Przepis na ryż ze śliwkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem ekstraktu waniliowego do miękkości.

W jednej szklance wody rozmieszaj proszek budyniowy.

Zagotuj w rondelku kolejną szklankę wody i dodaj rozmieszany budyń.

Całość gotuj przez 3 minuty, następnie połącz z ryżem.

Śliwki umyj, pozbaw pestek i przekrój na ćwiartki.

Naczynie żaroodporne natrzyj olejem i wyłóż ryż.

Na wierzch połóż śliwki, posyp szczyptą cynamonu i zapiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Ryż ze śliwkami podany w miseczce.
ryż ze śliwkami
Koszt przygotowania dania
7.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
291 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
87

Ryż ze śliwkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ryżu ze śliwkami

Ryż ze śliwkami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań na słodko. Idealnie sprawdzi się na sezon jesienny, kiedy śliwki są łatwo dostępne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż ze śliwkami, by był smaczny i prosty, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Co więcej, większość składników od razu mamy w swoich kuchniach i spiżarniach, więc nie trzeba wydawać zbyt dużej ilości pieniędzy. W śliwkach (świeżych) znajdziemy przede wszystkim witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Połączenie tych elementów sprawia, iż śliwki wykazują wysokie właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, iż mogą być traktowane jako zdrowy posiłek, który wspiera nasz organizm w usuwaniu wolnych rodników. Zawartość witamin i mikroelementów w śliwkach sprawia, że owoce te mają silne działanie antyoksydacyjne, a co za tym idzie, działają przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Błonnik zawarty w śliwkach reguluje proces trawienia, a witamina B6 i magnez wspierają pracę układu nerwowego. Śliwki są naturalnym lekiem na zaparcia. Swoje lecznicze właściwości zawdzięczają dużej zawartości błonnika — pektyn.

Przepis na ryż ze śliwkami to doskonały pomysł na pyszny posiłek na słodko. To dobry wybór na co dzień. Sprawdzi się również dla dzieci. Najlepiej smakuje zapiekany w piekarniku. Zapiekany ryż ze śliwkami jest nostalgiczną potrawą dla wielu osób. Dzisiaj mało kto ją przygotowuje, lecz czasem wrócić do sprawdzonych i ukochanych potraw sprzed lat. Ze względu na wybór ryżu to danie jest też w pełni bezglutenowe. Świetnie sprawdzi się dla osób z celiakia, a także nietolerancją tego białka. W tym przepisie zostało wyeliminowane mleko, dzięki czemu jest w pełni wegetariański, a nawet wegański. Pomimo tego zabiegu wciąż smakuje naprawdę fantastycznie. To ze względu na naprawdę wspaniałe dodatki. Ryż gotowany jest z dodatkiem wanilii, co sprawia, że charakteryzuje się słodką nutą. Przez to sprawdzi się również dla dzieci, które kochają takie proste, a przy tym bardzo smakowite dania.

Wartości odżywcze ryżu ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
166.54 kcal
291.45 kcal
Białko
2.45 g
4.29 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.01 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Węglowodany w ryżu ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
35.47 g
62.07 g
Węglowodany przyswajalne
34.39 g
60.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.08 g
1.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
1.99 g
3.48 g
Tłuszcze nasycone
1.38 g
2.42 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.24 g
0.41 g
Tłuszcze jednonasycone
0.18 g
0.31 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.06 g
0.10 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ryż ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
10.93 µg (mcg)
19.12 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
6.11 mg
10.69 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.03 mg
Niacyna
0.63 mg
1.10 mg
Foliany
7.79 µg (mcg)
13.62 µg (mcg)
Beta karoten
122.14 µg (mcg)
213.75 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ryż ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
36.46 mg
63.80 mg
Potas
123.50 mg
216.12 mg
Wapń
5.87 mg
10.28 mg
Fosfor
37.26 mg
65.20 mg
Magnez
11.04 mg
19.32 mg
Żelazo
0.18 mg
0.31 mg
Cynk
0.41 mg
0.71 mg
Miedź
0.10 mg
0.17 mg
Mangan
0.29 mg
0.50 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu ze śliwkami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ryżu ze śliwkami

Lista alergenów dla ryżu ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ryż ze śliwkami

Cena przygotowania ryżu ze śliwkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Śliwki
450 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 450 g
Olej kokosowy
10 ml
9.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.18
Za 10 ml
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na ryż ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób