Rydze na maśle

Opublikowano: 21.06.2021 r., 11:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone rydze na talerzyku
Rydze na maśle
Rydze na maśle na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom dań z grzybami. To pyszne, choć proste danie, które zachwyca smakiem i aromatem leśnych grzybów.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 10 min
126 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Świeże leśne grzyby (250 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na rydze na maśle krok po kroku

Grzyby opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

Większe grzyby pokrój na małe kawałki.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj czosnek i grzyby.

Całość smaż przez 5-6 minut ciągle mieszając.

Gotowe grzyby przypraw do smaku solą i pieprzem, a także posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na rydze na maśle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat rydzy na maśle

Rydze na maśle to danie, które choć niezwykle łatwe jest naprawdę smaczne i zdrowe. Pełne pysznych, leśnych grzybów, które wzbogacaj je o wspaniały wyrazisty smak. Choć to danie niezwykle łatwe, wcale nie jest banalne czy nudne. To ze względu na grzyby, które nie są spotykane zbyt często i zwykle można spróbować ich tylko kilka razy w roku. W tej wersji nie przytłaczają ich zbędne przyprawy.

Przepis na rydze smażone pozwala na przygotowanie tych naprawdę smacznych grzybów w łatwy i prosty sposób. Wystarczy do nich tylko kilka składników, by powstała wspaniała potrawa pełna smaku i aromatu. To danie dla wszystkich tych, którzy kochają grzybowe dania, jednak nie mają pomysłu jak je przyrządzić.

Do tego przepisu wystarczą tylko grzyby i masło, połączone z cebulką i świeżymi ziołami. To danie niezwykle aromatyczne ze względu na zioła i przyprawy, a także ze względu na same grzyby, które przepięknie pachną i wypełniają całą kuchnię swoim zapachem.

Te grzyby z patelni sprawdzą się świetnie jako dodatek do głównego dania. Można je dodać do makaronów, sosów, połączyć z ziemniakami czy użyć do domowej tarty. Jednak najlepiej smakują jedzone same ze świeżym pieczywem. Warto jest pod koniec smażenia kromki chleba ułożyć na grzyby, by nasiąknęły ich wspaniałym smakiem, dzięki temu staną się jeszcze lepsze.

Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić rydze, by były bardzo smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego naprawdę wspaniałe grzyby, które oprócz tego, że dobrze smakują, to jeszcze są bardzo zdrowe. Dostarczają mnóstwo cynku i selenu, pierwiastków, bez których organizm nie jest w stanie zachować pełni zdrowia. Warto połączyć grzyby z czosnkiem, który nie tylko jest smaczny, ale zawiera również mnóstwo cennych substancji prozdrowotnych.

Jeżeli szukasz inspiracji na to jak długo smażyć rydze na maśle, by były dobre i miękkie, to właśnie ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Grzyby przyrządzone według niego są niezwykle smaczne, delikatne i pełne smaku. Idealnie sprawdzą się na obiad czy kolację.

Alergeny w rydzach na maśle

Lista alergenów dla rydzy na maśle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze rydzy na maśle

na 100g gotowej potrawy

W tym daniu lepie zastąpić masło oliwą, która pod wpływem temperatury nie staje się szkodliwa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
66.66
126.65
Białko (g)
2.53
4.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
5.48
10.41
Węglowodany przyswajalne (g)
4.32
8.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
2.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
4.53
8.61
Tłuszcze nasycone (g)
3.02
5.74
Tłuszcze nienasycone (g)
1.51
2.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.23
2.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.52
Cholesterol (mg)
11.32
21.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
36.00
68.40
Witamina B6 (mg)
0.13
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.07
Witamina C (mg)
4.15
7.89
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.25
Witamina E (mg)
0.14
0.26
Retinol (µg (mcg))
35.32
67.10
Tiamina (mg)
0.07
0.14
Ryboflawina (mg)
0.28
0.52
Niacyna (mg)
2.43
4.61
Foliany (µg (mcg))
16.42
31.20
Beta karoten (µg (mcg))
8.71
16.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
5.37
10.20
Potas (mg)
259.45
492.95
Wapń (mg)
14.05
26.70
Fosfor (mg)
69.50
132.05
Magnez (mg)
9.32
17.70
Żelazo (mg)
0.43
0.82
Cynk (mg)
0.42
0.80
Miedź (mg)
0.23
0.44
Szacunkowy indeks glikemiczny rydzy na maśle 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rydzy na maśle

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
250 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
36.00