Sałatka kijowska

Opublikowano: 28.09.2021 r., 21:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka kijowska to podana w przezroczystym naczyniu.
Sałatka kijowska
Sałatka kijowska to wspaniała opcja na imprezy, gdyż pięknie się prezentuje. To danie pełne smaku i aromatu, które w dodatku dostarcza naprawdę dużo białka.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
366 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Tuńczyk w oleju 1 puszka (150 g)
  • Ser żółty (60 g)
  • Por pół szt (70 g)
  • Majonez 2 łyżki (50 g)
  • Marchewka 1 szt (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, duża miska, rondelek

Przepis na sałatkę kijowską krok po kroku

Jajka ugotuj w rondelku na twardo. Następnie ostudź obierz i zetrzyj na tarce.

Tuńczyka odcedź z zalewy i podziel go na mniejsze kawałki. Wyłóż go na spód miski a wierzch posmaruj majonezem.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach i ułóż ją na warstwę majonezu.

Pora obierz i pokrój w cienkie paseczki. Rozłóż je na marchewce. A na wierzch ułóż starte jajko.

Całość dopraw pieprzem i solą, następnie udekoruj startym serem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę kijowską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki kijowskiej

Sałatka kijowska jest świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają piękne, elegancko prezentujące się dania. Ta warstwowa sałatka wspaniale wygląda i kusi dużą liczbą kolorów, różnych faktur, ale też wspaniałym smakiem i aromatem. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt dużo pracy, całość zabiera tylko odrobinę czasu. Wspaniale nada się na imprezę, gdyż przyciąga wzrok fantastyczną prezentacją.

Przepis na sałatkę kijowską jest bardzo prosty, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, ani nie jest pracochłonna. Do jej przygotowania używa się tylko kilku produktów, które ze względu na różne kolory prezentują się wspaniale jako efekt końcowy. Choć całość można również podawać jako wymieszaną sałatkę, to wtedy nie robi ona takiej furory.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę kijowską, by była niezwykle smaczna, ale również bardzo elegancka, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość sprawdza się idealnie na przyjęcia. To za sprawą naprawdę wyjątkowego smaku. W tej sałatce główną rolę gra ryba. Najlepiej przygotować ją z tuńczykiem z puszki, który wspaniale komponuje się z pozostałą częścią składników. Dobrze wybierać tego woleju, którego smak jest intensywniejszy i lepiej sprawdza się w sałatkach. W opcji bardziej fit można jednak skorzystać z wersji w sosie własnym, choć nie jest ona wtedy aż tak smaczna. Choć w sałatce występuje majonez lepiej nie wymieniać go w tym wypadku na jogurt, który akurat w tej odsłonie nie komponuje się już tak dobrze. W tej sałatce ilość majonezu została całkowicie zredukowana, przez co nie trzeba się obawiać jego obecności.

Sałatka po kijowsku jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To danie niezwykle kreatywne i smaczne, choć z pozoru bardzo proste. Jednak to właśnie ta prostota jest w nim najlepsza. Warzywa, które wspaniale łączą się z rybą i jajkiem, a także spora ilość żółtego sera do dekoracji. Świetnie sprawdzi się w tym przepisie gouda czy cheddar, ale równie dobrze można użyć także parmezanu. To dobra sałatka zarówno na imprezę, jak i na święta.

Wszystkie składniki są łatwo dostępne, dlatego można ją przygotować bez problemu.

Alergeny w sałatce kijowskiej

Lista alergenów dla sałatki kijowskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w oleju
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki kijowskiej

na 100g gotowej potrawy

Ta sałatka nie powinna gościć w menu zbyt często ze względu na spory udział tłuszczów nasyconych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
209.20
366.11
Białko (g)
14.33
25.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
3.15
5.52
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
2.69
4.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.82
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
15.18
26.57
Tłuszcze nasycone (g)
5.09
8.91
Tłuszcze nienasycone (g)
10.10
17.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.45
7.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.65
9.89
Cholesterol (mg)
138.83
242.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
150.44
263.26
Witamina B6 (mg)
0.22
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
1.07
1.86
Witamina C (mg)
2.05
3.58
Witamina D (µg (mcg))
0.69
1.20
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.46
2.56
Retinol (µg (mcg))
69.89
122.31
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.21
0.37
Niacyna (mg)
3.41
5.98
Foliany (µg (mcg))
28.43
49.75
Beta karoten (µg (mcg))
821.71
1438.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
311.53
545.17
Potas (mg)
199.96
349.94
Wapń (mg)
107.14
187.49
Fosfor (mg)
204.73
358.28
Magnez (mg)
21.06
36.85
Żelazo (mg)
1.06
1.85
Cynk (mg)
1.01
1.76
Miedź (mg)
0.08
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki kijowskiej 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki kijowskiej

Koszt składników
26.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Tuńczyk w oleju
150 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 150 g
Ser żółty
60 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 g
Por
70 g
pół szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Marchewka
45 g
1 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Koszt składników
26.70