Przepis na ryba z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju.

Pieczarki przekrój w pół i dodaj do cebuli. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż aż odparuje woda.

Wlej śmietankę kremówkę i zagotuj. Gotuj 2-3 minuty aż śmietana nieco zgęstnieje.

Zmniejsz ogień dodaj kwaśną śmietanę i koper. Wymieszaj do połączenia składników. Zdejmij z ognia.

Filet z pstrąga dopraw solą i pieprzem. Połóż na dnie naczynia żaroodpornego i na wierzch wyłóż sos pieczarkowy.

Całość zapiecz w otwartym naczyniu w temperaturze 220 stopni przez 15-20 minut.

Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Ryba z pieczarkami podana jest na okrągłym talerzu. Obok niego znajduje się widelec oraz nóż.
Ryba z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
34.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
293 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
28

Ryba z pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rybie z pieczarkami

Pyszna ryba z pieczarkami to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Ryba zapiekana w śmietanie z pieczarkami jest aromatyczna i mięciutka. Przepis na rybę z pieczarkami jest prosty do przygotowania dlatego nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania tego dania niezbędne będą następujące produkty spożywcze: filet z pstrąga tęczowego śmietana kremówka 30%, śmietana kwaśna 18% cebula, koper ogrodowy, sól i pieprz.

Jak zrobić rybę z pieczarkami ? Na początek przygotuj rybę. Filet pęsetą oczyść z ości. Dopraw solą i pieprzem. Teraz zapewne zastanawiasz się jak przyrządzić sos pieczarkowy? Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na oleju. Pieczarki przekrój w połówki. Dodaj do cebuli, dopraw solą i pieprzem i smaż aż z pieczarek odparuje woda. Wlej śmietankę i zagotuj aż sos nieco zgęstnieje. Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę kwaśną oraz koper. Wymieszaj do połączenia składników. Na spodzie naczynia żaroodpornego połóż rybę, na wierzch wyłóż sos. Piecz w otwartym naczyniu w temperaturze 220 stopni przez 15-20 minut.

Pstrąg tęczowy jest rybą z rodziny łososiowatych. Jest rybą tłustą zawierającą dużo kwasów wielonienasyconych w tym omega 3, które są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspomagają pracę serca oraz układu krwionośnego, pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu frakcji LDL i podnoszą stężenie frakcji HDL. Pstrąg jest również źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie, przede wszystkim jest budulcem naszych komórek. najczęściej w sklepie można dostać pstrąga hodowlanego dużo rzadziej wolno żyjącego. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, mają także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pomysł na rybę z pieczarkami idealnie sprawdzi się jako obiad jak również kolacja w gronie przyjaciół. Ta smaczna ryba będzie dobra tylko jeśli będzie świeża, dlatego zawsze sprawdzaj datę przydatności do spożycia.

Wartości odżywcze rybie z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
146.69 kcal
293.38 kcal
Białko
9.32 g
18.64 g

Węglowodany w rybie z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
2.84 g
5.67 g
Węglowodany przyswajalne
2.40 g
4.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.44 g
0.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.89 g
21.78 g
Tłuszcze nasycone
6.57 g
13.13 g
Tłuszcze nienasycone
4.32 g
8.65 g
Tłuszcze jednonasycone
2.94 g
5.88 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.38 g
2.77 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.02 g
0.04 g
Brak danych dla: śmietana 18%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
30.68 mg
61.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ryba z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
54.66 µg (mcg)
109.31 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
1.75 µg (mcg)
3.51 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.94 mg
7.87 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
6.36 µg (mcg)
12.73 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
48.12 µg (mcg)
96.24 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.00 mg
6.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
13.20 µg (mcg)
26.40 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ryba z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
26.58 mg
53.16 mg
Potas
258.73 mg
517.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
28.60 mg
57.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
121.26 mg
242.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.08 mg
30.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.36 mg
0.73 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.36 mg
0.72 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rybie z pieczarkami 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rybie z pieczarkami

Lista alergenów dla rybie z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg tęczowy filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania rybie z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg tęczowy filet
500 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 500 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Śmietana 18%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
52.70
Jak oceniasz przepis na ryba z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób