Przepis na rozetki krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Do miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj.

Dodaj cukier, mąkę i cukier z prawdziwą wanilią.

Zmiksuj masę na ciastka.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy.

Formę do rozetek umieść w oleju na 30 sekund.

Następnie zanurz formę w cieście i smaż ciastko przez około 30 sekund.

Zdejmij widelcem z formy.

Czynność powtórz z resztą masy.

Rozetki udekoruj cukrem pudrem.

Ciasteczka rozetki podane na ciemnym talerzu.
Rozetki
Koszt przygotowania dania
16.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
391 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
72

Rozetki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rozetkach

Rozetki to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Rozetki są bardzo szybkie do przygotowania. Aby je upiec należy mieć specjalne foremki, które nadadzą im kształt. Przepis na rozetki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, mleko 3,2%, olej rzepakowy, cukier z prawdziwą wanilią, cukier puder.

Jak zrobić rozetki? Do miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj. Dodaj cukier, mąkę i cukier z prawdziwą wanilią. Zmiksuj masę na ciastka. W garnku rozgrzej olej rzepakowy. Formę do rozetek umieść w oleju na 30 sekund. Następnie zanurz formę w cieście i smaż ciastko przez około 30 sekund. Zdejmij widelcem z formy. Czynność powtórz z resztą masy. Rozetki udekoruj cukrem pudrem.

Mleko jest produktem pochodzącym od zwierząt. Wyróżnić możemy kilka rodzajów mleka takiej jak mleko pełne, półtłuste i chude. W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy możemy wybrać odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku. W Polsce najbardziej popularnym rodzajem mleka jest mleko krowie, rzadziej kozie i owcze. Mleko krowie jest doskonałym źródłem wapnia, zawiera tłuszcz mleczny, który jest zemulgowaną formą kwasów tłuszczowych mających możliwość wchłaniania się bezpośrednio bez potrzeby trawienia. Cukier puder zamienić możesz na erytrytol lub ksylitol w pudrze. Deser będzie zwierał wówczas mniej kalorii i będzie miał mniejszy indeks glikemiczny.

Podsumowując pyszne rozetki sprawdzą się idealnie na deser dla całej rodziny. W zależności od kształtu formy przygotować można inne ciastka. Składniki na rozetki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozetki z ciasta naleśnikowego na słodko są idealne na deser dla niezapowiedzianych gości. Ciasto smażone na oleju przypomina w smaku austriackie gniazda z ciasta parzonego. Rozetki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Rozetki można przygotować także w wersji na słono.

Wartości odżywcze rozetek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
652.01 kcal
391.20 kcal
Białko
4.21 g
2.53 g

Węglowodany w rozetkach

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
19.12 g
11.47 g
Węglowodany przyswajalne
19.12 g
11.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
62.12 g
37.27 g
Tłuszcze nasycone
5.09 g
3.06 g
Tłuszcze nienasycone
57.02 g
34.21 g
Cholesterol
33.86 mg
20.32 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na rozetki

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina D
0.24 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rozetki

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
15.60 mg
9.36 mg
Potas
47.19 mg
28.31 mg
Wapń
16.34 mg
9.81 mg
Żelazo
1.28 mg
0.77 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rozetek 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rozetkach

Lista alergenów dla rozetek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania rozetek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Olej rzepakowy
1500 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 2
10.50
Za 1500 ml
Koszt składników
28.00
Jak oceniasz przepis na rozetki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób