Sałatka z batatów
- Rukola (100 g)
- Ser Feta (70 g)
- Granat (100 g)
- Bataty (300 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na sałatkę z batatów krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Bataty umyj i obierz. Pokrój je na cienkie plasterki (około 3-4mm). W misce umieść olej i zioła prowansalskie, wrzuć do niej pokrojone bataty i dokładnie wymieszaj je w oleju.
Pokrojone bataty ułóż na blaszce i piecz je około 15 minut.
Ser feta pokrój w drobną kostkę.
Z granatu wyłuskaj nasionka.
Przygotuj dressing: oliwę z oliwek wymieszaj z łyżeczką octu, odrobiną cukru, soli oraz pieprzu.
Rukolę ułóż w misce, dodaj do niej upieczone bataty, nasiona granatu oraz kostkę z sera fety.
Całość polej dressingiem i delikatnie wymieszaj.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z batatów
Sałatka z pieczonych batatów to doskonała propozycja na fit przekąskę - łączy w sobie wiele produktów o korzystnych dla naszego organizmu składnikach mineralnych i witamin. Świetnie sprawdzi się jako danie do pracy. Sałatka ta jest delikatna i pasuje do wielu dań mięsnych, dlatego koniecznie spróbuj przygotować ją na spotkania rodzinne. Przepis na tą sałatkę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Sałatka z batatów i fety składa się z rukoli, sera typu feta, granatu, batatów pieczonych, oleju rzepakowego (do pieczenia batatów), oliwy z oliwek, soli, pieprzu, ziół prowansalskich, cukru oraz octu balsamicznego. Sałatkę możesz przygotować również z gotowanych batatów (uważaj, aby nie rozpadały się w czasie krojenia). Bataty należy pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z olejem i przyprawami oraz upiec w piekarniku. Ser typu feta pokrój w kawałeczki, z granatu wyłuskaj nasionka - wszystkie składniki (razem z rukolą) umieść w jednej misce i zalej dressingiem przygotowanym z pozostałych składników.
Bataty to słodkie ziemniaki, które w polskiej kuchni występują rzadziej, niż popularne ziemniaki. Niektóre z odmian batatów są źródłem luteiny, która korzystnie wpływa na nasz wzrok i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób tego narządu (głównie zwyrodnienia plamki żółtej). Bataty w kuchni można podawać w formie pieczonej, gotowanej, można przygotować z nich zapiekanki oraz świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup. Z racji tego, że bataty są słodkie, na ich bazie można przygotować deser, np. pudding z batatów.
Podsumowując sałatka z batatem i granatem to doskonały wybór na fit przekąskę do pracy lub potrawę na spotkania rodzinne. Jest doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie. Dodatkowo sałatka jest bardzo smaczna i pożywna, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym powinny jednak ograniczyć jej spożywanie, ponieważ ser typu feta zawiera spore iloci sodu, który ograniczany jest w tym schorzeniu.
Alergeny w sałatce z batatów
Lista alergenów dla sałatki z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze sałatki z batatów
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.