Przepis na sałatkę jarzynową z porem krok po kroku
- Por 150 g
- Ziemniaki późne 600 g 6 średnich sztuk
- Pietruszka 200 g 1 duża sztuka
- Marchewka 300 g 2 duże sztuki
- Jajko 4 szt.
- Groszek zielony konserwowy 200 g
- Ogórek kiszony 200 g 3 średnie sztuki
- Majonez 100 g
Ziemniaki, pietruszkę oraz marchew włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 25 min – do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Warzywa po zostaw do wystygnięcia, następnie obierz je i pokrój w kostkę.
Jajka ugotuj na twardo, pozostaw je do wystygnięcia, a następnie obierz je ze skorupki i pokrój w kostkę.
Groszek odsącz z zalewy.
Pora przepłucz pod bieżącą wodą i pokrój w pół plasterki.
Ogórki pokrój w drobną kostkę.
Wszystkie wcześniej przygotowane składniki na sałatkę włóż do jednej miski, dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
Gotową sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z pora i jajka
-
Surówka z pora i jabłka
-
Sałatka z pora do obiadu
-
Sałatka z pora i jabłka
-
Sałatka z pora i kukurydzy
-
Sałatka z pora i szynki
-
Sałatka z porem i jajkami
-
Sałatka z pieczarkami i porem
-
Sałatka z pora i jajek i kukurydzy
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka z porem i ananasem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka z pora i kurczaka
-
Sałatka z pora i ananasa
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem i porem
-
Sałatka jajeczna z porem
-
Sałatki z pora

(liczba kalorii)
Sałatka jarzynowa z porem - cechy przepisu
Więcej o sałatce jarzynowej z porem
Sałatka jarzynowa z porem to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych jako dodatek na szwedzki stół. Tradycyjna domowa sałatka jarzynowa z jajkiem i z majonezem to dobra propozycja na danie, które możesz zabrać ze sobą do pracy. Przepis na sałatkę jarzynową z porem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: por, ziemniaki, pietruszka, marchewka, jajka, groszek konserwowy, ogórki kiszone, majonez, sól i pieprz. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić sałatkę jarzynową z porem? Ziemniaki, pietruszkę oraz marchew włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 25 min do momentu, aż warzywa będą miękkie. Warzywa po zostaw do wystygnięcia, następnie obierz je i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, pozostaw je do wystygnięcia, a następnie obierz je ze skorupki i pokrój w kostkę. Groszek odsącz z zalewy. Pora przepłucz pod bieżącą wodą i pokrój w pół plasterki. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki na sałatkę włóż do jednej miski, dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Sałatkę pozostaw na kilka godzin w lodówce, aby smaki przegryzły się.
Ziemniaki to lekkostrawne produkty, które lepiej przyswajają się przez organizm. Ziemniaki zawierają stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Są one również doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując Pyszna sałatka jarzynowa z porem świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Możesz zabrać ją ze sobą również do pracy w formie lunch boxa. Sprawdzony przepis na sałatkę jest bardzo prosty. Aby przygotować mniej kaloryczna wersja sałatki majonez możesz zastąpić w połowie jogurtem naturalnym lub wykorzystać majonez light.
Wartości odżywcze sałatki jarzynowej z porem
Energia i białka
(195g)
Węglowodany w sałatce jarzynowej z porem
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy w przepisie na sałatkę jarzynową z porem
(195g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę jarzynową z porem
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce jarzynowej z porem
Lista alergenów dla sałatki jarzynowej z porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez