Sałatka jarzynowa Thermomix

Opublikowano: 23.02.2022 r., 22:37 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka jarzynowa Thermomix w białej miseczce na drewnianym blacie
Sałatka jarzynowa Thermomix
Sałatka jarzynowa to tradycyjna sałatka, którą z pomocą Thermomixa wykonasz jeszcze szybciej. Z tego przepisu powstaje pyszna sałatka, idealna na imprezę.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Gotowanie na parze 15 min
162 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 13 porcji
  • Marchewka (300 g)
  • Pietruszka (100 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Ziemniaki średnie (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Jabłko (180 g)
  • Ogórki kiszone (300 g)
  • Groszek zielony konserwowy (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (150 g)
  • Majonez (150 g)
  • Musztarda (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix), przystawka varoma (thermomix)

Przepis na sałatkę jarzynową z thermomixa krok po kroku

Obierz i umyj marchewki, seler i pietruszkę. Umieść w naczyniu Thermomixie i rozdrobnij przez 6 sekund / obroty 5. Przełóż do przystawki Varoma.

Obierz i umyj ziemniaki. Umieść w naczyniu Thermomixie i rozdrobnij przez 9 sekund / obroty 4. Przełóż do przystawki Varoma.

Wlej 500 ml wody. W koszyczku umieść jajka, a koszyczek w naczyniu Thermomixa. Ustaw przystawkę Varoma i gotuj całość przez 15 minut / temperatura Varoma / obroty 1.

Warzywa z przystawki Varoma przełóż do miski. Jajka wyciągnij ostrożnie z koszyczka i zostaw do ostygnięcia.

Umyj naczynie Thermomixa i dokładnie osusz.

Jabłko przekrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Wraz z ogórkami kiszonymi umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij przez 8 sekund / obroty 4. Przełóż do miski z warzywami.

Jajka obierz i umieść w naczyniu Thermomixa i rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 4. Przełóż do miski z warzywami.

Odcedź kukurydzę i groszek i dodaj do warzyw.

Dodaj majonez, musztardę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę jarzynową z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat sałatki jarzynowej z thermomixa

Sałatka jarzynowa Thermomix to tradycyjna sałatka, którą z pomocą Thermomixa wykonasz jeszcze szybciej. Z tego przepisu powstaje pyszna sałatka, idealna na imprezę.

Do wykonania sałatka potrzebne będą marchewki, pietruszka, seler, ziemniaki, jajka, jabłko, ogórki kiszone, groszek zielony i kukurydza z puszki. Dodatkowego smaku nadaje majonez, musztarda i sól z pieprzem. Te składniki są ogólnie dostępne, więc taką sałatkę możesz przygotować nie tylko na święta.

Przepis na sałatkę jarzynową z Thermomixa wykonasz tak szybko, ponieważ warzywa gotujesz na parze razem z jajkami. Rozdrabniając jeszcze świeże warzywa, zachowują swój kształt podczas gotowania. Po przygotowaniu warzyw i jajek wystarczy już tylko rozdrobnić jabłka, ogórki kiszone i jajka. Wszystko umieść w misce, dodaj kukurydzę i groszek i dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj pozostałe składniki. Tak przygotowana, domowa sałatka jarzynowa najlepsza jest na następny dzień, gdy smaki dobrze się przegryzą. Sami widzicie, że jest szybka w przygotowaniu, dlatego możecie przygotować ją w każdej chwili. To naprawdę świetny pomysł na zdrowy posiłek.

Gotowanie na parze określane jest jako bardzo dobra i najbardziej naturalna forma przygotowywania potraw. Ze względu na to, że warzywa nie są typowo gotowane w wodzie, to zachowują więcej wartości odżywczych, co ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Wynika to z tego, że witaminy nie przechodzą do wody, w której gotowane są warzywa. Wskazuje się również, że gotowanie na parze sprzyja zwiększaniu wartości odżywczej warzyw poprzez optymalną temperaturę. Ta powoduje rozkładanie komórek roślinnych i ułatwione ich wchłanianie przez organizm.

Jeśli chcecie zmniejszyć wartość energetyczną całej sałatki, możecie wymienić majonez na taki w wersji light. Majonez w 100 g zawiera około 600 kcal, a ten w wersji odtłuszczonej około 200-300 kcal. Dla osób dbających o swoją masę ciała taka różnica może być bardzo znacząca. Warto szukać zdrowszych zamienników tradycyjnych produktów. Tym bardziej że w ciągu ostatnich lat rynek spożywczy istotnie się rozrósł i można znaleźć produkty spełniający prawie wszystkie wymogi. Warto jednak pamiętać, że np. w przypadku majonezu light, może on mieć dodane więcej dodatków do żywności, by pomimo mniejszej ilości tłuszczu był to nadal satysfakcjonujący produkt.

Alergeny w sałatce jarzynowej z thermomixa

Lista alergenów dla sałatki jarzynowej z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki jarzynowej z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Gotowanie na parze określane jest jako bardzo dobra i najbardziej naturalna forma przygotowywania potraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
108.60
162.90
Białko (g)
2.55
3.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
9.39
14.08
Węglowodany przyswajalne (g)
7.61
11.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.78
2.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
6.97
10.46
Tłuszcze nasycone (g)
1.58
2.36
Tłuszcze nienasycone (g)
5.40
8.09
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.71
2.57
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.68
5.53
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: jajko, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
44.74
67.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
149.76
224.63
Witamina B6 (mg)
0.12
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.16
Witamina C (mg)
6.55
9.82
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.36
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
0.87
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.01
28.52
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.09
0.13
Niacyna (mg)
0.53
0.80
Foliany (µg (mcg))
20.75
31.12
Beta karoten (µg (mcg))
1310.26
1965.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
316.04
474.06
Potas (mg)
197.16
295.74
Wapń (mg)
20.36
30.54
Fosfor (mg)
58.46
87.69
Magnez (mg)
13.07
19.61
Żelazo (mg)
0.65
0.97
Cynk (mg)
0.39
0.59
Miedź (mg)
0.07
0.10
Mangan (mg)
0.09
0.14
Brak danych dla: marchewka, jajko, musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki jarzynowej z thermomixa 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki jarzynowej z thermomixa

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Ziemniaki średnie
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jabłko
180 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Ogórki kiszone
300 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Groszek zielony konserwowy
150 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
150 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 150 g
Majonez
150 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 150 g
Musztarda
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koszt składników
38.50