Przepis na sałatkę ryżową krok po kroku

Składniki
  • Ryż biały 200 g 2 woreczki
  • Szynka konserwowa 150 g
  • Kukurydza konserwowa 170 g
  • Ser gouda 150 g W kostce
  • Papryka czerwona 110 g 1/2 sztuki
  • Papryka zielona 110 g 1/2 sztuki
  • Sok z cytryny 12 ml 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek 40 ml 4 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, salaterka, miseczka

Ryż ugotuj według zaleceń umieszczonych na opakowaniu. Następnie ostudź go i przełóż do miski.

Szynkę konserwową i ser żółty pokrój w małą kostkę. Dodaj do ryżu.

Papryki przekrój na pół i pozbądź się części niejadalnych. Połówkę czerwonej papryki i połówkę zielonej papryki pokrój w drobną kostkę. Dołóż do miski i całość wymieszaj.

Sok z cytryny wymieszaj z solą i pieprzem. Dodaj oliwę z oliwek i ponownie wymieszaj. Następnie polej sałatkę sosem.

Sałatka ryżowa z szynką i papryką znajduje się na białym talerzyku.
Sałatka ryżowa
Koszt przygotowania dania
18.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
640 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
42

Sałatka ryżowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce ryżowej

Sałatka ryżowa jest prosta do przygotowania, a jej zrobienie nie zajmuje wiele czasu. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub osobne danie. Pasuje nie tylko na rodzinne spotkanie, bo można ją też zjeść w pracy podczas przerwy lub podać w czasie imprezy ze znajomymi.

W tej sałatce duże znaczenie ma wybór ryżu i czas jego gotowania. Należy wybrać taki, który po ugotowaniu nie jest lepiący. Trzeba także uważać, żeby go nie rozgotować. Możesz zaoszczędzić nieco czasu i przygotować resztę składników, gdy ryż będzie się gotować. Pamiętaj, aby później dobrze odsączyć go z wody.

Ten przepis na sałatkę ryżową zapewnia ciekawe smaki, ale jeśli jakiś produkt ci nie odpowiada, możesz go zmienić. Do tej sałatki pasuje wiele składników. Możesz tu dodać ogórki konserwowe lub kiszone. Dobry będzie także ogórek zielony. Zamiast szynki konserwowej możesz pokusić się na dodanie tuńczyka z puszki lub pokrojonej w kostkę grillowanej piersi z kurczaka. Możesz też spróbować sałatki z serem wędzonym. Jeżeli brakuje ci tutaj bardzo chrupkich dodatków, możesz zastanawiać się nad dodaniem prażonej cebulki, pestek słonecznika lub pestek dyni.

W tej sałatce został wykorzystany sos winegret na bazie soku z cytryny, ale możesz go przygotować z octem winnym. Istnieją różne wersje sosu winegret. Można do niego dodać m.in. miód, musztardę, cukier lub musztardę miodową. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby składniki z tej sałatki połączyć z sosem jogurtowo-czosnkowym z dodatkiem koperku. Możesz też wypróbować, jak ta sałatka smakuje z majonezem lub śmietaną. Później wybierz taki sos, który najbardziej będzie ci odpowiadać.

Sałatka ryżowa z szynką i kukurydzą nie jest trudna do wykonania. Przygotowanie tej sałatki powinno zająć do 30 min. Oszczędzisz nieco czasu, jeśli przygotujesz resztę składników w czasie gotowania się ryżu. Sałatkę możesz przygotować tuż przed pracą i jej część zabrać ze sobą w pojemniczku lub słoiczku (chrupkie dodatki, takie jak np. prażona cebulka, należy trzymać osobno i dodać dopiero przed jedzeniem).

Wartości odżywcze sałatki ryżowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (285g)
Energia (kalorie)
224.64 kcal
640.23 kcal
Białko
8.60 g
24.51 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce ryżowej

Na 100g
Na porcję (285g)
Węglowodany
21.99 g
62.66 g
Brak danych dla: szynka konserwowa, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
21.22 g
60.47 g
Brak danych dla: szynka konserwowa, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (285g)
Tłuszcz
11.68 g
33.28 g
Tłuszcze nasycone
4.79 g
13.65 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
6.61 g
18.85 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.66 g
16.14 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.95 g
2.70 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę ryżową

Na 100g
Na porcję (285g)
Witamina B6
0.14 mg
0.39 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.41 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.31 mg
Brak danych dla: ryż biały, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.24 mg
3.53 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
21.82 µg (mcg)
62.17 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę ryżową

Na 100g
Na porcję (285g)
Sód
368.98 mg
1051.60 mg
Potas
153.89 mg
438.59 mg
Wapń
116.68 mg
332.54 mg
Fosfor
144.27 mg
411.18 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
17.38 mg
49.53 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.39 mg
1.11 mg
Cynk
1.33 mg
3.79 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.21 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki ryżowej 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce ryżowej

Lista alergenów dla sałatki ryżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania sałatki ryżowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
200 g
2 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Szynka konserwowa
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
170 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 170 g
Ser gouda
150 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Papryka czerwona
110 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 110 g
Papryka zielona
110 g
1/2 sztuki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 110 g
Sok z cytryny
12 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 12 ml
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Liczba porcji:
Razem
46.20
Łączny koszt
18.73
Jak oceniasz przepis na sałatkę ryżową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób