Sałatka kijowska
- Jajko (3 szt.)
- Tuńczyk w oleju - 1 puszka (150 g)
- Ser żółty (60 g)
- Por - pół szt (70 g)
- Majonez - 2 łyżki (50 g)
- Marchewka - 1 szt (45 g)
Przepis na sałatkę kijowską krok po kroku
Jajka ugotuj w rondelku na twardo. Następnie ostudź obierz i zetrzyj na tarce.
Tuńczyka odcedź z zalewy i podziel go na mniejsze kawałki. Wyłóż go na spód miski a wierzch posmaruj majonezem.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach i ułóż ją na warstwę majonezu.
Pora obierz i pokrój w cienkie paseczki. Rozłóż je na marchewce. A na wierzch ułóż starte jajko.
Całość dopraw pieprzem i solą, następnie udekoruj startym serem.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki kijowskiej
Sałatka kijowska jest świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają piękne, elegancko prezentujące się dania. Ta warstwowa sałatka wspaniale wygląda i kusi dużą liczbą kolorów, różnych faktur, ale też wspaniałym smakiem i aromatem. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt dużo pracy, całość zabiera tylko odrobinę czasu. Wspaniale nada się na imprezę, gdyż przyciąga wzrok fantastyczną prezentacją.
Przepis na sałatkę kijowską jest bardzo prosty, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, ani nie jest pracochłonna. Do jej przygotowania używa się tylko kilku produktów, które ze względu na różne kolory prezentują się wspaniale jako efekt końcowy. Choć całość można również podawać jako wymieszaną sałatkę, to wtedy nie robi ona takiej furory.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę kijowską, by była niezwykle smaczna, ale również bardzo elegancka, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość sprawdza się idealnie na przyjęcia. To za sprawą naprawdę wyjątkowego smaku. W tej sałatce główną rolę gra ryba. Najlepiej przygotować ją z tuńczykiem z puszki, który wspaniale komponuje się z pozostałą częścią składników. Dobrze wybierać tego woleju, którego smak jest intensywniejszy i lepiej sprawdza się w sałatkach. W opcji bardziej fit można jednak skorzystać z wersji w sosie własnym, choć nie jest ona wtedy aż tak smaczna. Choć w sałatce występuje majonez lepiej nie wymieniać go w tym wypadku na jogurt, który akurat w tej odsłonie nie komponuje się już tak dobrze. W tej sałatce ilość majonezu została całkowicie zredukowana, przez co nie trzeba się obawiać jego obecności.
Sałatka po kijowsku jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To danie niezwykle kreatywne i smaczne, choć z pozoru bardzo proste. Jednak to właśnie ta prostota jest w nim najlepsza. Warzywa, które wspaniale łączą się z rybą i jajkiem, a także spora ilość żółtego sera do dekoracji. Świetnie sprawdzi się w tym przepisie gouda czy cheddar, ale równie dobrze można użyć także parmezanu. To dobra sałatka zarówno na imprezę, jak i na święta.
Wszystkie składniki są łatwo dostępne, dlatego można ją przygotować bez problemu.
Alergeny w sałatce kijowskiej
Lista alergenów dla sałatki kijowskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Tuńczyk w oleju
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki kijowskiej
Ta sałatka nie powinna gościć w menu zbyt często ze względu na spory udział tłuszczów nasyconych.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.