Rugelach

Opublikowano: 22.12.2021 r., 9:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rugelach rogaliki na talerzykach
Rugelach
Rugelach to świetny pomysł na pyszne słodkie rogaliki na bazie ciasta z serka homogenizowanego. Rogaliki są szybkie do zrobienia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
496 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier - 5 łyżek stołowych (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Serek homogenizowany waniliowy (200 g)
  • Konfitura śliwkowa (250 g)
  • Orzechy włoskie (140 g)
  • Masło (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, przyprawa do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia

Przepis na rugelach krok po kroku

W misce ubij ciepłe masło, dodaj jajka, serek homogenizowany, cukier i ubijaj.

Na koniec przesiej mąkę pszenną i ubij krótko do połączenia składników.

Ciasto owiń folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 3-4 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój na trójkąty.

Posiekaj orzechy włoskie i wymieszaj je z powidłami śliwkowymi.

Trójkąty posmaruj nadzieniem, zwiń w rogalik, zaczynając od dłuższego brzegu.

Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj rogaliki.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.

Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na rugelach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat rugelach

Rugelach to słodki deser pochodzący z kuchni żydowskiej. Przygotowuje się go na bazie ciasta z serka homogenizowanego. Rogaliki nadziewa się konfiturą ze śliwek i orzechami. Przepis na rugelach jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego słodkiego deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, serek homogenizowany, masło, cukier, konfitura śliwkowa, orzechy włoskie, jajko, przyprawa do piernika.

Jak zrobić rugelach? W misce ubij ciepłe masło, dodaj jajka, serek homogenizowany, cukier i ubijaj. Na koniec przesiej mąkę pszenną i ubij krótko do połączenia składników. Ciasto owiń folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 3-4 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój na trójkąty. Posiekaj orzechy włoskie i wymieszaj je z powidłami śliwkowymi. Trójkąty posmaruj nadzieniem, zwiń w rogalik, zaczynając od dłuższego brzegu. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj rogaliki. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się. Orzechy włoskie są świetnym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy są kaloryczne, dlatego osoby dbające o linię powinny zwracać uwagę na wielkość porcji.

Podsumowując pyszne słodkie rugelach to deser świetnie sprawdzający się jako dodatek do kawy i herbaty. Rogaliki można przechowywać pod przykryciem przez 2-3 dni. Możesz także przygotować rogaliki z farszem na bazie innej konfitury kub kremu orzechowego.

Alergeny w rugelach

Lista alergenów dla rugelach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze rugelach

na 100g gotowej potrawy

Rugelach to słodki wypiek zawierający sporą ilość cukru. Rogaliki na bazie mąki pszennej nie są dobrym wyborem dla osób chorujących na celiakię oraz cukrzycę. Rogaliki można przygotować też na bazie mąki bez glutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
381.92
496.50
Białko (g)
8.66
11.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
39.70
51.61
Węglowodany przyswajalne (g)
39.03
50.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
0.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
22.43
29.16
Tłuszcze nasycone (g)
11.67
15.17
Tłuszcze nienasycone (g)
10.77
14.00
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
69.19
89.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
16.79
21.82
Wapń (mg)
31.95
41.53
Magnez (mg)
41.50
53.95
Brak danych dla: konfitura śliwkowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.02
2.63
Szacunkowy indeks glikemiczny rugelach 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rugelach

Koszt składników
39.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
50 g
5 łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Serek homogenizowany waniliowy
200 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 2
2.57
Za 200 g
Konfitura śliwkowa
250 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
4.02
Za 250 g
Orzechy włoskie
140 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
9.33
Za 140 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Koszt składników
39.60