fit lunchbox do pracy. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na imprezach rodzinnych i ze znajomymi.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
503 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Rukola (100 g)
  • Ser Feta (70 g)
  • Granat (100 g)
  • Bataty (300 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, cukier, ocet balsamiczny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na sałatkę z batatów krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Bataty umyj i obierz. Pokrój je na cienkie plasterki (około 3-4mm). W misce umieść olej i zioła prowansalskie, wrzuć do niej pokrojone bataty i dokładnie wymieszaj je w oleju.

Pokrojone bataty ułóż na blaszce i piecz je około 15 minut.

Ser feta pokrój w drobną kostkę.

Z granatu wyłuskaj nasionka.

Przygotuj dressing: oliwę z oliwek wymieszaj z łyżeczką octu, odrobiną cukru, soli oraz pieprzu.

Rukolę ułóż w misce, dodaj do niej upieczone bataty, nasiona granatu oraz kostkę z sera fety.

Całość polej dressingiem i delikatnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z batatów

Sałatka z pieczonych batatów to doskonała propozycja na fit przekąskę - łączy w sobie wiele produktów o korzystnych dla naszego organizmu składnikach mineralnych i witamin. Świetnie sprawdzi się jako danie do pracy. Sałatka ta jest delikatna i pasuje do wielu dań mięsnych, dlatego koniecznie spróbuj przygotować ją na spotkania rodzinne. Przepis na tą sałatkę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Sałatka z batatów i fety składa się z rukoli, sera typu feta, granatu, batatów pieczonych, oleju rzepakowego (do pieczenia batatów), oliwy z oliwek, soli, pieprzu, ziół prowansalskich, cukru oraz octu balsamicznego. Sałatkę możesz przygotować również z gotowanych batatów (uważaj, aby nie rozpadały się w czasie krojenia). Bataty należy pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z olejem i przyprawami oraz upiec w piekarniku. Ser typu feta pokrój w kawałeczki, z granatu wyłuskaj nasionka - wszystkie składniki (razem z rukolą) umieść w jednej misce i zalej dressingiem przygotowanym z pozostałych składników.

Bataty to słodkie ziemniaki, które w polskiej kuchni występują rzadziej, niż popularne ziemniaki. Niektóre z odmian batatów są źródłem luteiny, która korzystnie wpływa na nasz wzrok i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób tego narządu (głównie zwyrodnienia plamki żółtej). Bataty w kuchni można podawać w formie pieczonej, gotowanej, można przygotować z nich zapiekanki oraz świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup. Z racji tego, że bataty są słodkie, na ich bazie można przygotować deser, np. pudding z batatów.

Podsumowując sałatka z batatem i granatem to doskonały wybór na fit przekąskę do pracy lub potrawę na spotkania rodzinne. Jest doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie. Dodatkowo sałatka jest bardzo smaczna i pożywna, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym powinny jednak ograniczyć jej spożywanie, ponieważ ser typu feta zawiera spore iloci sodu, który ograniczany jest w tym schorzeniu.

Alergeny w sałatce z batatów

Lista alergenów dla sałatki z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z batatów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
167.73
503.19
Białko (g)
2.90
8.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
12.42
37.25
Węglowodany przyswajalne (g)
10.34
31.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.08
6.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
12.27
36.81
Tłuszcze nasycone (g)
3.16
9.49
Tłuszcze nienasycone (g)
9.11
27.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.15
21.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.95
5.86
Cholesterol (mg)
9.89
29.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
407.54
1222.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.10
30.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.06
Retinol (µg (mcg))
13.89
41.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.46
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.84
83.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4723.51
14170.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
256.76
770.29
Potas (mg)
212.49
637.48
Wapń (mg)
94.67
284.00
Fosfor (mg)
66.65
199.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.21
60.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
2.16
Cynk (mg)
0.55
1.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.20
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z batatów 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z batatów

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
100 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 100 g
Ser Feta
70 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 70 g
Granat
100 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Bataty
300 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
61.00