Sałatka jarzynowa bez ziemniaków

Opublikowano: 06.04.2022 r., 16:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka jarzynowa bez ziemniaków
Sałatka jarzynowa bez ziemniaków
Sałatka jarzynowa bez ziemniaków to świetna propozycja na smaczny dodatek, które można serwować podczas świąt. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na pyszną sałatkę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 30 min
119 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Marchewka - 3 duże sztuki (450 g)
  • Pietruszka - 2 duże sztuki (400 g)
  • Seler korzeniowy - 1 średnia sztuka (300 g)
  • Jabłko - 1 duża sztuka (250 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Ogórek kiszony - 3 średnie sztuki (200 g)
  • Musztarda (50 g)
  • Majonez light (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę jarzynową bez ziemniaków krok po kroku

Marchew, pietruszkę i seler oczyść i obierz, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości warzyw (około 25 minut).

Warzywa po ugotowaniu wyjmij z garnka i pozostaw do wystudzenia.

Wystudzone warzywa pokrój w drobną kostkę i włóż do miski.

Jabłko obierz, usuń z niego gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.

Pokrojone jabłka włóż do miski z warzywami.

Ogórki również pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw.

Kukurydzę odsącz z zalewy i włóż do miski.

Na koniec do miski dodaj musztardę, majonez oraz przyprawy (wedle uznania) i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na sałatkę jarzynową bez ziemniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki jarzynowej bez ziemniaków

Sałatka jarzynowa bez ziemniaków to doskonała propozycja na przygotowanie dobrej sałatki z gotowanymi warzywami, która świetnie sprawdzi się jako dodatek na stole wielkanocnym lub bożonarodzeniowym. Przepis na sałatkę jarzynową bez ziemniaków z majonezem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować sałatkę potrzebne będą następujące produkty spożywcze: marchewka, korzeń pietruszki, seler korzeniowy, jabłko, kukurydza konserwowa, ogórek kiszony, musztarda, majonez light, sól i pieprz. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić sałatkę jarzynową bez ziemniaków? Marchew, pietruszkę i seler oczyść i obierz, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości warzyw (około 25 minut). Warzywa po ugotowaniu wyjmij z garnka i pozostaw do wystudzenia. Wystudzone warzywa pokrój w drobną kostkę i włóż do miski. Jabłko obierz, usuń z niego gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj je do miski z warzywami. Ogórki również pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw. Kukurydzę odsącz z zalewy i włóż do miski. Na koniec do miski dodaj musztardę, majonez oraz przyprawy (wedle uznania) i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Sałatkę możesz przygotować również z jajkiem, wystarczy, że dodasz ugotowane i pokrojone w kostkę jajka, a następnie wymieszasz sałatkę. Gotową sałatkę pozostaw na kilka godzin w lodówce, aby smaki zdążyły się przegryźć.

Marchewka, użyta do przygotowania potrawy, to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Stanowi ona dobre źródło przeciwutleniaczy, które zmniejszają wytwarzanie wolnych rodników w naszym organizmie. Ich spożywanie na odpowiednim poziomie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalnia proces starzenia się skóry.

Podsumowując pyszna sałatka to dobra propozycja na dodatek serwowany podczas świąt. Sprawdzony przepis jest prosty w przygotowaniu. Dodatkowo wykorzystanie majonezu light sprawia, że sałatka jest mniej kaloryczna niż tradycyjna sałatka jarzynowa przygotowana na bazie zwykłego majonezu.

Alergeny w sałatce jarzynowej bez ziemniaków

Lista alergenów dla sałatki jarzynowej bez ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • majonez light
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze sałatki jarzynowej bez ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

Sałatka jarzynowa bez ziemniaków stanowi doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Aby zmniejszyć kaloryczność sałatki warto zastąpić majonez jogurtem naturalnym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
61.10
119.15
Białko (g)
1.07
2.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
11.81
23.03
Węglowodany przyswajalne (g)
9.22
17.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.59
5.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
1.47
2.87
Tłuszcze nasycone (g)
0.42
0.81
Tłuszcze nienasycone (g)
1.05
2.06
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.30
0.59
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.75
1.47
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.06
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.82
1.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A (µg (mcg))
194.62
379.50
Witamina B6 (mg)
0.09
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.66
12.99
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
0.97
Retinol (µg (mcg))
0.26
0.50
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.05
0.09
Niacyna (mg)
0.60
1.17
Foliany (µg (mcg))
24.85
48.45
Beta karoten (µg (mcg))
1925.87
3755.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
255.10
497.45
Potas (mg)
229.74
448.00
Wapń (mg)
24.72
48.20
Fosfor (mg)
50.69
98.85
Magnez (mg)
15.72
30.65
Żelazo (mg)
0.44
0.85
Cynk (mg)
0.31
0.61
Miedź (mg)
0.06
0.13
Mangan (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: marchewka, musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki jarzynowej bez ziemniaków 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki jarzynowej bez ziemniaków

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
450 g
3 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 450 g
Pietruszka
400 g
2 duże sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 400 g
Seler korzeniowy
300 g
1 średnia sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Jabłko
250 g
1 duża sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.69
Za 250 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Ogórek kiszony
200 g
3 średnie sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Majonez light
100 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Koszt składników
31.00