Przepis na rugelach krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Cukier 50 g 5 łyżek stołowych
- Jajko 2 szt.
- Serek homogenizowany waniliowy 200 g
- Konfitura śliwkowa 250 g
- Orzechy włoskie 140 g
- Masło 250 g
W misce ubij ciepłe masło, dodaj jajka, serek homogenizowany, cukier i ubijaj.
Na koniec przesiej mąkę pszenną i ubij krótko do połączenia składników.
Ciasto owiń folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 3-4 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój na trójkąty.
Posiekaj orzechy włoskie i wymieszaj je z powidłami śliwkowymi.
Trójkąty posmaruj nadzieniem, zwiń w rogalik, zaczynając od dłuższego brzegu.
Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj rogaliki.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.
Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Ciasto pijana śliwka
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
-
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową
-
Ciasta kruche ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasta ze śliwkami

(liczba kalorii)
Rugelach - cechy przepisu
Więcej o rugelach
Rugelach to słodki deser pochodzący z kuchni żydowskiej. Przygotowuje się go na bazie ciasta z serka homogenizowanego. Rogaliki nadziewa się konfiturą ze śliwek i orzechami. Przepis na rugelach jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego słodkiego deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, serek homogenizowany, masło, cukier, konfitura śliwkowa, orzechy włoskie, jajko, przyprawa do piernika.
Jak zrobić rugelach? W misce ubij ciepłe masło, dodaj jajka, serek homogenizowany, cukier i ubijaj. Na koniec przesiej mąkę pszenną i ubij krótko do połączenia składników. Ciasto owiń folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 3-4 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój na trójkąty. Posiekaj orzechy włoskie i wymieszaj je z powidłami śliwkowymi. Trójkąty posmaruj nadzieniem, zwiń w rogalik, zaczynając od dłuższego brzegu. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj rogaliki. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem.
Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się. Orzechy włoskie są świetnym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy są kaloryczne, dlatego osoby dbające o linię powinny zwracać uwagę na wielkość porcji.
Podsumowując pyszne słodkie rugelach to deser świetnie sprawdzający się jako dodatek do kawy i herbaty. Rogaliki można przechowywać pod przykryciem przez 2-3 dni. Możesz także przygotować rogaliki z farszem na bazie innej konfitury kub kremu orzechowego.
Wartości odżywcze rugelach
Energia i białka
(130g)
Węglowodany w rugelach
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Składniki mineralne w przepisie na rugelach
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w rugelach
Lista alergenów dla rugelach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek homogenizowany waniliowy
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie