Sałatka jarzynowa Thermomix
- Marchewka (300 g)
- Pietruszka (100 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Ziemniaki średnie (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Jabłko (180 g)
- Ogórki kiszone (300 g)
- Groszek zielony konserwowy (150 g)
- Kukurydza konserwowa (150 g)
- Majonez (150 g)
- Musztarda (20 g)
Przepis na sałatkę jarzynową z thermomixa krok po kroku
Obierz i umyj marchewki, seler i pietruszkę. Umieść w naczyniu Thermomixie i rozdrobnij przez 6 sekund / obroty 5. Przełóż do przystawki Varoma.
Obierz i umyj ziemniaki. Umieść w naczyniu Thermomixie i rozdrobnij przez 9 sekund / obroty 4. Przełóż do przystawki Varoma.
Wlej 500 ml wody. W koszyczku umieść jajka, a koszyczek w naczyniu Thermomixa. Ustaw przystawkę Varoma i gotuj całość przez 15 minut / temperatura Varoma / obroty 1.
Warzywa z przystawki Varoma przełóż do miski. Jajka wyciągnij ostrożnie z koszyczka i zostaw do ostygnięcia.
Umyj naczynie Thermomixa i dokładnie osusz.
Jabłko przekrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Wraz z ogórkami kiszonymi umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij przez 8 sekund / obroty 4. Przełóż do miski z warzywami.
Jajka obierz i umieść w naczyniu Thermomixa i rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 4. Przełóż do miski z warzywami.
Odcedź kukurydzę i groszek i dodaj do warzyw.
Dodaj majonez, musztardę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat sałatki jarzynowej z thermomixa
Sałatka jarzynowa Thermomix to tradycyjna sałatka, którą z pomocą Thermomixa wykonasz jeszcze szybciej. Z tego przepisu powstaje pyszna sałatka, idealna na imprezę.
Do wykonania sałatka potrzebne będą marchewki, pietruszka, seler, ziemniaki, jajka, jabłko, ogórki kiszone, groszek zielony i kukurydza z puszki. Dodatkowego smaku nadaje majonez, musztarda i sól z pieprzem. Te składniki są ogólnie dostępne, więc taką sałatkę możesz przygotować nie tylko na święta.
Przepis na sałatkę jarzynową z Thermomixa wykonasz tak szybko, ponieważ warzywa gotujesz na parze razem z jajkami. Rozdrabniając jeszcze świeże warzywa, zachowują swój kształt podczas gotowania. Po przygotowaniu warzyw i jajek wystarczy już tylko rozdrobnić jabłka, ogórki kiszone i jajka. Wszystko umieść w misce, dodaj kukurydzę i groszek i dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj pozostałe składniki. Tak przygotowana, domowa sałatka jarzynowa najlepsza jest na następny dzień, gdy smaki dobrze się przegryzą. Sami widzicie, że jest szybka w przygotowaniu, dlatego możecie przygotować ją w każdej chwili. To naprawdę świetny pomysł na zdrowy posiłek.
Gotowanie na parze określane jest jako bardzo dobra i najbardziej naturalna forma przygotowywania potraw. Ze względu na to, że warzywa nie są typowo gotowane w wodzie, to zachowują więcej wartości odżywczych, co ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Wynika to z tego, że witaminy nie przechodzą do wody, w której gotowane są warzywa. Wskazuje się również, że gotowanie na parze sprzyja zwiększaniu wartości odżywczej warzyw poprzez optymalną temperaturę. Ta powoduje rozkładanie komórek roślinnych i ułatwione ich wchłanianie przez organizm.
Jeśli chcecie zmniejszyć wartość energetyczną całej sałatki, możecie wymienić majonez na taki w wersji light. Majonez w 100 g zawiera około 600 kcal, a ten w wersji odtłuszczonej około 200-300 kcal. Dla osób dbających o swoją masę ciała taka różnica może być bardzo znacząca. Warto szukać zdrowszych zamienników tradycyjnych produktów. Tym bardziej że w ciągu ostatnich lat rynek spożywczy istotnie się rozrósł i można znaleźć produkty spełniający prawie wszystkie wymogi. Warto jednak pamiętać, że np. w przypadku majonezu light, może on mieć dodane więcej dodatków do żywności, by pomimo mniejszej ilości tłuszczu był to nadal satysfakcjonujący produkt.
Alergeny w sałatce jarzynowej z thermomixa
Lista alergenów dla sałatki jarzynowej z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki jarzynowej z thermomixa
Gotowanie na parze określane jest jako bardzo dobra i najbardziej naturalna forma przygotowywania potraw.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.