Sałatka olivier

Opublikowano: 05.07.2022 r., 13:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka olivier podana na talerzyku.
Sałatka olivier
Sałatka olivier to nieco odmieniona wersja sałatki jarzynowej. Jest równie smaczna, a nawet bardziej odżywcza. To dlatego, że zawiera dodatek szynki, która jest sycąca.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 30 min
428 kcal
Kcal w porcji
298 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (225 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Por (70 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Jabłko (90 g)
  • Ogórek kiszony (180 g)
  • Groszek zielony konserwowy (75 g)
  • Szynka kanapkowa (80 g)
  • Majonez (125 g)
  • Musztarda (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na sałatkę olivier krok po kroku

Ziemniaki, marchew i pietruszkę porządnie umyj, włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj przez 30 minut do pełnej miękkości warzyw. Ostudź je i obierz.

Jajka przełóż do rondelka, zalej wodą i ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz.

Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski. Jajka pokrój w kostkę i dodaj do warzyw.

Groszek i ogórki odcedź z zalewy. Groszek wsyp do sałatki, a ogórki pokrój w drobną kostkę, następnie dołóż do pozostałych składników.

Jabłko umyj i obierz. Pokrój je w kosteczkę i dodaj do miski z sałatką.

Pora umyj, obierz z pierwszych liści i pokrój w kostkę, dodaj do sałatki.

Szynkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników.

Do warzyw dodaj majonez i musztardę. Przypraw solą i pieprzem.

Całość dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę olivier
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki olivier

Sałatka olivier to nieco odmieniona wersja sałatki jarzynowej. Jest równie smaczna, a nawet bardziej odżywcza. To dlatego, że zawiera dodatek szynki, która jest sycąca.

Przepis na sałatkę olivier, to wspaniały pomysł na imprezę! Powstaje z niego sałatka lekka, lecz przepyszna. Dodatek majonezu i musztardy sprawia, że całość wspaniale smakuje. Ta rosyjska sałatka na pewno skradnie serca każdego, kto tylko jej spróbuje. Ma wspaniały, delikatny smak, który ma wielu zwolenników. Do jej przygotowania wykorzystuje się gotowane warzywa, które sprawiają, że całość jest pełna witamin i zdrowego błonnika. Świetnie wypada w towarzystwie pieczywa, jednak można ją również jeść bez dodatków, gdyż odznacza się wspaniałą kompozycją smakową. To sałatka tak uniwersalna, że posmakuje każdemu, kto jej spróbuje. Spokojnie sprawdzi się na każdą okazję, nawet tą bardziej wykwintną. Dzięki temu całość może częściej gościć w menu i zadowalać podniebienia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę olivier, by była smaczna i dobra dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Wszystkie składniki z łatwością znajdziesz w każdym sklepie. Można zrobić ją z wędliną, ale również z kurczakiem, w obu wersjach jest tak samo pyszna. Bazą tej sałatki są gotowane warzywa. Można ugotować je osobno lub wykorzystać te, które zostały po gotowaniu dowolnego buliony. Choć w przepisie nie ma wyróżnionego selera, to jak najbardziej można go dodać do całości. Warzywo to świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami, szczególnie z ostrym porem. Sałatka ma sos na bazie musztardy połączonej z majonezem, dzięki czemu nie jest zbyt mdła. Osoby na diecie spokojnie mogą zastąpić majonez gęstym jogurtem, który ma mniej kalorii. Można również użyć do jej wykonania majonezu wegańskiego. Sałatkę najlepiej podawać z ogórkiem kiszonym, który dodaje całości większej świeżości, a także wpływa na lepszy, bardziej słony smak. Dzięki temu do całości nie trzeba dodawać zbyt dużo soli. Sałatka idealnie komponuje się z groszkiem, najlepiej konserwowym, a także porem. To świetna opcja na włączenie naprawdę dużej ilości warzyw do swojego menu, w bardzo smacznym stylu.

Alergeny w sałatce olivier

Lista alergenów dla sałatki olivier przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki olivier

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak ze względu na duży udział czerwonego, przetworzonego mięsa nie powinna gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(298g)
Energia (kcal)
143.82
428.59
Białko (g)
3.87
11.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(298g)
Węglowodany (g)
8.32
24.79
Węglowodany przyswajalne (g)
6.72
20.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
4.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(298g)
Tłuszcz (g)
10.64
31.71
Tłuszcze nasycone (g)
2.64
7.86
Tłuszcze nienasycone (g)
8.00
23.85
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.89
8.62
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.11
15.23
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: jajko, szynka kanapkowa, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.94
178.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(298g)
Witamina A (µg (mcg))
93.93
279.90
Witamina B6 (mg)
0.14
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.59
Witamina C (mg)
6.82
20.32
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
1.02
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.74
2.20
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.46
69.92
Tiamina (mg)
0.09
0.28
Ryboflawina (mg)
0.10
0.31
Niacyna (mg)
0.69
2.05
Foliany (µg (mcg))
21.73
64.76
Beta karoten (µg (mcg))
719.26
2143.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(298g)
Sód (mg)
395.27
1177.89
Potas (mg)
201.84
601.48
Wapń (mg)
22.37
66.67
Fosfor (mg)
68.16
203.11
Magnez (mg)
14.45
43.07
Żelazo (mg)
0.83
2.46
Cynk (mg)
0.50
1.49
Miedź (mg)
0.08
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki olivier 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki olivier

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
225 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 225 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Jabłko
90 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 90 g
Ogórek kiszony
180 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Groszek zielony konserwowy
75 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 75 g
Szynka kanapkowa
80 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Majonez
125 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 125 g
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
35.00