Sałatka rosyjska

Opublikowano: 03.08.2023 r., 17:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka Olivier na stole.
Sałatka rosyjska
Sałatka rosyjska to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale ciekawych dodatków. Jest szybka, prosta i bardzo apetyczna. Idealna na imprezy.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 7 min
265 kcal
Kcal w porcji
154 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Tuńczyk (120 g)
  • Ogórki kiszone (80 g)
  • Jabłko (170 g)
  • Cebula (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ser żółty (150 g)
  • Oliwki zielone marynowane konserwowe (45 g)
  • Majonez (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na sałatkę rosyjską krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.

Ser zetrzyj na tarce.

Ogórki, jabłko, cebulę pokrój w drobną kostkę.

Całość wyłóż do dużej miski wraz z oliwkami.

Tuńczyka odsącz i przełóż do miski z warzywami.

Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz majonezem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę rosyjską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki rosyjskiej

Sałatka rosyjska to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale ciekawych dodatków. Jest szybka, prosta i bardzo apetyczna. Idealna na imprezy.

Przepis na sałatkę rosyjską to doskonały pomysł na danie, które zachwyca swoją prostotą. To smaczna opcja na co dzień i od święta. Jest najlepsza dla osób, którym znudziły się już wszystkie tradycyjne sałatki. Choć inna, to wciąż wszystkie składniki znajdziesz bez problemu w swojej lodówce. Z tego przepisu dowiesz się, jak się robi naprawdę fantastyczną, ale i szybką sałatkę. To opcja z tuńczykiem, dlatego nie sprawdzi się dla osób na diecie wegetariańskiej. Przypomina ona nieco polską sałatkę jarzynową, jednak z pewnymi zmianami. Po pierwsze, nie ma w niej ogórków kiszonych. Jednak słony smak nadal występuje, ze względu na dodatek oliwek. Najlepiej sprawdzają się tutaj oliwki zielone. Jeśli ich nie posiadasz, to możesz zamienić je na te czarne. W przypadku, gdy nie lubisz oliwek, pozostań przy ogórku kiszonym, gdyż słoność w tej sałatce jest niezwykle ważna i sprawia, że całe danie jest smaczniejsze. Choć w tradycyjnej wersji tej sałatki nie ma jabłka, to jednak warto je dodać, dla lepszego smaku. Dzięki niemu całość zyskuje lepszego smaku i aromatu. Niezwykle ciekawym dodatkiem jest tu niewątpliwie tuńczyk. W tradycyjnej polskiej sałatce nie ma dodatku mięsa. Jednak w tym wydaniu naprawdę świetnie się komponuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę rosyjską, by była pyszna i dobra nawet dla początkującej osoby, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Jest smaczna, szybka i bardzo prosta. Zawiera sporo białka ze względu na dodatek tuńczyka. Jeśli chcesz, by była nieco mniej tłusta, zastąp tradycyjny majonez tym wegańskim lub wersją light. Dzięki temu ograniczysz ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Sałatka ma dość sporo tłuszczu ze względu na udział tuńczyka, jak i oliwek. Staraj się wybierać tuńczyka w sosie własnym. Ten w pomidorowym sosie nie pasuje do smaku sałatki, a wersja w oleju jest dość kaloryczna.

Alergeny w sałatce rosyjskiej

Lista alergenów dla sałatki rosyjskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki rosyjskiej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(154g)
Energia (kcal)
172.20
265.19
Białko (g)
10.13
15.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(154g)
Węglowodany (g)
4.47
6.88
Węglowodany przyswajalne (g)
3.68
5.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
1.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(154g)
Tłuszcz (g)
12.51
19.27
Tłuszcze nasycone (g)
5.18
7.98
Tłuszcze nienasycone (g)
7.33
11.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.72
5.73
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.61
5.56
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
112.19
172.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(154g)
Witamina A (µg (mcg))
149.83
230.73
Witamina B6 (mg)
0.13
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
1.66
2.55
Witamina C (mg)
0.87
1.34
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.28
1.97
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.61
0.94
Retinol (µg (mcg))
147.41
227.01
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Ryboflawina (mg)
0.20
0.31
Niacyna (mg)
1.16
1.78
Foliany (µg (mcg))
17.48
26.92
Beta karoten (µg (mcg))
22.86
35.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(154g)
Sód (mg)
346.54
533.68
Potas (mg)
120.37
185.37
Wapń (mg)
133.38
205.40
Fosfor (mg)
172.54
265.72
Magnez (mg)
16.30
25.10
Żelazo (mg)
0.97
1.49
Cynk (mg)
1.04
1.61
Miedź (mg)
0.06
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki rosyjskiej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki rosyjskiej

Koszt składników
69.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk
120 g
40.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
13.71
Za 120 g
Ogórki kiszone
80 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 80 g
Jabłko
170 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 170 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
45 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 45 g
Majonez
60 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 60 g
Koszt składników
69.70