Przepis na sałatkę jarzynową bez majonezu krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Marchew, ziemniaki oraz pietruszkę obierz i oczyść.

Warzywa ugotuj do miękkości, a następnie ostudź.

Przestygnięte warzywa pokrój w kostkę.

Ogórki kiszone pokrój w kostkę.

Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy.

Koperek umyj i poszatkuj.

Wszystkie produkty włóż do jednej miski, dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Sałatka jarzynowa bez majonezu podana w przezroczystej salaterce.
Sałatka jarzynowa bez majonezu
Koszt przygotowania dania
13.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
117 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
63

Sałatka jarzynowa bez majonezu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce jarzynowej bez majonezu

Sałatka jarzynowa bez majonezu z ogórkiem kiszonym to doskonała propozycja na fit sałatkę. Będzie ona stanowiła doskonały propozycje na dodatek, który możemy podać podczas Świąt Wielkanocnych lub Bożego Narodzenia. Przepis na sałatkę jarzynową bez majonezu jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki z gotowanych warzyw potrzebne będą następujące produkty spożywcze: marchewka, ziemniaki, pietruszka, koperek, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, jogurt naturalny, ogórek kiszony, sól oraz pieprz. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić sałatkę jarzynową bez majonezu? Marchew, ziemniaki oraz pietruszkę obierz i oczyść. Warzywa ugotuj do miękkości, a następnie ostudź. Przestygnięte warzywa pokrój w kostkę. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy przy pomocy sitka. Koperek umyj i poszatkuj. Wszystkie produkty włóż do jednej miski, dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę pozostaw na kilka godzin w lodówce, aby smaki przegryzły się.

Sałatka z wykorzystaniem marchewki to doskonały wybór, aby dostarczyć do organizmu sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Marchew to warzywo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączony jest do diety osób odchudzających się. Stanowi on również doskonałe źródło karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy, które odpowiadają za kolor marchwi. Warzywo to jest świetnym źródłem witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych, np. magnezu, potasu, żelaza, wapnia, fosforu, sodu i cynku. Ziemniaki natomiast są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Podsumowując pyszna sałatka jarzynowa z gotowanych warzyw bez majonezu to dobra propozycja na dodatek do wielu dań. Sałatkę można zabrać ze sobą do pracy w formie lunch boxa. Zastąpienie majonezu przez jogurt naturalny sprawia, że tradycyjna sałatka jarzynowa jest mniej kaloryczna - jest to doskonała alternatywa dla osób, które dbają o linię.

Wartości odżywcze sałatki jarzynowej bez majonezu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
58.79 kcal
117.58 kcal
Białko
2.16 g
4.33 g

Węglowodany w sałatce jarzynowej bez majonezu

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
12.79 g
25.59 g
Węglowodany przyswajalne
10.70 g
21.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.09 g
4.18 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
0.22 g
0.45 g
Tłuszcze nasycone
0.10 g
0.21 g
Tłuszcze nienasycone
0.12 g
0.24 g
Tłuszcze jednonasycone
0.04 g
0.09 g
Tłuszcze wielonasycone
0.08 g
0.16 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Cholesterol
0.25 mg
0.49 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę jarzynową bez majonezu

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
173.39 µg (mcg)
346.78 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.30 mg
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Witamina C
11.69 mg
23.37 mg
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Witamina E
0.29 mg
0.57 mg
Brak danych dla: koperek, groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol
0.25 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.14 mg
Niacyna
0.78 mg
1.55 mg
Foliany
25.84 µg (mcg)
51.67 µg (mcg)
Beta karoten
1681.55 µg (mcg)
3363.10 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę jarzynową bez majonezu

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
166.89 mg
333.77 mg
Potas
293.37 mg
586.74 mg
Wapń
43.05 mg
86.10 mg
Fosfor
61.34 mg
122.69 mg
Magnez
18.42 mg
36.85 mg
Żelazo
0.64 mg
1.29 mg
Cynk
0.45 mg
0.90 mg
Miedź
0.08 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki jarzynowej bez majonezu 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce jarzynowej bez majonezu

Lista alergenów dla sałatki jarzynowej bez majonezu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania sałatki jarzynowej bez majonezu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
400 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Ziemniaki średnie
600 g
6 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Pietruszka
200 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Koperek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Groszek zielony konserwowy
200 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Jogurt naturalny
250 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
2.50
Za 250 ml
Ogórek kiszony
150 g
2 średnie sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Koszt składników
24.60
Jak oceniasz przepis na sałatkę jarzynową bez majonezu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób