Ryba opiekana w zalewie octowej
- Śledź filet (1000 g)
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
- Cebula - 4 sztuki (400 g)
- Ocet winny (375 ml)
- Cukier (100 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na rybę opiekaną w zalewie octowej krok po kroku
Filety dopraw solą i pieprzem, obtocz w rozbełtanym jajku i mące. Smaż z każdej stronie na patelni z olejem.
Do garnka wlej 1 l wody, dodaj ocet, cukier, przyprawy i zagotuj.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju.
Do słoików wkładaj filety rybne razem z cebulą i zalewaj gorącą zalewą.
Szczelnie zakręć i przechowuj przez 3-4 dni w lodówce.
-
Racuchy
-
Focaccia
-
Frytki z batatów
-
Paella
-
Zupa koperkowa
-
Domek z piernika
-
Roladki z tortilli
-
Zupa krem brokułowa
-
Roladki ze schabu
-
Zupa z ciecierzycy
-
Łazanki z kapustą
-
Dorsz pieczony
-
Makowiec japoński
-
Zupa krem z pomidorów
-
Tatar z łososia
-
Śledzie po japońsku
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Nowoczesne potrawy wigilijne
Więcej informacji na temat ryby opiekanej w zalewie octowej
Ryba opiekana w zalewie octowej, to świetny i oryginalny pomysł na to, jak przyrządzić rybę, aby była pyszna, dobra, a jednocześnie niskokaloryczna i zdrowa. Fantastycznie sprawdzi się jako najlepsza rybna przystawna na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi, jak również jako potrawa na wigilijny, świąteczny stół. Co więcej, zalewa octowa do ryby ma właściwości konserwujące, dzięki czemu, po zapasteryzowaniu i zamknięciu w słoikach może być przechowywana nawet 2-3 miesiące! Możesz więc za jednym razem przygotować większą ilość i nie martwić się o jej przygotowanie od początku przy pojawiających się okazjach. Jak zrobić opiekaną rybę w zalewie octowej? To banalnie proste! Kolejną zaletą tego dania jest to, że z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet najbardziej początkujący kucharz, nie zajmuje to też dużej ilości czasu. Koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis na opiekaną rybę w zalewie octowej, który przygotujesz łatwo, prosto i przyjemnie. Możesz wybrać dowolną rybę - świetnie sprawdzi się śledź, karp oraz ryby jeziorne, na przykład szczupak, czy sandacz. Dzięki zalewie octowej mięsa ryby jest kruche, a niewielkie ości stają się miękksze i delikatniejsze. Aby przygotować rybę opiekaną w zalewie octowej wystarczy, że doprawisz filety ryby, zapanierujesz w roztrzepanym jajku i mące i usmażysz. Przygotowanie zalewy jest bardzo proste - wystarczy, że w misce wymieszasz gorącą wodę, ocet, cukier, dodasz podsmażoną cebulę i tą zalewą zalejesz rybę. Najlepiej odstawić ją na 3-4 dni, aby ryba dokładnie przeszła smakiem wszystkich przypraw i zalewy. Możesz wykorzystać ocet winny lub spirytusowy, a z przypraw najlepiej sprawdzą się ziele anielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, możesz też dodać koper lub przecier pomidorowy. Bardzo ważne są proporcje - na 1 litr wody powinno przypadać 375 ml octu. Ryba opiekana w zalewie octowej to wspaniała propozycja na włączenie ryby do diety. Sprawdzi się również u osób, które unikają wszystkich ryb z ośćmi. Możesz podawać ją jako przekąskę, przystawkę, składnik sałatek, czy dodatek do pieczywa.
Alergeny w rybie opiekanej w zalewie octowej
Lista alergenów dla ryby opiekanej w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
W przepisie na rybę opiekaną w zalewie octowej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ocet winny
Wartości odżywcze ryby opiekanej w zalewie octowej
Zgodnie z zaleceniami ryba powinna być obecna w diecie minimum 2 razy w tygodniu. Ten przepis to jeden z wielu pomysłów na włącznie ryb do jadłospisu.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.