Przepis na sałatka jarzynowa babci krok po kroku
- Ziemniaki późne 500 g 5 średnich sztuk
- Marchewka 200 g 1 duża sztuka
- Seler korzeniowy 200 g
- Por 150 g
- Jajko 7 szt.
- Jabłko 300 g 2 średnie sztuki
- Kukurydza konserwowa 250 g
- Groszek zielony konserwowy 250 g
- Musztarda 200 g
- Majonez 300 g
Na początek zacznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach.
Umyj je dokładnie i umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 35-40 minut.
Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę i umieść w garnku, wlej wodę, dodaj masło i gotuj przez 10 minut.
Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki.
Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Pokrój jajka.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę.
Pora umyj dokładnie i posiekaj drobno.
Umieść w misce pokrojone warzywa.
Dodaj kukurydzę i groszek odsączone z zalewy.
Dopraw solą, pieprzem.
Dodaj majonez i musztardę, wymieszaj dokładnie.

(liczba kalorii)
Sałatka jarzynowa babci - cechy przepisu
Więcej o sałatce jarzynowej babci
Sałatka jarzynowa babci to świetny pomysł na pyszną sałatkę z jajkiem. Tradycyjna domowa warzywna sałatka przygotowywana jest z warzyw pozostałych po gotowaniu rosołu. Nasz przepis umożliwi Ci przygotowanie sałatki bez konieczności gotowania warzyw w rosole. Sałatka jarzynowa nazywana często "kaczy żer" powinna być lekko pikantna, w przeciwnym wypadku jest mdła i często traktowana jako posiłek niegodny uwagi. Dobra sałatka jarzynowa może być daniem rodem z pięcio gwiazdkowej restauracji. Przepis na sałatkę jarzynową babci jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, marchew, groszek konserwowy, jabłko, jajka, seler, kukurydza, por, majonez, musztarda, sól, pieprz, masło.
Jak zrobić sałatkę jarzynową babci? Na początek zacznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Umyj je dokładnie i umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 35-40 minut. Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę i umieść w garnku, wlej wodę, dodaj masło i gotuj przez 10 minut. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki. Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pokrój jajka. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Pora umyj dokładnie i posiekaj drobno. Umieść w misce pokrojone warzywa. Dodaj kukurydzę i groszek odsączone z zalewy. Dopraw solą, pieprzem. Dodaj majonez i musztardę, wymieszaj dokładnie.
Ziemniaki będące bazą sałatki są warzywem zawierającym małą ilość kalorii. Ziemniaki są łatwo strawne i zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Ziemniaki są także źródłem potasu, który wspomaga pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Ziemniaki są źródłem skrobi opornej, która pozwala regulować poziom cukru we krwi oraz pozwala na zachowanie uczucia sytości na dłużej.
Podsumowując sałatka z gotowanym ziemniakiem jest prosta do zrobienia. Pyszna sałatka może być przechowywana w lodówce przez 2-3 dni. Sałatka jest dobra od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz, aby była dłużej świeża, połącz ją z majonezem i musztardą dopiero przed podaniem. Sałatkę podawaj ze świeżym pieczywem.
Wartości odżywcze sałatki jarzynowej babci
Energia i białka
(270g)
Węglowodany w sałatce jarzynowej babci
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy w przepisie na sałatka jarzynowa babci
(270g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatka jarzynowa babci
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce jarzynowej babci
Lista alergenów dla sałatki jarzynowej babci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez