Przepis na rybę opiekaną w zalewie octowej krok po kroku

Składniki
  • Śledź filet 1000 g
  • Mąka pszenna typ 500 100 g
  • Olej rzepakowy 50 ml 5 łyżek
  • Cebula 400 g 4 sztuki
  • Ocet winny 375 ml
  • Cukier 100 g
  • Jajko 3 szt.
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ocet winny
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, słoiki

Filety dopraw solą i pieprzem, obtocz w rozbełtanym jajku i mące. Smaż z każdej stronie na patelni z olejem.

Do garnka wlej 1 l wody, dodaj ocet, cukier, przyprawy i zagotuj.

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju.

Do słoików wkładaj filety rybne razem z cebulą i zalewaj gorącą zalewą.

Szczelnie zakręć i przechowuj przez 3-4 dni w lodówce.

ryba w garnku w zalewie octowej
ryba opiekana w zalewie octowej
Koszt przygotowania dania
42.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
594 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
20

Ryba opiekana w zalewie octowej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rybie opiekanej w zalewie octowej

Ryba opiekana w zalewie octowej, to świetny i oryginalny pomysł na to, jak przyrządzić rybę, aby była pyszna, dobra, a jednocześnie niskokaloryczna i zdrowa. Fantastycznie sprawdzi się jako najlepsza rybna przystawna na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi, jak również jako potrawa na wigilijny, świąteczny stół. Co więcej, zalewa octowa do ryby ma właściwości konserwujące, dzięki czemu, po zapasteryzowaniu i zamknięciu w słoikach może być przechowywana nawet 2-3 miesiące! Możesz więc za jednym razem przygotować większą ilość i nie martwić się o jej przygotowanie od początku przy pojawiających się okazjach. Jak zrobić opiekaną rybę w zalewie octowej? To banalnie proste! Kolejną zaletą tego dania jest to, że z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet najbardziej początkujący kucharz, nie zajmuje to też dużej ilości czasu. Koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis na opiekaną rybę w zalewie octowej, który przygotujesz łatwo, prosto i przyjemnie. Możesz wybrać dowolną rybę - świetnie sprawdzi się śledź, karp oraz ryby jeziorne, na przykład szczupak, czy sandacz. Dzięki zalewie octowej mięsa ryby jest kruche, a niewielkie ości stają się miękksze i delikatniejsze. Aby przygotować rybę opiekaną w zalewie octowej wystarczy, że doprawisz filety ryby, zapanierujesz w roztrzepanym jajku i mące i usmażysz. Przygotowanie zalewy jest bardzo proste - wystarczy, że w misce wymieszasz gorącą wodę, ocet, cukier, dodasz podsmażoną cebulę i tą zalewą zalejesz rybę. Najlepiej odstawić ją na 3-4 dni, aby ryba dokładnie przeszła smakiem wszystkich przypraw i zalewy. Możesz wykorzystać ocet winny lub spirytusowy, a z przypraw najlepiej sprawdzą się ziele anielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, możesz też dodać koper lub przecier pomidorowy. Bardzo ważne są proporcje - na 1 litr wody powinno przypadać 375 ml octu. Ryba opiekana w zalewie octowej to wspaniała propozycja na włączenie ryby do diety. Sprawdzi się również u osób, które unikają wszystkich ryb z ośćmi. Możesz podawać ją jako przekąskę, przystawkę, składnik sałatek, czy dodatek do pieczywa.

Wartości odżywcze ryby opiekanej w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (400g)
Energia (kalorie)
148.53 kcal
594.10 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (400g)
Tłuszcz
7.24 g
28.94 g
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.01 g
8.03 g
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na rybę opiekaną w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję (400g)
Ryboflawina
0.17 mg
0.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet winny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rybę opiekaną w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję (400g)
Sód
53.56 mg
214.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
204.77 mg
819.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
36.56 mg
146.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
135.01 mg
540.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Magnez
19.84 mg
79.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.96 mg
3.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.64 mg
2.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby opiekanej w zalewie octowej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rybie opiekanej w zalewie octowej

Lista alergenów dla ryby opiekanej w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ocet winny.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania ryby opiekanej w zalewie octowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
1000 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
28.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula
400 g
4 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ocet winny
375 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
9.00
Za 375 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Liczba porcji:
Razem
61.50
Łączny koszt
42.10
Jak oceniasz przepis na rybę opiekaną w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób