Ryba z pieczarkami
- Pstrąg tęczowy filet (500 g)
- Pieczarki (250 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Cebula (150 g)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na ryba z pieczarkami krok po kroku
Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju.
Pieczarki przekrój w pół i dodaj do cebuli. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż aż odparuje woda.
Wlej śmietankę kremówkę i zagotuj. Gotuj 2-3 minuty aż śmietana nieco zgęstnieje.
Zmniejsz ogień dodaj kwaśną śmietanę i koper. Wymieszaj do połączenia składników. Zdejmij z ognia.
Filet z pstrąga dopraw solą i pieprzem. Połóż na dnie naczynia żaroodpornego i na wierzch wyłóż sos pieczarkowy.
Całość zapiecz w otwartym naczyniu w temperaturze 220 stopni przez 15-20 minut.
Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat rybie z pieczarkami
Pyszna ryba z pieczarkami to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Ryba zapiekana w śmietanie z pieczarkami jest aromatyczna i mięciutka. Przepis na rybę z pieczarkami jest prosty do przygotowania dlatego nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania tego dania niezbędne będą następujące produkty spożywcze: filet z pstrąga tęczowego śmietana kremówka 30%, śmietana kwaśna 18% cebula, koper ogrodowy, sól i pieprz.
Jak zrobić rybę z pieczarkami ? Na początek przygotuj rybę. Filet pęsetą oczyść z ości. Dopraw solą i pieprzem. Teraz zapewne zastanawiasz się jak przyrządzić sos pieczarkowy? Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na oleju. Pieczarki przekrój w połówki. Dodaj do cebuli, dopraw solą i pieprzem i smaż aż z pieczarek odparuje woda. Wlej śmietankę i zagotuj aż sos nieco zgęstnieje. Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę kwaśną oraz koper. Wymieszaj do połączenia składników. Na spodzie naczynia żaroodpornego połóż rybę, na wierzch wyłóż sos. Piecz w otwartym naczyniu w temperaturze 220 stopni przez 15-20 minut.
Pstrąg tęczowy jest rybą z rodziny łososiowatych. Jest rybą tłustą zawierającą dużo kwasów wielonienasyconych w tym omega 3, które są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspomagają pracę serca oraz układu krwionośnego, pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu frakcji LDL i podnoszą stężenie frakcji HDL. Pstrąg jest również źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie, przede wszystkim jest budulcem naszych komórek. najczęściej w sklepie można dostać pstrąga hodowlanego dużo rzadziej wolno żyjącego. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, mają także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując pomysł na rybę z pieczarkami idealnie sprawdzi się jako obiad jak również kolacja w gronie przyjaciół. Ta smaczna ryba będzie dobra tylko jeśli będzie świeża, dlatego zawsze sprawdzaj datę przydatności do spożycia.
Alergeny w rybie z pieczarkami
Lista alergenów dla rybie z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pstrąg tęczowy filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze rybie z pieczarkami
Ryba z pieczarkami to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Ryba zawiera spore ilości białka, niezbędnego budulca naszego organizmu. Ryby powinniśmy spożywać jak najczęściej to możliwe.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.