Sałatka jarzynowa

sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa to najbardziej popularna sałatka w naszym kraju. Przyrządza się ją niemal na każdą okazję. Sałatka ta najbardziej rozchwytywana jest Wielkanocą, a także podczas Bożego Narodzenia. Nie może też jej zabraknąć w trakcie każdej innej uroczystości rodzinnej – na imieninach, urodzinach czy rocznicy. Co ciekawe, nie ma jednego przepisu na tę sałatkę. Ile rodzin, tyle różnych receptur na jarzynową.

Sałatki jarzynowe – zbiór przepisów na sałatki jarzynowe w różnych wydaniach

Sałatka jarzynowa przez wiele osób nazywana bywa „królową sałatek”. Przepisy na sałatki jarzynowe znane są w Polsce od wielu lat. Warzywne sałatki z majonezem to tradycja, a więc pojawiają się one na wielu ważnych uroczystościach – podczas urodzin, świąt czy imprez z naszymi najbliższymi. Ta pyszna domowa sałatka skradła serca milionów Polaków, dla których jest to wręcz tradycyjna potrawa. Nie bez powodu danie pojawia się zatem zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Jakie składniki należy przygotować, aby zrobić jarzynową? Sprawdź, jak powinna smakować najlepsza sałatka warzywna!

Najlepsze przepisy na sałatki jarzynowe – sprawdź, jak zrobić!

Z czego składa się sałatka jarzynowa? Czy jest dobra i zdrowa?

Sałatka jarzynowa jest przede wszystkim sałatką warzywną. Właśnie ona składa się z wielu różnych warzyw gotowanych albo w rosole, albo w wodzie. Zwykle ludzie dodają do sałatki kukurydzę konserwową, groszek, seler, marchewkę i ziemniaki, ale też pora, ogórki kiszone, jajka, a nawet jabłka. Warzywa powinno się pokroić w drobną kostkę. Danie zwykle robi się z majonezem. Sałatkę doprawia się z kolei pieprzem i solą – można też wzmocnić jej smak chrzanem lub musztardą. Czy sałatka jest zdrowa? Dzięki warzywom na pewno dostarcza do organizmu wiele cennych właściwości odżywczych oraz witamin. Jedynie majonez nie należy do najzdrowszych składników, choć i to można zmienić. Wystarczy, że zamiast majonezu użyje się jogurtu greckiego, naturalnego albo śmietany, które są nieco bardziej odżywcze i na pewno zdrowsze dla organizmu.

Nawet jeśli zdecydujesz się zrobić sałatkę z majonezem, i tak będzie ona bogata w kwasy tłuszczowe nienasycone. Doskonale wpływają one na układ krążenia, a także na układ nerwowy człowieka. Sałatka jarzynowa jest także cennym źródłem wielu witamin, zwłaszcza A, D i E. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że owszem, można przyrządzać sałatkę z samym majonezem. Robiąc ją jednak z dodatkiem jogurtu, można o połowę zmniejszyć ilość cholesterolu w sałatce. To bardzo ważne, zwłaszcza gdy borykasz się z podniesionym poziomem cholesterolu we krwi oraz nadwagą. Ile kalorii ma domowa sałatka jarzynowa? Wiele zależy od tego, jaki nabiał zostanie do niej dodany oraz w jaki sposób przygotowane zostaną warzywa. Jak już wiesz, najbardziej kaloryczna jest sałatka z majonezem. Aby zmniejszyć liczbę kalorii w daniu, wystarczy podawać je z jogurtem naturalnym, Skyrem lub jogurtem typu greckiego. Kaloryczność zmniejszy też ugotowanie warzyw w wodzie – to najlepsza opcja dla osób będących na diecie redukcyjnej.

Najlepsza sałatka jarzynowa – zobacz, jak zrobić to warzywne danie!

Sałatki jarzynowe są popularne w całej Polsce. Robi się je na wiele różnych okazji, zwłaszcza na domową imprezę czy ważne święta. Istnieje mnóstwo przepisów na jarzynową – a ten należy do jednych z najbardziej kultowych, które robią nasi rodacy. Do utworzenia sałatki należy przygotować ziemniaki, marchewkę, jajka, pietruszkę, por, jabłka, groszek zielony konserwowy, ogórki kiszone, majonez, musztardę, pieprz i sól. Na początek umyj pietruszkę, marchewkę, por i ziemniaki, po czym wrzuć je do dużego garnka i zalej wodą. Gotuj przez pół godziny, aż warzywa zmiękną, następnie wystudź je i obierz. Ugotuj jajka na twardo – je również ostudź i obierz ze skorupek. Warzywa z garnka pokrój na równą kostkę i wrzuć do szklanej miski. Pokrój również jajka w kostkę, a później dodaj je do warzyw. Odcedź z zalewy ogórki i groszek. Wsyp groszek do miski z warzywami, a ogórki pokrój w kostkę i również dodaj do naczynia. Umyj i obierz jabłko, po czym pokrój je w kostkę i dodaj do sałatki. Wymieszaj całość z majonezem i musztardą, a na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą.

Sałatka jarzynowa to dla wielu z nas nieodłączna część tradycji kulinarnej. Spożywamy ją praktycznie podczas każdej ważnej uroczystości. Warzywny smak sałatki doskonale komponuje się z dodatkiem majonezu i musztardy – dzięki tym składnikom danie nie jest mdłe lub jałowe. Przepis na potrawę jest bardzo prosty, więc spokojnie poradzi z nim sobie nawet największy laik w kuchni. Możesz podawać sałatkę jarzynową saute albo z domowym pieczywem – komponuje się z nim wprost genialnie! Sałatka jarzynowa bazuje na gotowanych warzywach. Można oczywiście zaopatrzyć się w nowe warzywa, ale z powodzeniem wykorzystać można również te, które zostały np. z bulionu na zupę.

Tradycyjna sałatka jarzynowa – jakie składniki użyć do zrobienia sałatki?

Pyszna keto sałatka jarzynowa – prosty przepis dla całej rodziny

Masz ochotę na pyszną sałatkę, którą zaskoczysz wszystkich domowników? Spróbuj przygotować dla nich keto sałatkę! To idealna propozycja dla osób będących na diecie ketogenicznej, a także dla fanów zdrowego odżywiania. Potrawa nie dość, że smakuje wybornie, to w dodatku jest pożywna i zawiera niewielką ilość węglowodanów. Składniki, których potrzebujesz do utworzenia sałatki, to: pomidorki koktajlowe, ogórki kiszone, awokado, papryka czerwona, szczypiorek, oliwki czarne, majonez, pieprz i sól. Najpierw dokładnie oczyść paprykę z gniazd nasiennych, po czym pokrój ją w równą kostkę. Pokrój również ogórki na kawałki, a pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Posiekaj drobno szczypior i przekrój awokado na połowę – następnie przekręć je i podziel na dwie równe połówki. Usuń pestkę z awokado za pomocą ostrego noża, po czym potnij awokado na małe kawałki. Wrzuć wszystkie produkty do szklanej miski, dodaj majonez i zmieszaj. Na koniec dopraw całość pieprzem i solą, po czym raz jeszcze porządnie wymieszaj.

Keto sałatka jarzynowa jest doskonałym daniem dietetycznym oraz posiłkiem dla osób na diecie ketogenicznej. Właśnie taka dieta wymaga, aby dostarczać do organizmu jak najmniejszą ilość węglowodanów, za to więcej tłuszczów. Jako że przepis na sałatkę jest prosty, poradzi sobie z nim dosłownie każdy – nawet gdy nie ma za sobą wielkiego doświadczenia w gotowaniu. Do przyrządzenia sałatki potrzeba tylko kilku składników, a na jej zrobienie przeznaczyć trzeba maksymalnie 20 minut. Jeśli poszukujesz więc przekąski na imprezę lub konkretnego dania dla niespodziewanych gości, warto mieć ten przepis w gotowości. To zdrowa i smaczna sałatka, którą zachwyci się dosłownie każdy domownik i znajomy. Pamiętaj jedynie, aby po przygotowaniu sałatki schować ją do lodówki przynajmniej na godzinę, żeby składniki dobrze się ze sobą przegryzły. Oczywiście, możesz ją podawać również bezpośrednio po przyrządzeniu. Danie smakuje jednak zdecydowanie najlepiej, gdy wszystkie składniki sałatki przesiąkną przyprawami oraz majonezem.

Sałatka jarzynowa z kurczakiem, czyli mały odskok od tradycji

Czy wiesz, że sałatkę jarzynową przygotować możesz na kilka różnych sposobów? Jeśli tradycyjny przepis ci się znudził albo po prostu chcesz zaskoczyć najbliższych czymś nietypowym, warto dodać do sałatki jeden inny składnik. Nie bój się eksperymentować w kuchni! W gotowaniu chodzi bowiem o to, aby próbować nowych rzeczy. Czasem okazuje się, że wystarczy zmienić w tradycyjnym przepisie tylko jedną rzecz, żeby wyszło zupełnie nowe, ciekawe i bardzo smaczne danie. Szczególnie dobra jarzynowa wyjdzie, gdy dodasz do niej kurczaka. To bardzo innowacyjny przepis na sałatkę, który do gustu przypadnie szczególnie mięsożercom. W celu przygotowania sałatki jarzynowej zaopatrz się w: marchewki, ziemniaki, groszek konserwowy, jajka, filet z kurczaka, pietruszkę, jabłko, seler, majonez, ogórki kiszone, olej rzepakowy, sól i pieprz.

Na początku obierz ze skórki pietruszkę, seler, ziemniaki i marchewkę, po czym ugotuj je – gdy warzywa wystygną, obierz je ze skórki. W osobnym naczyniu ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Oczyść kurczaka, pokrój go na kawałki i podsmaż na oleju rzepakowym – poczekaj, aż się zarumieni i zetnie, po czym dopraw go do smaku. Usmażonego kurczaka odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie odstaw do wystudzenia. Pokrój w niewielką kostkę ogórki kiszone, obrane jabłko, jajka i ugotowane warzywa – wrzuć je do dużej szklanej miski. Odsącz z zalewy groszek konserwowy i dorzuć go do miski. Na koniec dodaj majonez, dopraw jarzynową pieprzem i solą, po czym dokładnie wymieszaj całość. Chcesz zmniejszyć kaloryczność potrawy? Zmieszaj majonez z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1. Warto pamiętać również o tym, aby nie wylewać wody po ugotowanych warzywach. Można z niej bowiem zrobić przepyszną zupę na obiad.

Sałatka jarzynowa z szynką – idealna nie tylko od święta!

Chcąc zaskoczyć domowników i gości, warto przyrządzić smaczną sałatkę jarzynową z szynką. To dobra sałatka dla wszystkich, którzy lubią jeść mięso. Danie jest świetne na każdą okazję – święto wielkanocne, Sylwestra, urodziny czy wesele. Warto wykorzystać w przepisie własnoręcznie ukiszone ogórki, które nadadzą potrawie niebanalnego smaku. Niektórzy dodają też do sałatki cebulę, ponieważ wspaniale łączy się w sałatce z innymi warzywami oraz majonezem. Należy jednak pamiętać, że cebulę powinno się dodawać wyłącznie do tych wersji sałatek, które będą zjedzone od razu – jej obecność skraca bowiem przydatność do spożycia całego dania. Aby zrobić sałatkę, potrzebujesz kupić: ziemniaki, jaja, seler, marchewkę, korzeń pietruszki, groszek konserwowy, ogórki kiszone, gotowaną szynkę, majonez, musztardę, pieprz i sól.

Warzywa należy gotować w łupinach, pilnując, aby ich nie rozgotować – powinny być jędrne. Następnie obierz warzywa i pokrój je w drobną kostkę, oczywiście razem z ogórkami kiszonymi. Ugotuj jajka na twardo, po czym posiekaj je na kawałeczki. Dodaj do warzyw i jajka groszek konserwowy, uprzednio odsączając go z zalewy. Pokrój na kawałki gotowaną szynkę i dorzuć do reszty składników. Jeśli chcesz podać lub zjeść sałatkę jarzynową od razu, dodaj też do niej posiekaną cebulę. Dopraw całość pieprzem i solą, a następnie wymieszaj w jednej misce z majonezem i musztardą. Wstaw sałatkę przynajmniej na godzinę do lodówki, zanim ją podasz. Wówczas wszystkie składniki doskonale się ze sobą przegryzą i danie będzie jeszcze smaczniejsze. Nie wiesz, czym poczęstować niespodziewanych gości? Miej pod ręką ten przepis, a zawsze będziesz mieć w gotowości dobry pomysł na poczęstunek.

Sałatka jarzynowa - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto