Ryba opiekana w zalewie octowej

Opublikowano: 01.10.2021 r., 11:23 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba marynowana w occie
Ryba opiekana w zalewie octowej
Ryba opiekana w zalewie octowej, to świetny i oryginalny pomysł na to, jak przyrządzić rybę, aby była pyszna, dobra, a jednocześnie niskokaloryczna i zdrowa.
Przygotowanie 30 min
594 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź filet (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
  • Cebula - 4 sztuki (400 g)
  • Ocet winny (375 ml)
  • Cukier (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ocet winny
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, słoiki

Przepis na rybę opiekaną w zalewie octowej krok po kroku

Filety dopraw solą i pieprzem, obtocz w rozbełtanym jajku i mące. Smaż z każdej stronie na patelni z olejem.

Do garnka wlej 1 l wody, dodaj ocet, cukier, przyprawy i zagotuj.

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju.

Do słoików wkładaj filety rybne razem z cebulą i zalewaj gorącą zalewą.

Szczelnie zakręć i przechowuj przez 3-4 dni w lodówce.

Jak oceniasz przepis na rybę opiekaną w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób

Więcej informacji na temat ryby opiekanej w zalewie octowej

Ryba opiekana w zalewie octowej, to świetny i oryginalny pomysł na to, jak przyrządzić rybę, aby była pyszna, dobra, a jednocześnie niskokaloryczna i zdrowa. Fantastycznie sprawdzi się jako najlepsza rybna przystawna na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi, jak również jako potrawa na wigilijny, świąteczny stół. Co więcej, zalewa octowa do ryby ma właściwości konserwujące, dzięki czemu, po zapasteryzowaniu i zamknięciu w słoikach może być przechowywana nawet 2-3 miesiące! Możesz więc za jednym razem przygotować większą ilość i nie martwić się o jej przygotowanie od początku przy pojawiających się okazjach. Jak zrobić opiekaną rybę w zalewie octowej? To banalnie proste! Kolejną zaletą tego dania jest to, że z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet najbardziej początkujący kucharz, nie zajmuje to też dużej ilości czasu. Koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis na opiekaną rybę w zalewie octowej, który przygotujesz łatwo, prosto i przyjemnie. Możesz wybrać dowolną rybę - świetnie sprawdzi się śledź, karp oraz ryby jeziorne, na przykład szczupak, czy sandacz. Dzięki zalewie octowej mięsa ryby jest kruche, a niewielkie ości stają się miękksze i delikatniejsze. Aby przygotować rybę opiekaną w zalewie octowej wystarczy, że doprawisz filety ryby, zapanierujesz w roztrzepanym jajku i mące i usmażysz. Przygotowanie zalewy jest bardzo proste - wystarczy, że w misce wymieszasz gorącą wodę, ocet, cukier, dodasz podsmażoną cebulę i tą zalewą zalejesz rybę. Najlepiej odstawić ją na 3-4 dni, aby ryba dokładnie przeszła smakiem wszystkich przypraw i zalewy. Możesz wykorzystać ocet winny lub spirytusowy, a z przypraw najlepiej sprawdzą się ziele anielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, możesz też dodać koper lub przecier pomidorowy. Bardzo ważne są proporcje - na 1 litr wody powinno przypadać 375 ml octu. Ryba opiekana w zalewie octowej to wspaniała propozycja na włączenie ryby do diety. Sprawdzi się również u osób, które unikają wszystkich ryb z ośćmi. Możesz podawać ją jako przekąskę, przystawkę, składnik sałatek, czy dodatek do pieczywa.

Alergeny w rybie opiekanej w zalewie octowej

Lista alergenów dla ryby opiekanej w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

W przepisie na rybę opiekaną w zalewie octowej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ryby opiekanej w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Zgodnie z zaleceniami ryba powinna być obecna w diecie minimum 2 razy w tygodniu. Ten przepis to jeden z wielu pomysłów na włącznie ryb do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
148.53
594.10
Białko (g)
10.02
40.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
9.79
39.17
Węglowodany przyswajalne (g)
9.48
37.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
1.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
7.24
28.94
Tłuszcze nasycone (g)
2.01
8.03
Tłuszcze nienasycone (g)
5.23
20.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.49
13.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.74
6.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.42
221.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
24.84
99.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
1.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
6.32
25.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.67
6.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.07
8.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.57
2.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.84
99.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.80
7.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.20
72.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.18
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
53.56
214.26
Potas (mg)
204.77
819.08
Wapń (mg)
36.56
146.24
Fosfor (mg)
135.01
540.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.84
79.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
3.85
Cynk (mg)
0.64
2.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby opiekanej w zalewie octowej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby opiekanej w zalewie octowej

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
1000 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
28.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula
400 g
4 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ocet winny
375 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
9.00
Za 375 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
61.50