Przepis na sałatkę jarzynową bez majonezu krok po kroku
- Marchewka 400 g 2 duże sztuki
- Ziemniaki średnie 600 g 6 średnich sztuk
- Pietruszka 200 g 1 duża sztuka
- Koperek 30 g 1 pęczek
- Groszek zielony konserwowy 200 g
- Kukurydza konserwowa 200 g
- Jogurt naturalny 250 ml
- Ogórek kiszony 150 g 2 średnie sztuki
Marchew, ziemniaki oraz pietruszkę obierz i oczyść.
Warzywa ugotuj do miękkości, a następnie ostudź.
Przestygnięte warzywa pokrój w kostkę.
Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy.
Koperek umyj i poszatkuj.
Wszystkie produkty włóż do jednej miski, dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
Gotową sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

(liczba kalorii)
Sałatka jarzynowa bez majonezu - cechy przepisu
Więcej o sałatce jarzynowej bez majonezu
Sałatka jarzynowa bez majonezu z ogórkiem kiszonym to doskonała propozycja na fit sałatkę. Będzie ona stanowiła doskonały propozycje na dodatek, który możemy podać podczas Świąt Wielkanocnych lub Bożego Narodzenia. Przepis na sałatkę jarzynową bez majonezu jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki z gotowanych warzyw potrzebne będą następujące produkty spożywcze: marchewka, ziemniaki, pietruszka, koperek, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, jogurt naturalny, ogórek kiszony, sól oraz pieprz. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić sałatkę jarzynową bez majonezu? Marchew, ziemniaki oraz pietruszkę obierz i oczyść. Warzywa ugotuj do miękkości, a następnie ostudź. Przestygnięte warzywa pokrój w kostkę. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy przy pomocy sitka. Koperek umyj i poszatkuj. Wszystkie produkty włóż do jednej miski, dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę pozostaw na kilka godzin w lodówce, aby smaki przegryzły się.
Sałatka z wykorzystaniem marchewki to doskonały wybór, aby dostarczyć do organizmu sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Marchew to warzywo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączony jest do diety osób odchudzających się. Stanowi on również doskonałe źródło karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy, które odpowiadają za kolor marchwi. Warzywo to jest świetnym źródłem witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych, np. magnezu, potasu, żelaza, wapnia, fosforu, sodu i cynku. Ziemniaki natomiast są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Podsumowując pyszna sałatka jarzynowa z gotowanych warzyw bez majonezu to dobra propozycja na dodatek do wielu dań. Sałatkę można zabrać ze sobą do pracy w formie lunch boxa. Zastąpienie majonezu przez jogurt naturalny sprawia, że tradycyjna sałatka jarzynowa jest mniej kaloryczna - jest to doskonała alternatywa dla osób, które dbają o linię.
Wartości odżywcze sałatki jarzynowej bez majonezu
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w sałatce jarzynowej bez majonezu
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na sałatkę jarzynową bez majonezu
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę jarzynową bez majonezu
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce jarzynowej bez majonezu
Lista alergenów dla sałatki jarzynowej bez majonezu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny