Przepis na sałatkę jarzynową z porem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Ziemniaki, pietruszkę oraz marchew włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 25 min – do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Warzywa po zostaw do wystygnięcia, następnie obierz je i pokrój w kostkę.

Jajka ugotuj na twardo, pozostaw je do wystygnięcia, a następnie obierz je ze skorupki i pokrój w kostkę.

Groszek odsącz z zalewy.

Pora przepłucz pod bieżącą wodą i pokrój w pół plasterki.

Ogórki pokrój w drobną kostkę.

Wszystkie wcześniej przygotowane składniki na sałatkę włóż do jednej miski, dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Sałatka jarzynowa z porem podana w białej miseczce.
Sałatka jarzynowa z porem
Koszt przygotowania dania
15.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
192 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Sałatka jarzynowa z porem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce jarzynowej z porem

Sałatka jarzynowa z porem to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych jako dodatek na szwedzki stół. Tradycyjna domowa sałatka jarzynowa z jajkiem i z majonezem to dobra propozycja na danie, które możesz zabrać ze sobą do pracy. Przepis na sałatkę jarzynową z porem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: por, ziemniaki, pietruszka, marchewka, jajka, groszek konserwowy, ogórki kiszone, majonez, sól i pieprz. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić sałatkę jarzynową z porem? Ziemniaki, pietruszkę oraz marchew włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 25 min do momentu, aż warzywa będą miękkie. Warzywa po zostaw do wystygnięcia, następnie obierz je i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, pozostaw je do wystygnięcia, a następnie obierz je ze skorupki i pokrój w kostkę. Groszek odsącz z zalewy. Pora przepłucz pod bieżącą wodą i pokrój w pół plasterki. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki na sałatkę włóż do jednej miski, dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Sałatkę pozostaw na kilka godzin w lodówce, aby smaki przegryzły się.

Ziemniaki to lekkostrawne produkty, które lepiej przyswajają się przez organizm. Ziemniaki zawierają stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Są one również doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując Pyszna sałatka jarzynowa z porem świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Możesz zabrać ją ze sobą również do pracy w formie lunch boxa. Sprawdzony przepis na sałatkę jest bardzo prosty. Aby przygotować mniej kaloryczna wersja sałatki majonez możesz zastąpić w połowie jogurtem naturalnym lub wykorzystać majonez light.

Wartości odżywcze sałatki jarzynowej z porem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kalorie)
98.63 kcal
192.34 kcal
Białko
2.80 g
5.46 g

Węglowodany w sałatce jarzynowej z porem

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany
10.97 g
21.39 g
Węglowodany przyswajalne
8.95 g
17.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.03 g
3.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz
5.03 g
9.80 g
Tłuszcze nasycone
1.20 g
2.34 g
Tłuszcze nienasycone
3.83 g
7.46 g
Tłuszcze jednonasycone
1.28 g
2.49 g
Tłuszcze wielonasycone
2.55 g
4.97 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.02 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
43.68 mg
85.17 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę jarzynową z porem

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A
155.41 µg (mcg)
303.04 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.33 mg
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Witamina C
10.81 mg
21.07 mg
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.46 µg (mcg)
Witamina E
0.62 mg
1.20 mg
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol
18.63 µg (mcg)
36.33 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.17 mg
Niacyna
0.65 mg
1.27 mg
Foliany
27.69 µg (mcg)
53.99 µg (mcg)
Beta karoten
1390.61 µg (mcg)
2711.69 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę jarzynową z porem

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód
211.59 mg
412.61 mg
Potas
261.10 mg
509.14 mg
Wapń
25.01 mg
48.77 mg
Fosfor
62.64 mg
122.16 mg
Magnez
17.23 mg
33.60 mg
Żelazo
0.88 mg
1.72 mg
Cynk
0.42 mg
0.81 mg
Miedź
0.09 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki jarzynowej z porem 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce jarzynowej z porem

Lista alergenów dla sałatki jarzynowej z porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania sałatki jarzynowej z porem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
150 g
4.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Ziemniaki późne
600 g
6 średnich sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Pietruszka
200 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Groszek zielony konserwowy
200 g
2.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Ogórek kiszony
200 g
3 średnie sztuki
6.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na sałatkę jarzynową z porem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób