Rugelach
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 5 łyżek stołowych (50 g)
- Jajko (2 szt.)
- Serek homogenizowany waniliowy (200 g)
- Konfitura śliwkowa (250 g)
- Orzechy włoskie (140 g)
- Masło (250 g)
Przepis na rugelach krok po kroku
W misce ubij ciepłe masło, dodaj jajka, serek homogenizowany, cukier i ubijaj.
Na koniec przesiej mąkę pszenną i ubij krótko do połączenia składników.
Ciasto owiń folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 3-4 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój na trójkąty.
Posiekaj orzechy włoskie i wymieszaj je z powidłami śliwkowymi.
Trójkąty posmaruj nadzieniem, zwiń w rogalik, zaczynając od dłuższego brzegu.
Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj rogaliki.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.
Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Ciasto pijana śliwka
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
-
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową
-
Biszkopt ze śliwkami
-
Ciasta kruche ze śliwkami i budyniem
-
Ciasta ze śliwkami
Więcej informacji na temat rugelach
Rugelach to słodki deser pochodzący z kuchni żydowskiej. Przygotowuje się go na bazie ciasta z serka homogenizowanego. Rogaliki nadziewa się konfiturą ze śliwek i orzechami. Przepis na rugelach jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego słodkiego deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, serek homogenizowany, masło, cukier, konfitura śliwkowa, orzechy włoskie, jajko, przyprawa do piernika.
Jak zrobić rugelach? W misce ubij ciepłe masło, dodaj jajka, serek homogenizowany, cukier i ubijaj. Na koniec przesiej mąkę pszenną i ubij krótko do połączenia składników. Ciasto owiń folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 3-4 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój na trójkąty. Posiekaj orzechy włoskie i wymieszaj je z powidłami śliwkowymi. Trójkąty posmaruj nadzieniem, zwiń w rogalik, zaczynając od dłuższego brzegu. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj rogaliki. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem.
Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się. Orzechy włoskie są świetnym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy są kaloryczne, dlatego osoby dbające o linię powinny zwracać uwagę na wielkość porcji.
Podsumowując pyszne słodkie rugelach to deser świetnie sprawdzający się jako dodatek do kawy i herbaty. Rogaliki można przechowywać pod przykryciem przez 2-3 dni. Możesz także przygotować rogaliki z farszem na bazie innej konfitury kub kremu orzechowego.
Alergeny w rugelach
Lista alergenów dla rugelach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek homogenizowany waniliowy
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze rugelach
Rugelach to słodki wypiek zawierający sporą ilość cukru. Rogaliki na bazie mąki pszennej nie są dobrym wyborem dla osób chorujących na celiakię oraz cukrzycę. Rogaliki można przygotować też na bazie mąki bez glutenowej.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.