Ryż ze śliwkami
- Ryż biały (200 g)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Śliwki (450 g)
- Olej kokosowy (10 ml)
Przepis na ryż ze śliwkami krok po kroku
Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem ekstraktu waniliowego do miękkości.
W jednej szklance wody rozmieszaj proszek budyniowy.
Zagotuj w rondelku kolejną szklankę wody i dodaj rozmieszany budyń.
Całość gotuj przez 3 minuty, następnie połącz z ryżem.
Śliwki umyj, pozbaw pestek i przekrój na ćwiartki.
Naczynie żaroodporne natrzyj olejem i wyłóż ryż.
Na wierzch połóż śliwki, posyp szczyptą cynamonu i zapiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Racuchy drożdżowe
-
Kluski leniwe
-
Omlet na słodko
-
Żeberka w miodzie
-
Pierogi z serem
-
Knedle
-
Makówki
-
Kluski z makiem
-
Małdrzyki
-
Placki dyniowe
-
Knedle z truskawkami
-
Racuchy bez drożdży
-
Naleśniki na słodko
-
Żeberka w coli
-
Racuchy z bananami
-
Naleśniki Thermomix
-
Obiad na słodko
Więcej informacji na temat ryżu ze śliwkami
Ryż ze śliwkami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań na słodko. Idealnie sprawdzi się na sezon jesienny, kiedy śliwki są łatwo dostępne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż ze śliwkami, by był smaczny i prosty, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Co więcej, większość składników od razu mamy w swoich kuchniach i spiżarniach, więc nie trzeba wydawać zbyt dużej ilości pieniędzy. W śliwkach (świeżych) znajdziemy przede wszystkim witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Połączenie tych elementów sprawia, iż śliwki wykazują wysokie właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, iż mogą być traktowane jako zdrowy posiłek, który wspiera nasz organizm w usuwaniu wolnych rodników. Zawartość witamin i mikroelementów w śliwkach sprawia, że owoce te mają silne działanie antyoksydacyjne, a co za tym idzie, działają przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Błonnik zawarty w śliwkach reguluje proces trawienia, a witamina B6 i magnez wspierają pracę układu nerwowego. Śliwki są naturalnym lekiem na zaparcia. Swoje lecznicze właściwości zawdzięczają dużej zawartości błonnika — pektyn.
Przepis na ryż ze śliwkami to doskonały pomysł na pyszny posiłek na słodko. To dobry wybór na co dzień. Sprawdzi się również dla dzieci. Najlepiej smakuje zapiekany w piekarniku. Zapiekany ryż ze śliwkami jest nostalgiczną potrawą dla wielu osób. Dzisiaj mało kto ją przygotowuje, lecz czasem wrócić do sprawdzonych i ukochanych potraw sprzed lat. Ze względu na wybór ryżu to danie jest też w pełni bezglutenowe. Świetnie sprawdzi się dla osób z celiakia, a także nietolerancją tego białka. W tym przepisie zostało wyeliminowane mleko, dzięki czemu jest w pełni wegetariański, a nawet wegański. Pomimo tego zabiegu wciąż smakuje naprawdę fantastycznie. To ze względu na naprawdę wspaniałe dodatki. Ryż gotowany jest z dodatkiem wanilii, co sprawia, że charakteryzuje się słodką nutą. Przez to sprawdzi się również dla dzieci, które kochają takie proste, a przy tym bardzo smakowite dania.
Alergeny w ryżu ze śliwkami
Lista alergenów dla ryżu ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ryż ze śliwkami
Wartości odżywcze ryżu ze śliwkami
To opcja zdrowa sprawdzi się świetnie na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
-
ryż,
budyń,
śliwki,
olej kokosowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.